Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χαλαρώνουν καθημερινά σε μια καφετέρια, απολαμβάνοντας μια κούπα γευστικού καφέ. Για πολλούς ο καφές είναι απλώς ένα κομμάτι της ζωής τους, μα για κάποιους αποτελεί μια νέα και απολαυστική εμπειρία.
Εξαιτίας αυτού του νέου πάθους για τον καφέ, ο αριθμός των speciality καφετεριών αυξάνεται καθημερινά ανά τον κόσμο. Τα σημεία αυτά μπορεί να τα επισκεφτεί ο καθένας και να απολαύσει διάφορες ποικιλίες και χαρμάνια. Μέσω του barista μπορεί να μάθει πληροφορίες για το ρόφημα του. Ο barista είναι ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας του χώρου, από τον οποίο μπορεί να μάθει ο καταναλωτής διάφορους τρόπους παρασκευής και πληροφορίες για την ποικιλία ή για το χαρμάνι του καφέ το οποίο απολαμβάνει εκείνη τη στιγμή. Φυσικά είναι υπεύθυνος στο να παρασκευάσει ένα τέλειο γευστικό αποτέλεσμα.
Είναι πολύ εύκολο να θεωρήσουμε δεδομένο το ταξίδι του καφέ από τη φάρμα στο φλυτζάνι μας. Ο κόκκος του καφέ όμως είναι ο σπόρος ενός καρπού ο οποίος «γεννιέται» στο καφεόδεντρο. Πώς ξεκίνησε η ιστορία του τροπικού μας δέντρου όμως μέχρι να καταλήξει στα φλιτζάνια όλου του κόσμου και να γίνει πρωταγωνιστής στη ζωή μας αυτός ο απίστευτος καρπός!
Είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσει κανείς την ιστορία του καφέ, αλλά κάποια στοιχεία είναι γνωστά. Σίγουρο είναι ότι το καφεόδεντρο ανακαλύφθηκε πρώτη φορά στην περιοχή της Αβησσυνίας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Kaffa, νοτιοδυτική περιοχή της σημερινής Αιθιοπίας και ότι η ποικιλία Robusta γεννήθηκε στη Δυτική Αφρική.
Στα κλαδιά του υπάρχουν λευκά άνθη που ευωδιάζουν σαν το γιασεμί κι ένας κόκκινος καρπός, παρόμοιος με κεράσι.
Ο πιο διαδεδομένος μύθος είναι αυτός του Καλντί, ενός γιδοβοσκού, ο οποίος λέγεται ότι παρατήρησε τις κατσίκες του να χοροπηδάνε σαν τρελές όταν έτρωγαν τους καρπούς ενός συγκεκριμένου δέντρου. Όταν δοκίμασε και αυτός τον καρπό, άρχισε να χορεύει και αυτός μαζί τους. Εκείνη τη στιγμή τον είδε ένας περαστικός ιμάμης και τον ρώτησε γιατί χόρευε. Ο Καλντί του έδειξε αμέσως το δέντρο. Ο ιμάμης πήρε κάποιους καρπούς για να τους επεξεργαστεί. Όταν τους δοκίμασε παρατήρησε ότι δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Αμέσως σκέφτηκε ότι αυτή ήταν η λύση για τις ολονύχτιες προσευχές. Έτσι διέταξε αμέσως όλους τους μαθητές του να τρώνε μερικούς καρπούς πριν από κάθε κήρυγμα. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόσο ενεργή συμμετοχή μαθητών!
Μία άλλη πηγή μας αναφέρει ότι εκείνη την εποχή τα φύλλα του καφεόδεντρου, τα έπαιρναν οι Αιθίοπες ιθαγενείς, τα έβραζαν και έφτιαχναν δύο αφεψήματα, το ένα το ονόμαζαν «Κατί» και το άλλο «Αμερτάσα». Συνήθως τα έφτιαχναν πριν από τις μάχες για να έχουν ενέργεια για αυτές.
Ο μύθος λέει επίσης, ότι ο καφές πέρασε στην Υεμένη, νότια της αραβικής χερσονήσου, μέσω των σκλάβων που μετέφεραν οι Άραβες. Εκείνοι έτρωγαν καφέ για να αντέξουν τις κακουχίες. Έτσι δημιουργήθηκαν οι πρώτες φυτείες καφέ και από τον 11ο αιώνα μ.Χ. καλλιεργούνται συστηματικά. Οι Άραβες ήταν και αυτοί υπεύθυνοι για τη διάδοση του καφέ σε όλο τον τότε αραβικό κόσμο, αφού το αλκοόλ απαγορευόταν και εξακολουθεί να απαγορεύεται στη μουσουλμανική θρησκεία, όσο και αν κάποιες χώρες έχουν χαλαρώσει απέναντι σ’ αυτά τα ήθη. Η ελευθερία με τον οποία αντιμετωπίστηκε ο καφές, εξαιτίας του ότι δεν είναι αλκοολούχο ποτό, οδήγησε στην θεωρία ότι πρόκειται για το «κρασί του Θεού».
Απολαύστε υπεύθυνα ένα καλό φλυτζάνι καφέ παίρνοντας ενέργεια για τις καθημερινές σας «μάχες» στη ζωή ή ταξιδέψτε, μαζί του χαλαρώνοντας!