fbpx

περιοδικό για ζύθο, απόσταγμα & μπαρ 

περιοδικό για ζύθο, απόσταγμα & μπαρ 

Methia Pale Ale

από Νικολά Ραδίσης
75,6K προβολές
methia pale ale bottle

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας φαρμακοποιός αποφασίζει να ασχοληθεί με τη ζυθοποιία στη χώρα μας. Η νομαδική ΜΕΘΙΑ είναι το brand name του Στέλιου Βαρδαξή με καταγωγή απ’ την Κρήτη, που ζει όμως στη Χαλκιδική. Τα «ταξίδια» του Στέλιου κυκλοφορούν στις ετικέτες των ζύθων ΜΕΘΙΑ και μέχρι στιγμής αποσπούν θετικά σχόλια. Όπως η μπύρα έτσι και η κρητική λέξη «μεθιά» που σημαίνει μέθη, σύναξη της παρέας για φαγοπότι, ξεκινά και τελειώνει με τα ίδια γράμματα (μ & α).

Οι ζύθοι του παράγονται στην Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης, ωστόσο και εκείνος φιλοδοξεί στο μέλλον να έχει τη δική του παραγωγική μονάδα. Συσκευάζονται σε φιάλες Steinie με crown και διαφορετικό εικαστικό σε κάθε ετικέτα. Η ΜΕΘΙΑ Pale Ale είναι η ετικέτα που συμβολίζει το πρώτο ταξίδι, από τα Χανιά στη Χαλκιδική, γαλάζια με ένα ιστιοφόρο που ταξιδεύει από το χαρακτηριστικό χανιώτικο λιμένα προς τη Χαλκιδική. Όταν δοκίμασα αυτό το ταξίδι του Στέλιου, ένιωσα μια ευχάριστη έκπληξη την οποία επιβεβαίωσαν οι συμμετέχοντες του Brew Your Best Spirit, αφού μοιράστηκαν την ίδια άποψη, ότι ο ζύθος αυτός έχει ακόμα πολλά μίλια να μαζέψει, αφού τα επόμενα χρόνια μπορεί να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα.

Αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά της pale ale, χάλκινο χρώμα όχι τόσο ανοιχτόχρωμη όπως θα ανέμενε κάποιος διαβάζοντας το στυλ από την ετικέτα, με λευκό προς μπεζ αφρό μακράς διάρκειας. Ακόμα και η ετικέτα αναφέρει το χρώμα της σε κεχριμπαρένιο, οπότε ίσως εδώ θα χρειαστεί μια αλλαγή από pale ale σε amber ale.

Μύτη εσπεριδοειδών, νότες λυκίσκου, ελαφριά καραμέλα, κάποια ερυθρά άνθη, θυμίζει αρκετά λουκουμάκι τριαντάφυλλο. Ελαφρύ σώμα και αισθητή ανθράκωση. Ήπια πικράδα στην αρχή, πιο γλυκιά στη συνέχεια. Πικρό μανταρίνι, πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ, μπισκότο και βυνώδη χαρακτηριστικά όσο θερμαίνεται. Ελαφρώς ξηρή με μέτριας έντασης επίγευση.

Η νομαδική ΜΕΘΙΑ Pale Ale είναι ένας ζύθος για όλο το χρόνο αλλά και για το ζεστό ελληνικό καλοκαίρι. Φρέσκια, αφιλτράριστη και απαστερίωτη στα 5,4% abv, σερβίρεται κρύα μεταξύ 6oC και 8oC. Ταιριάξτε την με κρέας και ψητά λαχανικά, κίτρινα ώριμα τυριά και αλλαντικά.

Η ΜΕΘΙΑ Pale Ale διακρίθηκε στον Greek Beer Awards 2021 με ασημένιο βραβείο στην κατηγορία Pale Ale.

Πληροφορίες
Κατηγορία: Αφροζύμωτη | Amber Ale
Χώρα: Ελλάδα
Παραγωγός: Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης
Διακινητής (GR): Μπύρα Μεθιά
Χρώμα: Χάλκινο, κεχριμπαρί
IBU: -
Αλκοόλ: 5,4% abv
Θερμοκρασία: 6-8oC
Ποτήρι: Pint
Φιάλη: 330ml | Steinie 
Κόστος (EU): €2,90

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 15 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.