Ο Γιάννης σπούδασε μηχανολόγος, αλλά η αγάπη του για δημιουργία και επικοινωνία με τους γύρω του τον κέρδισε και έτσι βρέθηκε πίσω από τα bars. Την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε μου έφτιαξε cocktail με ελληνικά αποστάγματα από τη χιώτικη Ποτοτοποιία Ψυχής, νησί από το οποίο κατάγεται. Αγαπάει το μεσκάλ με το οποίο δεν διστάζει να συνδυάσει και την μπύρα του. Αυτή την περίοδο θα τον βρείτε στο κέντρο της Αθήνας, στο νέο πολυχώρο Luv n Roll House που συνδυάζει καλές και εφαρμοσμένες τέχνες, να αναμιγνύει τα ποτά του με μεράκι και το αγαπημένο του barspoon, δώρο πελάτη, που έχει πάντα μαζί του.
- Από πότε δουλεύεις σε bar;
Ξεκίνησα να δουλεύω σε bar στην ηλικία των 18 ετών. Τότε ήταν που παρακολούθησα και το πρώτο μου σεμινάριο
- Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το bartending;
Μ’ αρέσει πολύ η επαφή με τον κόσμο, η φιλοξενία, η δημιουργία, η έρευνα και η εξέλιξη
- Τι κάνει τη δουλειά σου συναρπαστική;
Η επαφή με τους ανθρώπους αρχικά. Μετά, ότι η δουλειά μας δεν έχει ταβάνι και πάντα μαθαίνουμε κάτι καινούργιο
- Bar σε ξενοδοχείο ή επιχείρηση;
Αν και έχω δουλέψει και στα δύο θα πω με σιγουριά επιχείρηση
- Πόλη ή νησί;
Κατάγομαι από νησί και έχω ζήσει εκεί αρκετά χρόνια θα επέλεγα την πόλη
- Ελλάδα ή εξωτερικό;
Σίγουρα Ελλάδα δεν την αλλάζω με τίποτα…
- Αγαπημένο απόσταγμα, υλικό, cocktail;
Mezcal. Εσπεριδοειδή και μπαχαρικά. Negroni
- Αγαπημένη μπύρα;
Μ’ αρέσουν πολύ οι μπύρες που ανήκουν στις IPAs
- Αγαπημένη μέθοδο και εργαλείο;
Rolling, bar spoon
- Ταξιδιωτικός προορισμός;
Όνειρο ζωής να πάω Μεξικό και Ιαπωνία
- Έχει ο πελάτης πάντα δίκιο;
Όχι, ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκιο, με σωστό χειρισμό όμως βρίσκεται πάντα λύση
- Ποια είναι η κατάσταση του bartending στη χώρα μας σήμερα;
Η κατάσταση του bartending στην Ελλάδα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο κάτι που πρέπει να μας κάνει χαρούμενους και ακόμα πιο δυνατούς για να εξελιχθούμε. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από άλλες χώρες
- Τι σημαίνει και τι πρέπει να σημαίνει «κέρδισα ένα διαγωνισμό bartending»;
Μ’ αρέσει πολύ αυτή η ερώτηση. Σίγουρα δεν σημαίνει ότι είσαι ο καλύτερος αλλά ότι πέτυχες έναν από τους στόχους που είχες βάλει, τώρα πρέπει να βάλεις το πήχη ακόμα πιο ψηλά
- Διαβάζεις σχετικά με τον κλάδο;
Διαβάζω συνέχεια ακόμα και όταν σχολάω αργά θα αφιερώσω δύο ώρες πριν κοιμηθώ
- Σε ένα φεστιβάλ/έκθεση bartending θα πας για βόλτα ή επαγγελματικό ταξίδι;
Τις περισσότερες φορές θα είναι επαγγελματικό το ταξίδι
- Τι ή και ποιος/α μπορεί να θεωρήσουμε ότι σε εμπνέει στη δουλειά σου;
Σίγουρα με εμπνέουν άτομα από το χώρο μας. Ένας από αυτούς είναι ο Marian Beke τον οποίο παρακολουθώ και με βοηθά σε νέες ιδέες
- Ο ιδανικός bartender ποια στοιχεία οφείλει να διαθέτει;
Γνώση, εμπειρία και υπομονή. Να είναι οργανωτικός, να παραμένει δημιουργικός και να μαθαίνει. Να σέβεται τους φιλοξενούμενους αλλά και τους συναδέλφους σε οποίο πόστο και αν είναι
- Σεμινάριο ή tasting/pairing;
O,τι σε κάνει καλύτερο. Όποτε και τα δυο
- Bartender ή Brand Ambassador;
Αν και είμαι ambassador θα επιλέξω ένας ταπεινός bartender
- Σου λέμε ότι μπορείς να διαλέξεις δύο celebrities και να πιείς ένα ποτό μαζί τους, ποιους επιλέγεις;
Θα επέλεγα, σίγουρα bar figures γιατί θα μπορούσαμε να κάνουμε ωραίες συζητήσεις για ποτά και bars όποτε θα διάλεγα σίγουρα Marian beke και Simone Caporale μαζί
- Πες μας κάποιον τον οποίο θα ήθελες να κεράσεις ένα ποτό ως ένδειξη ευγνωμοσύνης;
Τον άνθρωπο που με έβαλε πρώτη φορά στο bar, με εμπιστεύτηκε και με έκανε να αγαπήσω το χώρο. Έχει φύγει στην Αμερική, καθώς μένει εκεί μόνιμα. Θα ήθελα όμως να βρεθούμε πάλι μετά από τόσα χρόνια και να τον κεράσω το αγαπημένο του ποτό.
- Την μπύρα σου την πίνεις…;
Πάντα με ένα σφηνάκι mezcal
Brand Ambassador για την Ποτοποιΐα Ψυχής
Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 15 (αγοράστε το τεύχος)