Είναι ένα από τα πιο κλασικά cocktails με βάση τη βότκα. Έχει χυμό ντομάτας και λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Και παρά την απλότητα της συνταγής, το «τέλειο» είναι ζήτημα υποκειμενικής γεύσης. Ο λόγος για το διάσημο Bloody Mary με τη μακρά και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία του.
Η αρχή του Bloody Mary
Η δημοφιλής ιστορία του πρώτου Bloody Mary, θέλει τη δημιουργία της συνταγής τη δεκαετία του 1920 από τον bartender του Harry’s New York Bar στο Παρίσι, Fernand “Pete” Petiot. Το Harry’s New York Bar –με άλλο όνομα στην αρχή– άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου του 1911, από τον Ted Sloane, ο οποίος στη συνέχεια το πούλησε στον Harry MacElhone. Από τότε έγινε γνωστό ως Harry’s Bar. Το bar έγινε διάσημο στους κύκλους των Αμερικανών που επισκέπτονταν το Παρίσι, ειδικά κατά τη διάρκεια της Ποτοαπαγόρευσης (1920-1933). Είναι λοιπόν το Harry’s New York Bar η γενέτειρα του Bloody Mary; Η απάντηση είναι: όχι ακριβώς…
Ο George Jessel και η “Bloody” Mary Brown
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς άλλο δημιουργό του Bloody Mary από τον Fernand Petiot. Παρόλα αυτά ένας κωμικός, ο George Jessel αναπολεί μία νύχτα –ή μάλλον ημέρα– του 1927 μετά από ένα ξέφρενο μεθύσι στο εστιατόριο La Maze στο Palm Beach. Ξυπνώντας το πρωί στις 8 και ενώ υποφέρει από τις επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης αλκοόλ –γνωστές ως hangover– αναμιγνύει βότκα από πατάτες με χυμό ντομάτας και μπαχαρικά. Εκείνη την ώρα ξυπνάει η κοσμική Mary Brown Warburton η οποία κατά λάθος χύνει το ποτό πάνω στο λευκό νυχτικό της και αναφωνεί: “Now you can call me Bloody Mary, George!”. Παρά τις πολυάριθμες «τυχαίες» συγκυρίες στην ιστορία του και την έλλειψη μαρτύρων να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό του, ο George Jessel επέμεινε στην ιστορία του, σε τέτοιο βαθμό όπου το Μάρτιο του 1956, στο περιοδικό Collier’s εμφανίστηκε σε διαφήμιση της Smirnoff Vodka με το κείμενο: “I think I invented the Bloody Mary…”. Παρά τις πολλές αναφορές στον George Jessel ανά τα χρόνια ουδεμία δεν ευσταθεί περισσότερο από την ίδια την παραδοχή του Fernand Petiot ο οποίος σε συνέντευξή του στο περιοδικό New Yorker στις 18 Ιουλίου 1964 αναφέρει:
“I initiated the Bloody Mary of today.
George Jessel said he created it, but it was really nothing but vodka and tomato juice when I took it over.”
Red Snapper, το πρώτο Bloody Mary
Η δημοφιλία του ποτού, οδήγησε τον Petiot να επανδρώσει το King Cole Bar στο St. Regis Hotel στη Νέα Υόρκη κάποια στιγμή΄το 1933, όπου έγινε διάσημο ως το ποτό που θεραπεύει το hangover. Αλλά με μία μικρή και συνάμα καίρεια διαφορά: Το ποτό στον κατάλογο του bar ονομαζόταν Red Snapper. Δεν είχε ως βάση το gin –όπως το ξέρουμε σήμερα– αλλά τη βότκα και μάλιστα αρωματισμένη με μαύρο πιπέρι. Η επίσημη συνταγή που φέρει το ανακαινισμένο πλέον bar είναι η ακόλουθη:
The Red Snapper Original Recipe
1 oz. Stolichnaya vodka
2 oz. Tomato juice
1 dash lemon juice
2 dashes salt
2 dashes black pepper
2 dashes cayenne pepper
3 dashes of Worcestershire sauce
Garnish with a lemon wedge and celery stalk.
H συνταγή του Ernest Hemingway
Από την ιστορία του Bloody Mary δεν θα μπορούσε να λείπει ο συγγραφέας και γνωστός λάτρης οποιοδήποτε αλκοολούχου ποτού, Ernest Hemingway, ο οποίος αναφέρει ότι δοκίμασε τη συνταγή για πρώτη φορά το 1941. Ο ίδιος μάλιστα πρότεινε τη δική του συνταγή.
Hemingway Bloody Mary Recipe
To a large pitcher (anything smaller is “worthless”) add:
1 chunk of ice (the biggest that will fit)
1 pint of vodka
1 pint chilled tomato juice
1 tablespoon Worcestershire sauce
1 jigger fresh lime juice
Pinch celery salt
Pinch cayenne pepper
Pinch black pepper
Several drops of Tabasco
“Keep on stirring and taste it to see how it is doing. If you get it too powerful, weaken with more tomato juice. If it lacks authority add more vodka.”
Η ονομασία
Ήδη αναφέραμε παραπάνω μία πιθανή ιστορία για την προέλευση του ονόματος από τη Mary Brown Warburton. Άλλοι αποδίδουν το όνομα σε μία σερβιτόρα του Bucket of Blood στο Σικάγο που προφανώς την έλεγαν Mary και η οποία του είχε κινήσει την περιέργεια. Η επικρατέστερη θεωρία όμως θέλει τη Βασίλισσα της Αγγλίας, Mary Tudor ή Mary I of England να έδωσε το όνομά της στο ποτό. Η ίδια ήταν γνωστή ως Bloody Mary εξαιτίας του φανατισμού που έδειξε στον κατατρεγμό των Προτεσταντών ως γνήσια υποστηρικτής της Καθολικής Εκκλησίας σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους.
Όποια και να είναι η προέλευση της συνταγής ή του ονόματος του Bloody Mary, το cocktail και οι πολυάριθμες παραλλαγές του, όπως το σύγχρονο Red Snapper (με gin), το Tequila Maria (με tequila) και τόσα ακόμη, θεωρούνται πλέον κλασικές. Το μόνο ζήτημα που μένει είναι ένα: Ποια παραλλαγή προτιμάτε εσείς;
Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 13 (αγοράστε το τεύχος)