Η ιστορία του Negroni είναι πάνω κάτω γνωστή σε όλους μας. Ο κόμης Negroni έπινε Americano και ήθελε κάτι άλλο και μπλα μπλα μπλα. Όλο αυτό συνέβη γύρω στο 1919 και ο λόγος που ο συνδυασμός, τριών υλικών: gin, κόκκινο γλυκό βερμούτ και Campari έχει μείνει από τότε στην ιστορία, είναι η πολυπλοκότητα αλλά και η –γλυκιά– πίκρα που κατά έναν περίεργο τρόπο ερεθίζει τον ουρανίσκο μας. Οι τρόποι για να «πειράξουμε» ένα Negroni είναι πολλοί, εμείς θα ρίξουμε μια μάτια στο πως θα μπορούσαμε να του δώσουμε μια πιο ελληνική –local spirits– εκδοχή.
Αρχίζουμε με το πιο εύκολο, να χρησιμοποιήσουμε ένα ελληνικό gin αφού υπάρχει πλέον αυτή η δυνατότητα. Θα πρότεινα το Grace Gin όπου το κρίταμο και η αρωνιά προσθέτουν μία ευχάριστη λουλουδάτη νότα. Αλλάζοντας το Gin με το απόσταγμα μαστίχας MDry έχουμε ένα στρογγυλό και ευκολόπιοτο αποτέλεσμα. Αυτή η συνταγή είναι αυτή τη στιγμή best seller στο Opso Restaurant στο Λονδίνο, χάρη στο συνάδελφο bartender Γιάννη Πέτρο Πετρή, δημιουργό της cocktail list της επιχείρησης. Απίστευτα ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απομάκρυνση από τα λευκά ποτά, όπου αντικαθιστούμε το gin με Metaxa 12*. Με αυτή την αλλαγή, κατευθυνόμαστε βέβαια προς το Boulevardier αλλά έχουμε ένα πολύ ζεστό και γεμάτο σταφίδες αποτέλεσμα.
Ο δεύτερος τρόπος να αλλάξουμε το κλασικό aperitif είναι να παίξουμε με τα βερμούτ. Οι ελληνικές παραγωγές όπως τα Otto’s Athens Vermouth της Concepts S.A. και Vermood της Ποτοποιίας Τεντούρα Κάστρο Γ.Π. Χάχαλης μας δίνουν πολύ ωραία αποτελέσματα. Προσωπικά με κερδίζει το Otto’s, χάρη στον λουλουδάτο και ελαφρά μπαχαρένιο χαρακτήρα του.
Το μεγάλο παιχνίδι όμως ξεκινάει με τα ελληνικά κρασιά. Ξινόμαυρο, Μαυροτράγανο, Αγιωργίτικο, Μαυροδάφνη αλλά και λευκές ποικιλίες όπως το Ασύρτικο και το Μοσχάτο θα δώσουν πολύ ιδιαίτερα αποτελέσματα αν τα μπλέξουμε μεταξύ τους και τα αρωματίσουμε βαπτίζοντας μέσα σε αυτά όποιο βότανο, ρίζα, μπαχαρικό, φρούτο, τσάι μας είναι διαθέσιμο ή προτιμούμε.
Η μέθοδος είναι απλή: βουτάμε μέσα στο κρασί, με φακελάκια τσαγιού, ένα ένα τα μπαχαρικά για χρόνους από 15 έως 45 λεπτά ανάλογα την ένταση που θέλουμε να δώσουμε από το κάθε βότανο. Προσθέτουμε ή ξαναβάζουμε κάποιο υλικό μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια αυξάνουμε τον αλκοολικό βαθμό με ουδέτερο αλκοόλ ή overproof ρούμι ή Metaxa. Αφήνουμε την δημιουργία να ηρεμήσει για δυο-τρία βράδια. Ακολούθως είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε το δικό μας μοναδικά τοπικό Negroni. Η χρήση thermomix ή sous vide, θα χαρίσει σταθερότητα και βάθος αλλά θα στερήσει τη φρεσκάδα, τα πρωτογενή αρώματα της πρώτης ύλης καθώς και τη χαρά της δημιουργίας.
Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 10 (αγοράστε το τεύχος)