fbpx

περιοδικό για ζύθο, απόσταγμα & μπαρ 

περιοδικό για ζύθο, απόσταγμα & μπαρ 

apros Rose Vermouth

από Metaxia Makrymichalou
125 προβολές

Έχουμε περάσει σε μια περίοδο κατά την οποία η άνοδος κλασικών cocktails έχει φέρει στο προσκήνιο και έχει αναδείξει προϊόντα που, για χρόνια, μπορεί να θεωρούσαμε ξεπερασμένα. Σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσαμε να εντάξουμε και τα βερμούτ. Οι καιροί αλλάζουν, όπως αλλάζουν και τα προϊόντα, τα οποία εκμοντερνίζονται κατέχοντας περίοπτες θέσεις στα ράφια των bars. Σε αυτό το Easter Egg θα μιλήσουμε για ένα βερμούτ από την Γερμανία και πιο συγκεκριμένα από το Μέλανα Δρυμό, το apros Rose Vermouth.

O Matthias Sasse, λατρεύει τον τόπο του, τη ζωή και τη δουλειά του ως επιχειρηματίας και έτσι θέλησε να δημιουργήσει ένα βερμούτ που να διαθέτει και να αναδεικνύει τις γεύσεις του Baden. Μαζί με δύο ακόμη φίλους του, τον Achim Berger, εστιάτορα και λάτρη των bars και τον οινολόγο και ιδιοκτήτη του οινοποιείου Kaiserstuhl, Johannes von Gleichenstein έφτιαξαν την apros, στα λατινικά “apros”σημαίνει αγριογούρουνο.

Ο καθένας από τους τρεις τους έχει τις δικές τους αρμοδιότητες. Ο Johannes ασχολείται με την επιλογή της σωστής ποικιλίας σταφυλιού διαλέγοντας τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά που θα χρησιμοποιηθούν. Ο Achim είναι αυτός που έχει στο μυαλό του τη γευστική ιδέα, αλλά και τον στόχο να διατηρούν την καθαρή γεύση στο τελικό προϊόν. Στην εξίσωση προστίθεται ο Frank Küchlin ειδικός στην παραγωγή αποσταγμάτων ενώ, την ομάδα ολοκληρώνουν οι Hansjörg Weis και Alexander Hess από το αποστακτήριο Elz Valley στο Μέλανα Δρυμό, δύο επαγγελματίες στην παραγωγή βερμούτ υψηλής ποιότητας. Όλοι τους ακολουθούν μια άκρως εξατομικευμένη προσέγγιση στην παραγωγή των apros, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο τα φυτικά και πικάντικα συστατικά τους, αλλά και την ενσωμάτωση φρέσκων μεσογειακών γεύσεων οι οποίες να παραπέμπουν στην κουλτούρα του Baden.

Με γνώμονα το “less is more” δημιουργήθηκαν οι τρεις διαφορετικές ποικιλίες apros Vermouth. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το apros Vermouth Rosé. H φιάλη του απλή, διάφανη με λευκή ανάγλυφη ετικέτα που φέρει γεωμετρικά σχέδια, τα οποία θα μπορούσαμε να πούμε ότι μας θυμίζουν κορυφές βουνών ή δέντρων σε μια ίσως μινιμαλιστική προσέγγιση του Μέλανα Δρυμού. Το apros Vermouth Rosé βασίζεται σε Pinot Noir και Pinot Gris από την περιοχή Kaiserstuhl στη νότια Γερμανία, στην καρδιά του Μέλανα Δρυμού, τα οποία επεξεργάζονται και εμβαπτίζονται με βότανα και μπαχαρικά.

Το χρώμα του είναι θολό πορτοκαλί ενώ στη μύτη διακρίνουμε γλυκά αρώματα λουλουδιών, σταφίδας, δαμάσκηνου και άλλων κόκκινων φρούτων και εσπεριδοειδών, τα οποία μπλέκονται με νότες από βότανα, όπως γλυκόριζα και ευκάλυπτο. Στο στόμα διαθέτει μέτριο σώμα με στοιχεία δεντρολίβανου, ροζ πιπεριού, φλούδας πορτοκαλιού και ρίζα αγγελικής. Μια σύνθεση που δημιουργεί μια ισορροπημένη γλυκόξινη γεύση και κοντή σχετικά επίγευση.

Απαλό και ευχάριστο στην κατανάλωση του μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο, με πάγο, σε ένα δροσερό καλοκαιρινό spritz με ένα ιδιαίτερο και ίσως βοτανικό τόνικ, ενώ θα ήταν ευχάριστο μέσα σε ένα blend για ένα Negroni ή Manhattan ενώ μόνο του θα στεκόταν εύκολα σε ένα Americano ή ένα Vermouth & Tonic.

Πληροφορίες
Κατηγορία: Βερμούτ
Χώρα: Γερμανία
Παραγωγός: apros Black Forest Vermouth
Αλκοόλ: 18% abv
Φιάλη:750ml
Κόστος (GR): ≈€24.80

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 21 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.