fbpx

a magazine about beer, spirits & bartending

a magazine about beer, spirits & bartending

Friesisches Brauhaus zu Jever

από Nicola Radisis
31,9K προβολές
jever logo black

Η πράσινη φιάλη με την ετικέτα που φέρει τον πύργο από την βορειοδυτική πόλη της Γερμανίας, είναι γνωστή για το νερό και τη γεύση της. Με την ιστορία της Jever Pilsener θα ασχοληθούμε αυτή τη φορά, της μπύρας που εδώ και 170 χρόνια έχει διατηρήσει όλα της τα στοιχεία –μα περισσότερο την ξηρή, πικρή γεύση– αναλλοίωτα.

Η συγκεκριμένη ζυθοποιία αποτελεί παράδειγμα για την σταθερότητα στην παραγωγή της ναυαρχίδας της, της Jever Pilsener, αφού όσα χέρια και αν έχει αλλάξει, σύμφωνα με ιστορικούς του ζύθου από τη Γερμανία η γεύση είναι η ίδια. Η Friesisches Brauhaus zu Jever ξεκινά την ιστορία της το 1848, όταν ο Diedrich König ίδρυσε μία ακόμη ζυθοποιία στην περιοχή, με τη βεβαιότητα ότι το δικό του προϊόν έχει το κάτι ξεχωριστό. Ο γιος του –που τον διαδέχτηκε μετά θάνατον το 1867– πούλησε την ζυθοποιία στον Theodor Fetköter χάρη στον οποίο αναπτύχθηκε από οικογενειακή σε μεγάλη επιχείρηση. Τα σχέδια του τον οδήγησαν το 1848 στη δημιουργία εγκατάστασης νερού για τις μπύρες, που θα γινόταν το «δυνατό της χαρτί» και για το οποίο είναι γνωστή ως και σήμερα. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος δημιούργησε προβλήματα και στη ζυθοποιία, η οποία έχασε τον γιο του Theodor Fetköter, στο μέτωπο και οδηγήθηκε εκ νέου στην πώληση το 1922, με την ζυθοποιία Bavaria-St. Pauli με έδρα το Αμβούργο, να την αποκτά. Η ανάπτυξη και διάθεση της ξεπέρασε τα στενά σύνορα της περιοχής και από το 1934 κυκλοφορεί όπως την ξέρουμε ως σήμερα “Jever Pilsener”. Τα προβλήματα εμφανίστηκαν ξανά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού η διάθεση της μπύρας μπορούσε να γίνει μόνο από το ζυθοποιείο καθώς αυτό στερούταν πόρους για την αγορά καυσίμων. Η πορεία της έγινε πάλι ανοδική. Στη δεκαετία των ‘60’s η πιο δημοφιλής μπύρα της ήταν η «Jever Export» –η παραγωγή της έχει διακοπεί από το 1990– και σιγά σιγά πήρε τα ηνία η Jever Pilsener. Οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη, η ζυθοποιία επεκτεινόταν και το 1994 εξαγοράστηκε από την “Dortmunder Brau und Brunnen Group”, η οποία το 2005 έγινε μέλος της Radeberger Gruppe KG.

Η Jever Pilsener είναι χαρακτηριστική για τη γεύση της εξαιτίας του –μαλακού– νερού της και των λυκίσκων –Hallertau και Tettnang– που χρησιμοποιεί. Η πηγή του νερού είναι η ίδια για περισσότερα από 100 χρόνια και η παραγωγή της ακολουθεί το Νόμο Αγνότητας Ζύθου της Γερμανίας. Η ξανθιά μπύρα με την έντονη ανθράκωση προσφέρει την τραγανότατα που χρειάζεται και την οξύτητα που επιθυμούμε για να συνδυαστεί με φαγητό. Ένα κλασικό παράδειγμα για τις γερμανικές βόρειες βυθοζύμωτες.
Η ζυθοποιία παράγει σήμερα πέρα από την αυθεντική “Das Original” και τέσσερις ακόμα ετικέτες με λιγότερο αλκοόλ (Jever Light 2,7%), δίχως αλκοόλ και γεύσεις λεμόνι και σαγκουίνι.

Και κάτι τελευταίο: Η πόλη Jever στην τοπική διάλεκτο λέγεται Γέφερ ενώ η μπύρα Γέβερ γιατί το “V” προφέρεται με «Β» όπως σε όλη την υπόλοιπη χώρα και τον κόσμο που ομιλείται η γλώσσα. Η ζυθοποιία αποφάσισε να μην το αλλάξει αυτό και να το υιοθετήσει, οπότε αλλιώς λέμε την πόλη, αλλιώς την μπύρα αλλά, το όνομα είναι το ίδιο.

Jever Pilsener “Das ORIGINALE”

Γεύση από ψωμί εξαιτίας της καβουρδισμένης βύνης, εκλεκτή πικράδα από τον λυκίσκο και επίγευση που καθαρίζει το στόμα. Ελαφρύ σώμα και ξηρή, πικρή επίγευση που την καθιστά ξεδιψαστική, ιδανική για να συνδυαστεί σχεδόν με κάθε πιάτο, εκτός από γλυκά. Εξαιρετικό pairing στο bar θα είναι κάποιο tapas, χωρίς όμως να «κάνει τη δύσκολη» σε κάποιο κλασικό burger. Αξίζει να τη δοκιμάσετε κρύα σε συνδυασμό με οστρακοειδή. Μην την σερβίρεται παγωμένη ή σε ποτήρι pint!

Style: Pils | Alcohol: 4,9% abv | Serving Temperature: 6-8οC | IBU: 40 | Bottle: 300ml & 500ml | Glass: Pils, Wine, Sommelier, Pint

Friesisches Brauhaus zu Jever KG
Address: Elisabethufer 18, 26441, Jever, Γερμανία
Url: www.jever.de
Founded: 1848
Facebook

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 12 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.