fbpx

περιοδικό για ζύθο, απόσταγμα & μπαρ 

περιοδικό για ζύθο, απόσταγμα & μπαρ 

Guinness & Co. Brewery

από Νικολά Ραδίσης
40,2K προβολές
guinness bw logo

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι αναγνωρίζει την σκούρα μπύρα με την άρπα στην ετικέτα –φυσικά από την Ιρλανδία, από που αλλού;– με το «μαραφετάκι» στη φιάλη ή στο κουτάκι. Η Guinness είναι μία μπύρα με αιώνες ιστορίας, καινοτομίας, επιχειρηματικής επιτυχίας και αναγνωρισιμότητας. Δικαίως βρίσκεται ανάμεσα στα case studies πολλών πανεπιστημίων και εταιρειών.

Η επιτυχία που απολαμβάνει η Guinness είναι αποτέλεσμα οράματος, στρατηγικής και εύστοχων αποφάσεων. Η αρχή έγινε την 31η Δεκεμβρίου 1759, όταν και ο Sir Arthur Guinness υπέγραψε μία συμφωνία διάρκειας 9.000 ετών. Μία μοναδική συμφωνία που όμοια της δεν θα υπάρξει ξανά στην ζυθοποιία, κάνει το άσημο St James’s Gate δικό του και παγκοσμίως γνωστό στον 20ο αιώνα. Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή και τόσο μεγάλη που θα μπορούσαν να γραφτούν τόμοι. Η παραγωγή μπύρας ξεκίνησε από τον Sir Arthur Guinness για μία pale ale. Εκείνη την περίοδο στη μόδα ήταν οι μπύρες porter, οι οποίες καταναλώνονταν σε μεγάλη ποσότητα στο Λονδίνο. Ο οραματιστής και ρεαλιστής Arthur αποφάσισε να ζυμώσει το 1779 μία stout porter και να τη στείλει στο Λονδίνο. Το ταξίδι για την επιτυχία ξεκίνησε. Ο γιός του Arthur Guinness ΙΙ, ήταν εκείνος που ανέλαβε μετά το θάνατο του ιδρυτή της ζυθοποιίας και πατέρα του, παράγοντα την πρώτη West India Porter, πρόγονο της Guinness Foreign Extra το 1801. Το 1850 ο Sir Benjamin Lee Guinness διαδέχεται τον πατέρα του και το 1858 εξάγει την μπύρα στην πολύ μακρινή Νέα Ζηλανδία.

Η καινοτομία και πρωτοπορία βρίσκεται βαθιά στο DNA της ζυθοποιίας. Είναι η πρώτη ζυθοποιία και από τις πρώτες εταιρείες που κατοχυρώνουν το λογότυπο τους στο μακρινό 1862. «Υπεύθυνη» για τη δημιουργία του Black Velvet, αναφορά στο θάνατο του Πρίγκηπα Αλβέρτου, αφού ήταν η μπύρα που χρησιμοποιήθηκε στον συνδυασμό με τη σαμπάνια. Η διαφημιστική καμπάνια με σλόγκαν “Guinness is Good for You” σε συνεργασία με τον ζωγράφο John Gilroy, απεικόνιζε διάφορα ζώα, με το τουκάν να είναι το πιο χαρακτηριστικό και αναγνωρίσιμο. Κατά τον Β’ ΠΠ υποστήριξε τους Ιρλανδούς στρατιώτες και τις οικογένειες αυτών, ενώ αργότερα το 1963 σε μία εποχή δύσκολη για την Αφρική, η Guinness ήταν η πρώτη ζυθοποιία που επένδυσε στη Νιγηρία δημιουργώντας μια νέα παραγωγική μονάδα. Κάθε κουτάκι και φιάλη της Guinness περιέχει εκείνο το «μαραφέτι» που λένε πολλοί και ανέφερα προηγουμένως, το οποίο είναι γνωστό ως widget και εξασφαλίζει την κρέμα και φρεσκάδα της μπύρας. Προϊόν μακροχρόνιας έρευνας της ζυθοποιίας και πατέντας που εμφανίστηκε στο εμπόριο για το μεν κουτάκι το 1988, για τη δε φιάλη το 1999. Kudos στους ζυθοποιούς της, Tony Carey και Sammy Hildebrand, που ήταν οι πρωτεργάτες της έρευνας το 1968.

Το 2009 (24 Σεπτεμβρίου) διοργανώθηκε προς τιμή του ιδρυτή της η παγκόσμια γιορτή “Sir Arthur’s Day”, την οποία όμως η ζυθοποιία διέκοψε το 2013. Δεν κατάλαβα ποτέ τους λόγους. Η Guinness είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την γιορτή του Αγίου Πατρικίου. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο Sir Benjamin Lee Guinness επέβλεπε την αναστήλωση του καθεδρικού ναού το 1860-65.

Μία ιστορία που πολλοί δεν γνωρίζουν σχετικά με το παρελθόν του Arthur Guinness είναι η ότι αναγκάστηκε να απειλήσει με τσεκούρι τις τοπικές αρχές όταν ήθελαν 16 χρόνια μετά τη συμφωνία τους, να του διακόψουν την παροχή ύδρευσης στο ζυθοποιείο με την πρόφαση ότι δεν συμπεριλαμβανόταν η χρέωση σε αυτή. Με τα «τσεκουράτα» επιχειρήματα του, έπεισε τις αρχές να κάνουν πίσω και δεν τον ενόχλησαν ξανά. Η ζυθοποιία για όσους δεν το γνωρίζουν είναι υπεύθυνη και για τη δημιουργία των ρεκόρ Guinness. Αρχικά ήταν ένα προϊόν marketing, με τον υπεύθυνο να θέλει να το μοιράζει δωρεάν ώστε να γίνονται γνωστά μικρά ρεκόρ. Ωστόσο το 1955, όταν και εκδόθηκε έγινε ανάρπαστο και από τότε έγινε συνώνυμο με κάθε λογής ρεκόρ και διάκριση.

Τη μεγαλύτερη κατανάλωση Guinness κάνουν οι Βρετανοί. Ακολουθούν οι Ιρλανδία, Νιγηρία και μετά οι Η.Π.Α. και το Καμερούν! Η μπύρα πωλείται σε περισσότερες από 150 χώρες. Στην Ελλάδα και την Κύπρο η Guinness έχει επίσης φανατικό κοινό, ωστόσο η συνήθεια της μπύρας σαν καλοκαιρινό ποτό με την πολλές φορές υψηλή τιμή πώλησης του brand δεν την βοηθούν να έχει τεράστια κατανάλωση. Η Guinness ανήκει από το 1997 στην Diageo. Στην Ελλάδα εισάγεται και διακινείται από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία και στην Κύπρο από τoν Όμιλο Φ. Φωτιάδη.

guinness original bottleGuinness Original

Σκούρα μπύρα, όχι μαύρη όπως συνηθίζουμε να λέμε, αλλά ρουμπινί. Αν κοιτάξουμε σε φως θα διακρίνουμε τις ερυθρές ανταύγειες της. Πυκνός χαρακτηριστικός αφρός. Στη μύτη η καβουρδισμένη βύνη χαρίζει αρώματα καφέ και σοκολάτας. Στο στόμα η καραμέλα είναι αισθητή ταυτόχρονα με τις γεύσεις από το καβουρδισμένο κριθάρι. Η επίγευση είναι ελαφρώς πικρή θυμίζοντας καφέ και bitter σοκολάτα. Χρησιμοποιείται για μαρινάρισμα και ως συστατικό σε σάλτσες. Ιδανικό pairing για ψητά κρέατα, οστρακοειδή και γλυκά. Φυσικά δεν πίνεται παγωμένη, παρα μόνο κρύα.

Style: Stout| Alcohol: 5% abv | Serving Temperature: 6-8οC | Bottle: 330ml | Glass: Pint

Guinness & Co Brewery
Address: St James’s Gate, Δουβλίνο 8, 26441, Ιρλανδία
Url: www.guinness.com
Founded: 1759
Facebook

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 13 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.