fbpx

περιοδικό για ζύθο, απόσταγμα & μπαρ 

περιοδικό για ζύθο, απόσταγμα & μπαρ 

manouka (Αθήνα)

Ένα γαστρονομικό ταξίδι με άρωμα Ελλάδας

από Δανάη Μαργαριτίδη
2,K προβολές

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ημέρα που άνοιξε τις πόρτες του το νέο εγχείρημα του Μάνου Στρατάκη, το “manouka”. Όνομα εμπνευσμένο από το εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό “manouka” το οποίο ευδοκιμεί στη Νέα Ζηλανδία και από το οποίο παράγεται ένα από τα ακριβότερα και θρεπτικότερα μέλια στον κόσμο.

To νέο εστιατόριο στεγάζεται στον τελευταίο όροφο (7ος) του ξενοδοχείου Utopia. Τοποθετημένο στην καρδιά της Αθήνας, στην Ερμού, σε μια ταράτσα που μεταμορφώνεται ανάλογα τις εποχές, σε ζεστό σπιτικό σαλόνι με τζάκι και χαλιά, σε ανθισμένο κήπο ή σε τροπική όαση αγκαλιάζοντας οπτικά τα τοπόσημα της πόλης, με την Ακρόπολη, το αστεροσκοπείο και τον Λυκαβηττό να κεντρίζουν το βλέμμα μας. Με την αλληγορία της ανθεκτικότητας και με έναυσμα την αγάπη των στελεχών του για την εστίαση και τη δημιουργία, η ομάδα του “manouka” επιλέγει διαλεκτά ελληνικά προϊόντα Π.Ο.Π. και επίκεντρο τη γεύση.

Της κουζίνας του “manouka” ηγείται η Ελένη Αλειφέρη, μια νέα, ταλαντούχα και ανερχόμενη chef, με μαγειρική πορεία που ξεκινάει από την Ελαφόνησο και φτάνει μέχρι την απαιτητική και βραβευμένη κουζίνα του φημισμένου Βαρούλκο στον Πειραιά. Η μαγειρική εμπειρία της Ελένης σε συνδυασμό με τη φιλοσοφία του “manouka”, πρεσβεύουν μια κουζίνα με νόστιμα ελληνικά πιάτα, ελαφρώς πειραγμένα, έτσι ώστε να μας ξυπνούν γευστικές μνήμες.

greek salad by manouka

Χωριάτικη σαλάτα από το μενού του manouka © manouka Athens

Πιάτα από το συγκεκριμένο μενού είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε πριν λίγες μέρες και νιώσαμε ακριβώς αυτό: Νοσταλγία και θαλπωρή. Η δική μας γευστική δοκιμή πραγματοποιήθηκε μια βροχερή Τρίτη και το δείπνο μας άνοιξε με μια ζεστή και όμορφα μελωμένη ψαρόσουπα με πεσκανδρίτσα, η οποία μας ταξίδεψε κατευθείαν στις κουζίνες των γιαγιάδων και των μαμάδων μας. Το πρώτο πιάτο που συνέθεσε η Ελένη για τον νέο κατάλογο, ήταν το δεύτερο που δοκιμάσαμε και δεν ήταν άλλο από μια χωριάτικη σαλάτα. Χωρίς να πειράξει το dna της, την αναβάθμισε δίνοντας της εξαιρετική γεύση και δροσιά. Τα τοματίνια, η μυζήθρα από την Κρήτη, το αγγουράκι από την Κνωσσό και η κάπαρη από τη Μάνη μαζί με τα φύλλα βασιλικού, έδεναν τόσο αρμονικά σε συνδυασμό με τα κρασιά που είχε επιλέξει για εμάς ο head sommelier, Βασίλης Παπαδόπουλος. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω πως όλη η wine list, 100 ετικέτες περίπου, έχει ανανεωθεί από τον ίδιο και ακολουθεί τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του νέου μενού. Οι επιλογές των οίνων υμνούν τοπικές ποικιλίες, μερικές άγνωστες για κάποιους όπως η ποικιλία Πετρουλιανός από το οινοποιείο Βατίστα στη Λακωνία. Οι διαφορετικές αμπελουργικές περιοχές ξεπερνούν τα όρια των Σαντορίνη και Κρήτη μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνοντας οινοποιεία από την Εύβοια, τη Λακωνία και την Αχαΐα, όλα διαθέσιμα τόσο σε ποτήρι όσο και σε φιάλη, ιδανικός σύντροφος για τα πιάτα του καταλόγου.

manouka xtapodi

Κρασάτο ελληνικό χταπόδι με φάβα Ορεινής Κορινθίας © manouka Athens

Συνεχίζοντας το γαστρονομικό μας ταξίδι, τα δύο από τα κυρίως που δοκιμάσαμε ήταν εξαιρετικά εκτελεσμένα. Ένα μαγικό τραχανότο, με τραχανά Γιαννιτσών και ποικιλία διαφόρων ελληνικών μανιταριών και λευκής τρούφας από την Εύβοια. Ο κλασικός τραχανάς σε μια διαφορετική διάσταση διατηρεί τον ελληνικό χαρακτήρα της πρώτης ύλης σε μια διεθνή απόδοση. Στα high-lights το καλομαγειρεμένο χταπόδι με φάβα Ορεινής Κορινθίας, καραμελωμένα κοκκάρια και σωτέ κάπαρη.  Από τον κατάλογο δεν εκλείπουν επίσης και οι επιλογές σε κρέας, ένα υλικό που αγαπάει εξίσου η chef, με πιάτα όπως σμυρναίικα σουτζουκάκια, φρικασέ με ελληνικό χοίρο και άγρια χόρτα, γεύσεις που θυμίζουν έντονα Ελλάδα, σπίτι και οικογένεια. Όλα τα πιάτα που δημιουργούνται στην κουζίνα παρασκευάζονται με βάση τις γευστικές μνήμες, χωρίς αφρούς και εξεζητημένες τεχνικές, με μοντέρνες υφές και απόλυτο σεβασμό στις πρώτες ύλες.

Το δείπνο μας έκλεισε με ένα πορτοκαλένιο γαλακτομπούρεκο το οποίο ετοίμασε εκείνη την ώρα η Ελένη Αλειφέρη και έκλεισε με τον πιο όμορφο, ζεστό και γλυκό τρόπο το γεύμα μας σε συνδυασμό το cocktail “Kentia”, όπου η τεντούρα του cocktail, με τη κανέλα από το γλυκό έδεναν αρμονικά. Ο κατάλογος με τα cocktails που έχει επιμεληθεί ο head bartender Γιάννης Πισσάς είναι επίσης βασισμένος σε εγχώρια προϊόντα. Oι πρωτότυπες μείξεις του, ακολουθούν τη φιλοσοφία της κουζίνας χρησιμοποιώντας ελληνικά συστατικά και αποτελούν εξαιρετική γέφυρα με τα πιάτα, προσφέροντας ένα αρμονικό γαστρονομικό αποτέλεσμα.

manouka view

Ο εξωτερικός χώρος με θέα τα τοπόσημα © manouka Athens

Ξεκινώντας από αυτό το μήνα η ομάδα του “manouka” ετοιμάζει γαστρονομικές αποδράσεις στα μέρη και τις κουζίνες της Ελλάδας. Πρώτη στάση η Δράμα με ένα μενού που υμνεί τις παραδοσιακές συνταγές, τα υλικά και τα κρασιά της περιοχής δοσμένα όμως μέσα από την μαγειρική οπτική και μαεστρία της Ελένης και τα pairing του Βασίλη και του Γιάννη. Κάθε μήνα και ένα αντίστοιχο ταξίδι. Ετοιμαστείτε γιατί τον Μάρτιο «προορισμός» είναι η Κρήτη.

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Πεμπτη 08:00 - 01:00 
Παρασκευή - Σάββατο 08:00 - 02:00
Κυριακή 08:00 - 01:00
Διεύθυνση - Επικοινωνία
Ερμού 46, 10563 Αθήνα
7ος όροφος ξενοδοχείο Utopia
+30 2103241814
Facebook, Instagram

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.