fbpx

περιοδικό για ζύθο, απόσταγμα & μπαρ 

περιοδικό για ζύθο, απόσταγμα & μπαρ 

Chios Wheat με μαστίχα

από Νικολά Ραδίσης
13,5K προβολές
μπύρα Χίος με μαστίχα

Τσίχλες με μαστίχα, απόσταγμα ή λικέρ με μαστίχα έχετε σίγουρα ακούσει και ίσως δοκιμάσει. Ζύθο με μαστίχα όμως; Αν όχι, ήρθε η ώρα να σπεύσετε στην κοντινότερη κάβα και να ζητήσετε έναν Chios Beer Wheat with Mastic, έναν χιώτικο ζύθο με μαστίχα δηλαδή.

Ήταν το 2009 όταν οι Ιάκωβος Αμύγδαλος και Μάνος Ναζλίδης αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια πρωτοπόρα επιχειρηματική κίνηση για το νησί της Χίου δημιουργώντας, τελικά, το 2011 το ζυθοποιείο τους. Αρχικά στον Κάμπο της Χίου ενώ οι μετέπειτα ανάγκες του, το μετέφεραν σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στην περιοχή των Βαβύλων. Ο πρώτος τους ζύθος κυκλοφόρησε το 2012 και δεν είναι άλλος από τον Chios Fresh Ale.

Σε ένα νησί όμως όπως η Χίος με διασημότερο ίσως προϊόν τη μαστίχα, οι απαιτήσεις για έναν ζύθο με μαστίχα είναι -μάλλον- πολλές. Μετά από χρόνια πειραματισμών η ομάδα της Ζυθοποιίας Χίου δημιουργεί τον πρώτο και μοναδικό ζύθο με μαστίχα, τον Chios Wheat με μαστίχα.

Ένας μοναδικός στον κόσμο ζύθος, ο οποίος όπως λένε και οι ίδιοι συχνά διχάζει όσους τον δοκιμάζουν, καθώς η μαστίχα είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν από μόνη της. Ο Chios Wheat με μαστίχα παράγεται με μία συνταγή η βάση της οποίας είναι μια σταρένια εκδοχή, Wheat beer. Έτσι η βύνη σιταριού συνδυάζεται με αυθεντική μαστίχα Χίου, σε μικρές μοναδικές παρτίδες.

Ισορροπημένος με πολύ καλά ενσωματωμένη τη μαστίχα. Με ωραίο ξανθό χρώμα, ελάχιστα θολή και μέτριας διάρκειας αφρό, χαρακτηρίζεται από καθαρά, βοτανικά αρώματα στη μύτη, τα οποία ολοκληρώνονται με τις αντιπροσωπευτικές εντυπωσιακές νότες της μαστίχας. Στο στόμα έχει έντονη μαστίχα, δεν χάνει καθόλου την αίσθηση του ζύθου, καθώς έχει ενσωματωθεί καταπληκτικά στη συνταγή. Ισορροπημένη, με βελούδινη υφή, νότες βύνης και απαλή πικράδα.

Προσωπική άποψη, την οποία έχω αναφέρει πολλές φορές: θεωρώ πως ο ζύθος με μαστίχα, μπορεί να είναι το πρώτο ελληνικό στυλ ζύθου. Αυτό για δυο λόγους. Αρχικά η παραγωγή του ζύθου έγινε στην Ελλάδα. Η μαστίχα είναι ένα 100% ελληνικό προϊόν, το οποίο εξάγεται σε όλο τον κόσμο εδώ και πολλούς αιώνες, αφού δεν υπάρχει σε κάποιο άλλο μέρος και αυτό δεν αμφισβητείται. Μήπως είναι η ώρα να δώσουμε τα εύσημα στη Ζυθοποία Χίου και να αναδείξουμε το στυλ αυτό παγκοσμίως;

Σε απάντηση του παραπάνω ο Chios Wheat με μαστίχα, εντυπωσίασε με την φρεσκάδα, την εξαιρετική του εκτέλεση και την ξεχωριστή του γεύση στις τυφλές γευστικές δοκιμές των Greek Beer Awards το 2023. Οι κριτές των Greek Beer Awards -η επιτροπή αποτελείται από αναγνωρισμένους κριτές από το εξωτερικό- εντυπωσιάστηκαν από την πρωτοτυπία δίνοντας του το χρυσό βραβείο στην κατηγορία Specialty Ale και την κορυφαία διάκριση του διαγωνισμού αυτή της Top Ale, αφού ξεπέρασε σε βαθμολογία, κάθε άλλο ζύθο της κατηγορίας των Ale.

Πληροφορίες 
Κατηγορία: Αφροζύμωτη | Wheat Beer
Χώρα: Ελλάδα 
Παραγωγός: Ζυθοποιία Χίου 
Διακινητής (GR): Αφοι Μασοκωστα
Χρώμα: Ξανθό 
IBU: - 
Αλκοόλ: 5,5% abv 
Θερμοκρασία: 6-8oC 
Ποτήρι: Pint 
Φιάλη: 330ml
Κόστος (EU): €2,80

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.