fbpx

a magazine about beer, spirits & bartending

a magazine about beer, spirits & bartending

Μηλίτσα

Ο πρώτος κυπριακός μηλίτης

από Panayiotis Savva
2,1K προβολές © Militsa Cider

Η τάση παραγωγής μηλίτη σε μικρότερη και τοπική κλίμακα, έχει γίνει τόσο δημοφιλής όσο και οι αντίστοιχες παραγωγής αποσταγμάτων, ζύθου και οίνου. Ο πρώτος μηλίτης της Κύπρου είναι η «Μηλίτσα». Η ανάγκη για ένα τοπικό ή και εθνικό προϊόν γεννάται πολλές φορές από την αγάπη και άλλες φορές από τη ζήτηση. Μαζί με αυτή ανάγκες για προσαρμογές στο νομοθετικό πλαίσιο και τη νοοτροπία συνεργατών και καταναλωτών.

Η Μηλίτσα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην κυπριακή́ αγορά́ τον Φεβρουάριο του 2019. Οι δημιουργοί της είναι δυο νεαροί, η Νατάσα Κλεάνθους από́ τον Φαρμακά και ο Nigel O’Connor από́ την Αυστραλία, οι οποίοι μετακόμισαν στην Κύπρο το 2015 και ξεκίνησαν να πειραματίζονται με τον παλιό́ εξοπλισμό́ οινοποίησης των γονιών της Νατάσας. Ταξίδεψαν στην Αγγλία για να γνωρίσουν παραγωγούς μηλίτη και να μάθουν νέες και παλιές τεχνικές. Αποτέλεσμα αυτού η «Μηλίτσα»! Ένας μηλίτης χωρίς πρόσθετα αλλά́ με φρέσκα κυπριακά́ μήλα, από́ τις ποικιλίες «λόρτικα» και «καθιστά», από́ την περιοχή́ της Πιτσιλιάς και του Φαρμακά. Ο πρώτος craft μηλίτης σε Κύπρο αλλά́ και Ελλάδα.

«Λόγω της χαμηλής ποιότητας μηλίτη που υπάρχει στην αγορά της Κύπρου, οι άνθρωποι συχνά, έχουν κακή γνώμη για τον μηλίτη και δεν αντιλαμβάνονται ότι μπορεί́ να είναι ένα εκλεπτυσμένο ποτό́» μας λέει ο Nigel.

Η έναρξη της πρώτης επιχείρησης παραγωγής μηλίτη στην Κύπρο δεν ήταν εύκολη. Μαζί με την εισαγωγή των εξειδικευμένων μηχανημάτων και με ελάχιστη τεχνική υποστήριξη για τη βαθμονόμηση αυτών των μηχανημάτων οι δυο νέοι επιχειρηματίες αντιμετώπισαν πολλές ρυθμιστικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες που απαιτούσαν πολύ χρόνο και χρήμα για να ξεπεραστούν. Η παραγωγή μηλίτη στην Κύπρο είναι άλλωστε κάτι πολύ νέο και η έλλειψη πληροφοριών όπως και πλαισίου δυσκόλευε και τους ίδιους και τους εκπροσώπους του δημοσίου, με τους οποίους συναλλάσσονταν. «Οι κανονισμοί δασμών στην Κύπρο ήταν ενημερωμένοι μόνο για την παραγωγή οίνου, ζύθου και οινοπνευματωδών ποτών. Έπρεπε να δημιουργήσουμε μία νέα κατηγορία με την έγκριση του αρμόδιου Υπουργείου. Βρήκαμε μερικούς χρήσιμους ανθρώπους που κατάφεραν να αναγνωρίσουν ότι είμαστε απλώς νέοι που προσπαθούν να ξεκινήσουν κάτι καινούργιο που θα έχει θετικές επιπτώσεις στις τοπικές αγροτικές κοινότητες» μας εξηγεί ο Nigel, αναφερόμενος σε όλες τις ενέργειες που έπρεπε να γίνουν πριν καν πάρουν τον χυμό από το πρώτο τους μήλο.

Nigel & Natassa

Ο Nigel και η Νατάσα © Militsa Cider

«Χρησιμοποιούμε μόνο κυπριακά μήλα στη ζύμωση, καθώς θέλουμε ο μηλίτης μας να διατηρήσει τον κυπριακό του χαρακτήρα!» τονίζουν η Νατάσα και ο Nigel. Ο πατέρας της Νατάσας έχει πολλά δέντρα, ωστόσο τα περισσότερα μήλα προέρχονται από την γειτονική περιοχή της Πιτσιλιάς. Οι αγρότες του χωριού αναπτύσσουν πολλές διαφορετικές καλλιέργειες αλλά φημίζονται για τις ντομάτες που ευδοκιμούν χάρη στις φυσικές πηγές νερού. Στα περίπου 1.000 μέτρα το κλίμα είναι αρκετά κρύο το χειμώνα για μήλα αλλά υπάρχουν μερικά. Ο οπωροφόρος ορίζοντας είναι μία απαιτητική δουλειά από μόνη της, και γι’ αυτό στο παρόν στάδιο δεν καλλιεργούν μήλα. Ωστόσο υπάρχουν τα δέντρα του πατέρα της Νατάσας τα οποία χρησιμοποιούν για την παραγωγή της «Μηλίτσας». «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε τους τοπικούς αγρότες που συχνά αγωνίζονται να πουλήσουν τη συγκομιδή μήλων  λόγω της υπερπροσφοράς της αγοράς και του υψηλού κόστους ψύξης, χρησιμοποιώντας μέρος της σοδειάς τους για τον μηλίτη μας» λέει ο Nigel.

Ο Φαρμακάς είναι ένα ειδυλλιακό μέρος βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους 40 χλμ από τη Λευκωσία και έχει πληθυσμό 500 περίπου κατοίκων, οι οποίοι εργάζονται σκληρά και συχνά έχουν δουλειά στην πόλη και στη συνέχεια επιστρέφουν στο σπίτι για να εργαστούν στα χωράφια το απόγευμα. Η ζωή είναι σε αρμονία με τις εποχές και τις απαραίτητες εργασίες που σχετίζονται με κάθε καλλιέργεια. Η αίσθηση της κοινότητας είναι ισχυρή και υπάρχει πραγματική ζεστασιά στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι προσέφεραν υποστήριξη στην εκκίνηση της «Μηλίτσας». Η Νατάσα και ο Nigel υποστηρίζουν ότι δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν αυτό το έργο οπουδήποτε αλλού και νιώθουν υπερήφανοι που ονομάζουν τον Φάρμακα σπίτι τους. Ο Φαρμακάς, είναι το χωριό της Νατάσας και η αναζήτηση του ιδανικού χώρου για έδρα της παραγωγής δημιούργησε περισσότερα εμπόδια από όσα φαντάστηκαν, που χρειάστηκαν να ξεπεράσουν.

Εκτός της παραγωγής μηλίτη, οι Νατάσα και ο Nigel, έχουν αναλάβει ένα επιπλέον ρόλο στην αγορά της Κύπρου, να εκπαιδεύσουν τον κόσμο στον μηλίτη και να εισάγουν την έννοια του πραγματικού́ μηλίτη στην Κύπρο. Καθώς το έργο αυτό είναι ίσως πιο δύσκολο από την παραγωγή μηλίτη, επέλεξαν να ξεκινήσουν με ένα μόνο προϊόν, την Μηλίτσα. Το μέλλον επιφυλάσσει πολλά νέα καθώς έχουν σχεδία για μια ποικιλία γεύσεων και τεχνικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν μοναδικές και συναρπαστικές ετικέτες. Σύντομα θα λανσάρουν έναν ξηρό μηλίτη και επίσης τον πρώτο από μία σειρά́ μικρών παρτίδων –περιορισμένης παραγωγής– αρωματισμένου μηλίτη. Πιστοί στην εθνική ταυτότητα του προϊόντος έχουν σκοπό να χρησιμοποιούν συστατικά́ που συλλέγονται και προέρχονται από́ τα δάση -τα οποία προσφέρουν ποικιλία βοτάνων και αγρίων φρούτων- γύρω από́ το χωριό́ τους, τον Φαρμακά.

Η «Μηλίτσα» έχει κερδίσει μέχρι σήμερα 3 βραβεία σε διαγωνισμούς: ασημένιο στις Η.Π.Α. στον New York International Cider Competition 2019, αντίστοιχα ασημένιο στη Γερμανία  στο Berlin International Beer Competition 2019 και ασημένιο στην Αγγλία στα “International Cider Awards” στην κατηγορία “Medium-Sweet Modern Cider”.

militsa cider bottleΜηλίτσα

Ελαφρά ανθρακούχος, ημίγλυκος μηλίτης από κυπριακά μήλα. Ισορροπημένος, με εξαιρετικά αρώματα, ιδανικά σερβίρεται κρύος, όχι παγωμένος.

Στυλ: Cider | Αλκοόλ: 5% abv | Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 6οC | Φιάλη: 330ml | Ποτήρι: Snifter, Wine, Sommelier, Pint

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.