fbpx

περιοδικό για ζύθο, απόσταγμα & μπαρ 

περιοδικό για ζύθο, απόσταγμα & μπαρ 

Νέα και ιδιαίτερα προϊόντα που κυκλοφόρησαν το 2021

6 πολύ ιδιαίτερα προϊόντα που αξίζει να δοκιμάσετε!

από Beer and Bar Magazine
19,1K προβολές

Η βιομηχανία παραγωγής αποσταγμάτων και ζύθων είχε και έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Παρόλα αυτά όμως τίποτα δεν σταμάτησε τη δημιουργικότητα της. Άνθρωποι με μεράκι και όραμα εργάζονται στο παρασκήνιο δημιουργώντας, νέα, ιδιαίτερα και γευστικά προϊόντα ικανά να μας εκπλήξουν, ενώ μας προκαλούν να τα δοκιμάσουμε και γιατί όχι να δημιουργήσουμε και εμείς χρησιμοποιώντας τα. Συγκεντρώσαμε μερικά από αυτά που ξεχωρίσαμε για τη χρονιά που πλησιάζει στο τέλος της και σας τα παρουσιάζουμε. Προϊόντα πρωτοποριακά, ιδιαίτερα και σίγουρα γευστικά.

Axia

Τύπος: Extra Dry Mastiha
Φιάλη: 700ml
ABV: 40%
Τιμή: ≅ €42,00
Πληροφορίες: www.axiaspirit.com

Το πρώτο extra dry απόσταγμα μαστίχας παγκοσμίως, μας προκαλεί να αλλάξουμε το καθιερωμένο και να γνωρίσουμε την εναλλακτική πλευρά των ελληνικών αποσταγμάτων. Με την ονομασία του να παραπέμπει στην ελληνική λέξη Αξία, αντικατοπτρίζοντας την αναγνωρισμένη υψηλή αξία των κρυστάλλων μαστίχας μέσα στους αιώνες έως και σήμερα, το Axia αποτελεί ένα άριστης ποιότητας ξηρό και διαυγές απόσταγμα. Με 40% αλκοολικούς βαθμούς, περιεκτικότητα σε ζάχαρη μόλις 0,5% και θερμιδική αξία παρόμοια με αυτήν της τεκίλα, το Axia έρχεται να ταράξει τα νερά στην παγκόσμια κατανάλωση αποσταγμάτων μαστίχας και να δημιουργήσει τη δική του κατηγορία, προσφέροντας μοναδικές προτάσεις κατανάλωσης που θα γοητεύσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Το Axia παράγεται στο αποστακτήριο Πλωμαρίου, με μακρά επιτυχημένη παράδοση στη δημιουργία ξεχωριστών αποσταγμάτων και σε συνδυασμό με την απαράμιλλη τέχνη της αποσταγματοποιού και της ομάδας της, διατηρεί όλα τα μοναδικά χαρακτηριστικά της μαστίχας, εμπλουτισμένα με βελούδινες νότες περγαμόντου, κυπαρισσιού και αρώματα τριαντάφυλλου, δημιουργώντας ένα άκρως αναζωογονητικό ξηρό απόσταγμα.

Παραμένοντας στα ελληνικά αποστάγματα τα οποία αναμφισβήτητα αξίζουν της προσοχής μας το Τσίπουρο Καλαϊτζή αποτελεί μια επίσης νέα προσθήκη στην αγορά.

Τσίπουρο Καλαϊτζή

Τύπος: Τσίπουρο
Φιάλη: 700ml, 200ml,
100ml & 50ml
ABV: χ.γ. 40% & μ.γ. 42%
Πληροφορίες:  www.tsipourokalaitzi.gr

Το Τσίπουρο Καλαϊτζή δεν είναι απλά ένα μαλακό, ευκολόπιοτο και αρωματικό τσίπουρο διπλής απόσταξης. Είναι το πείσμα, η διαίσθηση και η αφοσίωση που έγιναν η οικογενειακή ιστορία τριών γενεών. Ακολουθώντας πιστά την πατροπαράδοτη συνταγή, το Τσίπουρο Καλαϊτζή είναι ένα ποιοτικό, εκλεπτυσμένο απόσταγμα από επιλεγμένα στέμφυλα αρωματικών ελληνικών ποικιλιών αμπέλου με αρώματα λευκών λουλουδιών και λευκόσαρκων φρούτων με διακριτικές νότες εσπεριδοειδών και μοναδική γεύση με μαλακό, αρωματικό τελείωμα.

Φινετσάτο, καθαρό και ειλικρινές ξεχωρίζει χάρη στη διπλή απόσταξή του σε χάλκινο άμβυκα ασυνεχούς απόσταξης που αναδεικνύει τα ποικιλιακά αρώματα των σταφυλιών (Μοσχάτο, Μαλαγουζιά, Σαββατιανό, Ασύρτικο, Ροδίτης) της θεσσαλικής γης.

Σήμερα, η τρίτη γενιά συνεχίζει να παράγει το γνωστό τσίπουρο του παππού της με το ίδιο όνομα, τα ίδια μυστικά και το ίδιο μεράκι. Το Τσίπουρο Καλαϊτζή κυκλοφορεί με γλυκάνισο και χωρίς γλυκάνισο. Πίνεται παραδοσιακά, παγωμένο, ταιριάζει τέλεια με εκλεκτούς μεζέδες και συνοδεύεται πάντα από καλή παρέα.

Από το συγκεκριμένο κείμενο δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα whiskies και δει τα ιρλανδικά. Με μακρά εμπειρία στην παραγωγή ουίσκι, οι Ιρλανδοί είχαν από καιρό δείξει δείγματα εξέλιξης και πρωτοπορίας. Εμείς επιλέξαμε τα ακόλουθα δύο:

The Busker Triple Cask Triple Smooth

Τύπος: Irish Blended Whiskey
Φιάλη: 700ml
ABV: 40%
Πληροφορίες: www.thebusker.com

To The Busker είναι ένα νέο brand ιρλανδικού whiskey. Νεαρό αλλά πλούσιο σε γεύση και αρώματα. The Busker σημαίνει καλλιτέχνης του δρόμου (μουσικός, ηθοποιός). Η οικογένεια των The Busker  παράγεται στο Royal Oak Distillery, το οποίο είναι το 4ο μεγαλύτερο σε παραγωγή whiskey στην Ιρλανδία. Θεωρείται μάλιστα πρωτοποριακό, γιατί είναι το πρώτο αποστακτήριο της χώρας το οποίο, παράγει όλους τους τύπους ιρλανδικού whiskey σε μία εγκατάσταση (Single Grain, Single Malt, Single Pot Still και Blended).

To The Busker Triple Cask Smooth, είναι πλούσιο σε γεύση με εξαιρετική απλότητα. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε Μalt και Pot Still μαζί με την παλαίωση του σε βαρέλια Bourbon, Sherry και Marsala δίνει αρώματα από τροπικά φρούτα και βανίλια. Στο στόμα είναι γλυκόπιοτο και μαλακό με νότες γλυκών μπαχαρικών και σοκολάτας. Διαθέτει ισορροπημένη, ελαφρώς γλυκιά επίγευση. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για όλες τις ώρες και περιστάσεις.

Kinahan's Irish Whiskey The Kasc Project [B]

Τύπος: Irish Whiskey
Φιάλη: 700ml
ABV: 43%
Πληροφορίες:  www.theskyspirits.gr

Το  Kinahan’s ξεχωρίζει από την ίδρυσή του κιόλας, το 1779, εξαιτίας της πρωτοποριακής και ασυνήθιστης προσέγγισης ως προς την ωρίμανση, δημιουργώντας νέες και αντισυμβατικές γεύσεις στα whiskies με ιδιαίτερη εξειδίκευση στο ξύλο. Το Kinahan’s whiskey ήταν ένα από τα πρώτα brands που εστίασε αποκλειστικά στην δημιουργία παλαιωμένων whiskies χρησιμοποιώντας υβριδικά βαρέλια, χειροποίητα από σπάνια είδη ξύλου κυρίως κατά παραγγελία. Το αποστακτήριο Kinahan’s συγκαταλέγεται στις κορυφαίες εταιρείες που βοήθησαν στη διαμόρφωση της κατηγορίας matured όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

To Kinahan’s Project B είναι το πρώτο whiskey αποκλειστικά από υβριδικό βαρέλι. Για το συγκεκριμένο χρησιμοποιήθηκε συνδυασμός ξύλου δρυ από Αμερική, Γαλλία, Πορτογαλία και Ουγγαρία, μαζί με ξύλο καρυδιάς. Ανάμεσα στα αρώματα που θα διακρίνετε συγκαταλέγονται τα κόκκινο δαμάσκηνο, νότες αχλαδιού, κόκκινο μήλο, τροπικά φρούτα και καρύκευμα μεσογειακής καραμέλας. Στη γεύση γίνεται αισθητός η δρυς μαζί με τη βανίλια, ώριμο μάγκο, τροπικά φρούτα και σοκολάτα ενώ στην επίγευση  θα εντοπίσετε νότες πορτοκαλιού, μοσχοκάρυδου, λουλουδιών αλλά και γλυκιάς κηρήθρας.

Σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την άκρως ανερχόμενη ελληνική μικροζυθοποιία, η οποία έχει δείξει εξαιρετικά δείγματα ανάπτυξης και εξέλιξης τα τελευταία χρόνια ακόμη και μέσα σε αυτά της πανδημίας. Χαρακτηριστικά είναι, μεταξύ άλλων, τα παραδείγματα των Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης-Sknipa και Μικροζυθοποιία Septem.

Mylos 1888

Τύπος: Βυθοζύμωτος
Στυλ: Lager
Φιάλη: 500ml
ABV: 4,6%
Πληροφορίες: www.septem.gr

Με σύμβολο της τον οικογενειακό νερόμυλο του 1888, η Μικροζυθοποιία Septem εμπνέεται και δημιουργεί την «αιρετική» συνταγή της Mylos 1888. Μια συνταγή που αφιερώνεται σε όσους τους έδωσαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από τη ζυθοποιία. Οι μπύρες τύπου Lager είναι συνήθως συνδεδεμένες στην αντίληψη των καταναλωτών σαν ουδέτερες, χωρίς πικράδα και γευστικές εντάσεις. Η Μικροζυθοποιία Septem είχε ως στόχο να δημιουργήσει μία διαφοροποιημένη Lager. Για τη συνταγή της χρησιμοποιήθηκαν βύνες κριθαριού, με διάφορα καβουρδίσματα καθώς επίσης και βύνη σιταριού για τη γλύκα και την απλότητα στη γεύση. Αρωματικά στην Mylos 1888 θα διακρίνετε νότες εσπεριδοειδών, μελιού και εξωτικών φρούτων, όλα προερχόμενα από τους λυκίσκους που χρησιμοποιήθηκαν. Η αρωματική ένταση και η αρμονική συνύπαρξη του βυνώδους και ανθικού-φρουτώδους χαρακτήρα, η ισορροπία στη γεύση, η σχετικά χαμηλή αλκοόλη, η ήπια-διακριτική πικράδα και η έντονα αρωματική επίγευση, συνθέτουν το γευστικό προφίλ της «αιρετικής» συνταγής της Mylos 1888. Το χρυσόξανθο λαμπερό χρώμα και ο συμπαγής λευκός αφρός της, αποτελούν το ιδανικό καλωσόρισμα στο ποτήρι σας.

Sknipa Imperial Stout 2021

Τύπος: Αφροζύμωτος
Στυλ: Imperial Stout
Φιάλη: 330ml
ABV: 12% & 13%
Πληροφορίες: www.sknipa.beer

Οι επιτυχημένες συνταγές πρέπει να επαναλαμβάνονται και να εξελίσσονται. Αυτό ακριβώς έπραξε και η Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης-Sknipa η οποία λάνσαρε πέρσι την Sknipa Imperial Stout. Φέτος η μικροζυθοποιία επανέρχεται τηρώντας την περσινή της δέσμευση και λανσάροντας τη νέα  εκδοχή της Sknipa Imperial Stout, αυτή τη φορά μαζί με δύο παραλλαγές στην παλαίωση της βασικής συνταγής. Πιο συγκεκριμένα οι φετινές κυκλοφορίες περιλαμβάνουν εκτός από τη νέα εκδοχή της Sknipa Imperial, την Sknipa Imperial Stout Rum Aged, η οποία έχει παραμείνει σε βαρέλια που προηγουμένως φιλοξενούσαν ρούμι για 10 μήνες και την Imperial Stout Tennessee Whisky Aged η οποία παλαιώθηκε για 10 μήνες σε βαρέλια από Tennessee Whisky. Σκουρόχρωμες, αρωματικές με εντάσεις και γεύσεις που σας προκαλούν να τις δοκιμάσετε. Και οι τρεις εκδοχές κυκλοφορούν σε επιλεγμένες κάβες και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Αν είστε από εκείνους που σας αρέσει να δοκιμάζετε, να βρίσκετε το νέο και το πιο ιδιαίτερο στα ράφια της κάβας σας ή ακόμη από εκείνους που καυχιέστε σε φίλους και γνωστούς για τα νέα προϊόντα που ανακαλύπτετε, τα παραπάνω μπορούν να μπουν στη λίστα των επιλογών και των αγορών σας.

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.