fbpx

περιοδικό για τον ζύθο, το απόσταγμα και το μπαρ

περιοδικό για τον ζύθο, το απόσταγμα και το μπαρ

Ατασθαλίες στην κατανάλωση ζύθου

από Νικολά Ραδίσης
503 προβολές

Αν θέλετε να μάθετε τα λάθη, τα οποία γίνονται από τους περισσότερους τότε διαβάστε το παρόν άρθρο, γιατί ειδικά το καλοκαίρι ή μετά την επιστροφή από τις διακοπές τα ακόλουθα συμβαίνουν πολύ συχνά. Βέβαια τώρα που το σκέφτομαι το πρώτο λάθος δεν είναι η λέξη «παγωμένο/η», αλλά η νοοτροπία ότι ο ζύθος είναι καθαρά καλοκαιρινός, γεγονός το οποίο με κάνει έξαλλο, όταν ειδικά οι διαμαρτυρίες των εταιρειών για εποχικότητα του προϊόντος τους «πυροδοτούνται» από τις ίδιες, αλλά ας μην αναφερθώ σε αυτό, να το αφήσω για κάποια άλλη φορά.

Θα προσπεράσω τα κλασικά παραλία, διακοπές, καλοκαίρι, ωραία θάλασσα και ζύθος, για να μπω κατευθείαν στο ζουμί. Στις ατασθαλίες που γίνονται σχεδόν όλο το χρόνο μα με μεγαλύτερη ένταση το καλοκαίρι. Όσοι δεν αντέχετε τα «αίματα» και δράματα, αλλάξτε άρθρο, αλλά θα μείνετε με την περιέργεια.

Η πρώτη πληγή

Είμαι πολέμιος της λέξης «παγωμένη/ος». Δεν θα έπρεπε να υπάρχει στην επίσημη ορολογία καμίας ζυθοποιίας. Εννοείται πως ο καθένας απολαμβάνει τον ζύθο του όπως τον ευχαριστεί, οι εταιρείες όμως οφείλουν να τον προωθούν σωστά. Το σωστό δεν είναι το σλόγκαν που περιλαμβάνει παγωμένη/ος! Με το ίδιο σκεπτικό το πολυτελές εστιατόριο θα προτείνει να φάτε το φαγητό του παγωμένο για να μην ιδρώσετε. Οι μικροζυθοποιίες κατακρίνουν τις μεγάλες για την καταστροφή του ζύθου λόγω του σλόγκαν, των ψυγείων με θερμοκρασίες που έχουν αρνητικό πρόσημο και τα παγωμένα ποτήρια. Και καλά κάνουν. Τι γίνεται όμως όταν προβάλλουν και τα ίδια τη λέξη παγωμένη/ος; Γίνονται ένα με εκείνο που αφορίζουν. Σαφώς και μπορούν, αλλά γιατί; Ας καταλήξουν σε τι επιθυμούν και να αποκτήσουν σταθερή πολιτική. Τώρα οι «μεγάλες», όπως τις λένε κάποιοι ή και «ξένες» θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο γιατί έτσι έμαθε ο καταναλωτής.

Όσο αφορά τα ψυγεία των μεγάλων με θερμοκρασία κάτω από το μηδέν, θα χρειαστεί να σκεφτείτε ότι ένα ψυγείο το οποίο ανοίγει-κλείνει συνεχώς το καλοκαίρι δεν προλαβαίνει να έχει την επιθυμητή θερμοκρασία ακόμα και για έναν ζύθο Lager. Συνεπώς η ρύθμιση σε χαμηλότερη θερμοκρασία εξυπηρετεί να επιτευχθεί η επιθυμητή. Ωστόσο δεν έχει τόση σημασία η θερμοκρασία που αναφέρεται με μεγάλα νούμερα στο ψυγείο όσο η θερμοκρασία κατανάλωσης, η οποία ακόμα και για να απολαύσεις σε έναν Lager χρειάζεται να είναι μεταξύ 4 και 6 βαθμών Κελσίου. Απαγορεύεται όμως η χρήση της κατάψυξης, αφού η θερμοκρασία μεταβάλλεται τάχιστα και αρκετές φορές πέρα από τη θερμοκρασία και ο όγκος του περιεχομένου με την ιδιότητά του από υγρό σε στερεό.

Απαγορεύεται και το παγωμένο ποτήρι, το οποίο πέρα από μια αίσθηση στο μάτι και ίσως πρόσκαιρη δροσιά στο χέρι δεν προσφέρει κάτι θετικό στον ζύθο και την απόλαυσή του. Απεναντίας, νερώνει τον ζύθο, περιορίζει τον αφρό, «κόβει» το ανθρακικό, καλύπτει τα αρώματα και τις γεύσεις. Η ανταλλαγή θερμοκρασιών μεταξύ του ποτηριού και του ζύθου και αργότερα του περιβάλλοντος που βρίσκεται το ποτήρι με το ζύθο δεν προσφέρουν οφέλη. Σύντομα ο ζύθος θα είναι εκτός από αδιάφορος και ζεστός.

Το σαράκι στα μπαρ

Κάθε μπαρ που σέβεται συνεργάτες, πελάτες και τον εαυτό του όταν θα κλείσει για διακοπές οφείλει να κάνει έναν καθαρισμό στις σωλήνες των βαρελιών του, να βάλει τα βρυσάκια σε νερό και καθαριστικό και να τα στεγνώσει όντας πλέον καθαρά. Όταν ξεκινήσει πάλι μετά το καλοκαίρι, κάνει μια συντήρηση στο δίκτυο είτε με δικά του μέσα είτε μέσω του συνεργάτη τους και μπορεί να διαθέτει πλέον βαρελίσιο ζύθο προς πώληση. Εννοείται ότι η συντήρηση περιλαμβάνει και τον ψύκτη. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τις εποχικές επιχειρήσεις όταν ξεκινούν τη σεζόν. Δεν γίνεται να μην ενδιαφέρονται οι επιχειρήσεις για το σύστημα βαρελίσιου ζύθου, όταν τον θεωρούν τόσο σημαντικό. Υπάρχουν εταιρείες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις συνεργασίες που έχετε με προμηθευτές ζύθου. Αναζητήστε τις και ξεκινήστε συνεργασίες. Μπορείτε επίσης, αν δεν έχετε, να αγοράσετε kit καθαρισμού για να πραγματοποιείτε μια υποτυπώδη συντήρηση εσείς οι ίδιοι, όπως κάνετε κάθε φορά με «τυφλό» στη μηχανή του εσπρέσο. Αυτή η αδιαφορία λειτουργεί χρόνια τώρα σαν το σαράκι που τρώει το μπαρ, αλλά από την οπτική του συστήματος draught.

Για τον ήλιο πάντα αντηλιακό

Αποθήκευση και μεταφορά ζύθου σε ανοιχτού τύπου οχήματα όπως τρίκυκλα, αγροτικά και βαν είναι εγκληματικό! Εξίσου απαράδεκτη είναι η παράδοση των προϊόντων άνευ παραλαβής, σε ώρες που ο ήλιος καίει γιατί η επιχείρηση είναι κλειστή. Δυστυχώς τα προϊόντα δεν μετακινούνται από μόνα τους στη σκιά ή δροσιά, όπως δεν έχουν προστατευτεί με αντηλιακό, όπως οι άνθρωποι. Άρα παράδοση μόνο σε ώρες που η επιχείρηση λειτουργεί και με τα σωστά μέσα όπως κλειστό όχημα και μάλιστα με ψύξη, ώστε να μην φέρει ευθύνη η εταιρεία διανομής. Επίσης! Αποθήκευση από την εταιρεία διανομής ή την επιχείρηση σε ακατάλληλους χώρους, οι οποίοι δεν ψύχονται, δεν είναι σκιεροί και εν γένει προστατευμένοι οδηγούν ξανά σε ζητήματα στο προϊόν.

Όταν στον ζύθο έχουμε απότομη μεταβολή θερμοκρασίας ή εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες, το περιεχόμενο στις φιάλες, κουτάκια και βαρέλια δεν είναι το ίδιο με εκείνο που παρήγαγε η ζυθοποιία και υπάρχουν κίνδυνοι γι’ αυτό και τον καταναλωτή του.

Εσπεριδοειδή και άλλα στον ζύθο

Σταματήστε να τοποθετείτε «τσιτσιμπλόνια» στους ζύθους. Μια φέτα λεμόνι σε αυτή, μια σφήνα μοσχολέμονο στην άλλη, ένα κομμάτι πορτοκάλι στην παρ’ άλλη, και μια τόση δα ελίτσα σε εκείνη. Ζύθος είναι, όχι σαλάτα! Η χρήση του μοσχολέμονου στο Μεξικό γίνεται για να απωθεί τις ενοχλητικές μύγες από το στόμιο, όχι για να χαρίζει «γεύση» στο ζύθο, άρα άτοπο! Από την άλλη η ελιά τι ρόλο έχει; Τα έλαια λέει, βοηθούν στην ανάδειξη της γεύσης. Την επόμενη φορά στη σαλάτα μην βάλετε λάδι και ξίδι, ρίξτε απλά ζύθο. Είναι απλό, μοσχολέμονο ή λεμόνι, επάλειψη στο στόμιο της φιάλης ή του ποτηριού και μετά τασάκι. Απολαμβάνουμε τον ζύθο όπως είναι, δίχως οτιδήποτε ξένο σε αυτόν. Γνωρίζετε αν το εσπεριδοειδές πλύθηκε σωστά προηγουμένως ή το έκοψαν και σας το σέρβιραν κερωμένο; Όταν το ρίξατε στη φιάλη είδατε που άφρισε ο ζύθος, τι πετύχατε τώρα;

Weiss από φιάλη

Εδώ θέλετε να τρελαθώ! Υπάρχουν ζύθοι που πίνονται από κουτάκι και φιάλη και ζύθοι που χρειάζονται απαραιτήτως ποτήρι. Όσοι έχουν ιζήματα στις φιάλες τους, σερβίρονται σε ποτήρι! Τέλος, δεν συζητάμε. Πως θα γίνει θολός ο ζύθος; Θα τον ανακατέψετε στο στομάχι σας; Αν το κάνετε στη φιάλη θα αφρίζει διαρκώς, άρα τι και πως θα πιείτε; Αν δεν θέλετε το ίζημα σερβίρετε προσεκτικά σε ποτήρι ή ζητήστε έναν φιλτραρισμένο. Όπως δεν μοιράζεται σε περισσότερα από ένα ποτήρια έτσι δεν μοιράζεται και στην φιάλη. Επίσης μην επιλέγετε ποτήρια μικρότερης χωρητικότητας από την φιάλη, καλύτερα μεγαλύτερη αν δεν υπάρχει διαθέσιμο ποτήρι με ίση χωρητικότητα.

Αν αντέξατε το δράμα και το «αίμα» είστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα. Να ακούσετε κάποιο από τα podcast ή να παρακολουθήστε κάποιο σεμινάριο.

Καλή δύναμη σε κάθε σας επιλογή! Να θυμάστε ότι ήταν δική σας απόφαση άρα και ευθύνη.

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 19 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.