Ο κόσμος έχει αλλάξει. Θα είναι ξανά ο ίδιος μόλις λήξει όλη αυτή η τρέλα που έχει προκύψει από τον Covid-19; Δεν μπορώ να απαντήσω. Κανείς δεν μπορεί σήμερα να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα, όπως δεν μπορεί να παρουσιάσει με βεβαιότητα το πλάνο για να φτάσουμε στην επόμενη μέρα. Ο βασικός λόγος που δεν υπάρχει κάποιος να δώσει απάντηση, είναι γιατί ουδείς δεν μπορεί να δεσμευτεί για την συμπεριφορά του συνανθρώπου του.
Ακούμε για ομαδική ή συλλογική ευθύνη όμως, για να φτάσουμε σε αυτή τα πάντα ξεκινούν από την ατομική. Αν κάποιος δεν προσέχει τον εαυτό του, δεν προσέχει και τους γύρω του. Αν δεν τηρεί τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα, που μας καλούν οι επιστήμονες να ακολουθήσουμε, τότε ό,τι και να κάνουν οι γύρω του δεν θα έχει ούτε 90% –δεν αναφέρομαι στο απόλυτο– αποτέλεσμα. Εφόσον όμως δεν είναι μόνο ένας, αλλά πολλοί περισσότεροι που δεν συμμορφώνονται, τότε το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο σημαντικό και το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν κυκλοφορούμε δίχως να τηρούμε τα μέτρα, σε χώρους λατρείας, λεωφορεία και μετρό καθώς και ιδιωτικούς χώρους όπως γραφεία επειδή κάνουμε μια σύντομη παρουσία. Να προσθέσουμε σε αυτά τις πλατείες και τους δημόσιους χώρους που πολλοί συνωστίζονται για να διασκεδάσουν, αφού –σε όλους μας, το τονίζω, σε όλους μας– δεν μας επιτρέπεται να περάσουμε όσο καλά, όσοι και όπως θέλουμε στους φυσικούς χώρους, τις επιχειρήσεις εστίασης.
Σε αυτή την περίοδο –που την βιώνουμε όλοι, άλλοι πιο δύσκολα άλλοι πιο εύκολα– η εστίαση έχει δεχτεί τα περισσότερα πυρά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο. Είναι κατανοητή η μείωση της χωρητικότητας των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της πρόληψης όπως και η συρρίκνωση του ωραρίου καθώς και άλλοι περιορισμοί. Όλος ο κόσμος οφείλει να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Κανείς δεν θα αντιδρούσε και όλοι θα δέχονταν την κριτική και τον έλεγχο των εποπτικών φορέων, αρκεί όλα τα υπόλοιπα να δούλευαν δίχως την παραμικρή παραφωνία. Είναι μεγάλη παραφωνία σε σημείο πρόκλησης όταν οι περιορισμοί στην εστίαση γίνονται όλο και περισσότεροι και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν υπάρχει μέριμνα για αύξηση των δρομολογίων ή κάποιες άλλες λύσεις αποσυμφόρησης αυτών. Είναι εξοργιστική η κατάσταση που διαμορφώθηκε το καλοκαίρι όταν τα τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας δεν ήταν όσα θα έπρεπε σε αριθμό και ο τουρισμός που συνδέεται με την εστίαση δέχτηκε τα βέλη.
Έχει παρατηρηθεί ότι σε όποιους χώρους –σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες– έχουν επιβληθεί τα στοιχειώδη μέτρα –αποστάσεις, μάσκα, αντισηπτικά– και αυτά ακολουθούνται η μετάδοση του ιού είναι πολύ περιορισμένη. Στους δημόσιους χώρους αυτό δεν είναι ούτε δεδομένο ούτε εφικτό. Ακούω σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, διαβάζω σε sites και έντυπα τις απόψεις των ειδικών οι οποίοι αναφέρονται σε επικίνδυνες εστίες μετάδοσης του ιού μεταξύ των οποίων οι πλατείες και τα bars στα οποία πηγαίνουν οι νέοι. Να με συγχωρέσουν αλλά εγώ θέλω και βλέπω και μεγαλύτερης ηλικίας κόσμο στα bars, με όλες τις προϋποθέσεις που χρειάζονται και αυτά να είναι γεμάτα σύμφωνα με τη νέα προσωρινή χωρητικότητα. Δεν θέλω να ακούω και διαβάζω ότι όλα οφείλονται στους νέους όταν οι μεγαλύτεροι δεν προσέχουν στα Μ.Μ.Μ., στους χώρους λατρείας –ακόμα και οι κληρικοί– και φορούν μάσκα μόνο και μόνο υπό τον φόβο του προστίμου και όχι για την προστασία τους. Αναρωτιέμαι πως γίνεται ενώ τα κρούσματα στα σχολεία να είναι περιορισμένα, στην εστίαση να μην έχουν αναφερθεί –ίσως ελάχιστα– πολλά περισσότερα σε εργοστάσια και γηροκομεία, στην εστίαση να επιβάλλονται όλο και περισσότερα περιοριστικά μέτρα. Κάτι καταλαβαίνω λάθος και ναι, δεν είμαι γιατρός.
Παρακολούθησα μία τηλεοπτική εκπομπή στην οποία συμμετείχε ως ομιλητής ο καθηγητής κος Εμμανουήλ Δερμιτζάκης. Ένας από τους ανθρώπους που έχω ξεχωρίσει ως ένα από τα πρόσωπα που δεν επιθυμούν να σπείρουν πανικό. Ο κύριος καθηγητής ανέφερε πως θεωρεί την εστίαση πιο ικανή να περιορίσει τον κορωνοϊό και ότι τα μέτρα περιορισμού της εστίασης με συρρίκνωση του ωραρίου και της χωρητικότητας αυτής δεν ωφελούν όπως ήταν το αναμενόμενο, παρατηρώντας την κατάσταση στα προαναφερθέντα μέρη. Μια σωστά οργανωμένη και τυπική επιχείρηση εστίασης θα μπορούσε να ελέγξει καλύτερα τις αποστάσεις και να ελεγχθεί αμεσότερα από μια εποπτική αρχή. Αν η εστίαση παραμείνει ανοιχτή, οι πλατείες θα αρχίσουν να αποσυμφορίζονται.
Πραγματικά δεν μπορώ να πιστέψω πως είναι ο μόνος επιστήμονας που υιοθετεί αυτή την άποψη, σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι. Για εμένα είναι αυτονόητη η έννομη και οργανωμένη λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης όπως και αυτονόητη ότι οι άνθρωποι της εστίασης δεν έχουν λόγο να ρισκάρουν για τις ζωές τις δικές τους, των συνεργατών και πελατών τους. Σαφέστατα παντού υπάρχουν μελανά σημεία, οπότε συναντάμε επιχειρήσεις οι οποίες δεν ακολουθούν τις οδηγίες για τον Covid-19, αυτές είναι όμως οι ίδιες που δεν είναι νοικοκυρεμένες και στις κανονικές εποχές.
Αγαπητοί κυβερνώντες όλου του κόσμου –με εξαίρεση τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. του οποίου οι απόψεις χρίζουν περαιτέρω εξέτασης– σκεφτείτε σοβαρά την εστίαση. Μην παρασύρεστε στην γενικευμένη τιμωρία της εστίασης, για ορισμένες εξαιρέσεις από κακούς επαγγελματίες. Βάζοντας τους στο ίδιο τσουβάλι, κάνετε αυτό που δεν θέλετε να σας κάνουν, να λένε ότι όλοι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι και ξεφτίλες. Εξετάστε προσεκτικά και ξεχωριστά την κάθε περίπτωση. Βοηθήστε την εστίαση, εμπιστευτείτε την, δώστε της κίνητρα και υποστηρίξτε την για να έχετε έναν ακόμα σύμμαχο. Μην την βάλετε απέναντι σας, γιατί αυτό δεν ωφελεί κανέναν, ούτε τις επιχειρήσεις εστίασης που πλέον έχουν ζητήματα επιβίωσης, ούτε τον κόσμο που θα υποκαθιστά τη διασκέδαση με άραγμα στην πλατεία, ούτε και εσάς τους κυβερνώντες που θα αντιμετωπίζετε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες και η ιστορία θα γράψει ότι εξαιτίας των πολιτικών σας επιλογών ένας κλάδος καταστράφηκε. Μην «σκοτώνετε» την οικονομία –προφανώς δεν πρέπει να θυσιάσουμε ανθρώπινες ζωές για τα χρήματα– αλλά σε κάθε ευχή λέμε να έχουμε την υγειά μας και όλα τα άλλα έρχονται. Πως θα έχουμε την υγεία μας αν δεν έχουμε δουλειά και λεφτά για να κάνουμε τεστ και να λάβουμε θεραπείες όταν το ίδιο το ασφαλιστικό «νοσεί» χρόνια τώρα;
Κλείνοντας να αναφερθώ σε εκείνους που βράζει το αίμα τους και αναζητούν ευκαιρίες για κινητοποιήσεις και δημιουργία εντυπώσεων μέσω πληκτρολογίου. Ας μείνουμε ψύχραιμοι. Όλοι έχουμε επηρεαστεί. Να είμαστε ενωμένοι και μονιασμένοι, όχι διχασμένοι. Να το ξεπεράσουμε από την απόσταση που πρέπει αλλά ταυτόχρονα μαζί και κοντά. Μόλις υπάρξει θεραπεία ή εμβόλιο, οι επιχειρήσεις θα γεμίσουν, όλοι θα ξεσπάσουν, θα βγουν να διασκεδάσουν όπως γίνεται με κάθε νίκη πολεμική, αθλητική και πλέον ιατρική.
Σημαντικό για όλους τους κλάδους είναι να αποφύγουμε από ένα ακόμα γενικευμένο lock down μέχρι πολλά τοπικά. Η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων είναι ευθύνη όλων μας ως πολίτες και επαγγελματίες, διότι εκτός από δικαιώματα έχουμε και υποχρεώσεις. Ας είμαστε τώρα πιο ήρεμοι και απόμακροι για να μπορούμε με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες να έχουμε μελλοντικά τις κοντινές σχέσεις που μας λείπουν και να πίνουμε τις μπύρες και τα ποτά μας τις επόμενες μέρες της ήττας του Covid-19.
Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 13 (αγοράστε το τεύχος)