Η Τσικνοπέμπτη έχει συνδυαστεί με το ψήσιμο και την κρεατοφαγία. Οι ψησταριές «παίρνουν φωτιά» σε αυλές, μπαλκόνια και ταράτσες. Όσο το φαγητό είναι στη σχάρα είτε σε κάρβουνο είτε σε υγραέριο ο ψήστης απολαμβάνει την μπύρα του. Κανένα ποτό δεν έχει συνδεθεί περισσότερο με ψήστη όσο η μπύρα, το ίδιο και η Τσικνοπέμπτη.
Υπάρχουν κανόνες για το ψήσιμο του κρέατος, για την αποθήκευση της μπύρας όπως και για το ταίριασμα της με κάποια φαγητά. Με το τελευταίο θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο. Ξεκινάμε να δούμε ποιοι είναι οι κανόνες της μπύρας για την Τσικνοπέμπτη, με την μπύρα του ψήστη. Πρέπει να είναι ελαφριά, ξεδιψαστική και κρύα. Ιδανική λοιπόν είναι μια Pilsner κοντά στους 6οC με γεύσεις και αρώματα από τη βύνη και ντελικάτη αίσθηση του λυκίσκου που χαρίζει την πικράδα στην μπύρα. Ωστόσο κάποιος μπορεί να αναζητά μια πιο γλυκιά Pilsner, με νότες μελιού, όπως η Salonikia Honey Pilsner με 5,5% abv. Ιδανική τόσο κατά τη διάρκεια του ψησίματος όσο και κατά τη διάρκεια του φαγητού, καθώς μπορεί να χρησιμεύσει και για καθάρισμα της παλέτας από το φαγητό στο γλυκό ή ακόμα και με μία σαλάτα.
Στην σχάρα της Τσικνοπέμπτης –και όχι μόνο– υπάρχουν κεμπάπ, μπιφτέκια, χοιρινές πανσέτες, μπριζόλες και κοτόπουλα. Όλα θα τιμηθούν στο τραπέζι και θα συνδυαστούν με σαλατικά, αλοιφές και εννοείται μπύρες. Ξεκινώντας με τα πιο υγιεινά, τα κοτόπουλα, θα θέλαμε να βάλουμε δίπλα τους μία σκούρα ale ή Lager. Στα μπιφτέκια που ψήνονται και γρήγορα θα δοκιμάζαμε μια pale ale, brown ale ή και IPΑ, αφού το μπιφτέκι εξαρτάται πάρα πολύ από τα μυρωδικά και το βαθμό ψησίματος του. Εδώ επιλέγουμε τη Salonikia Pale Ale. Στις μπριζόλες, τις πανσέτες και τα σουβλάκια, οι σκούρες Lager όπως και οι stout και porter είναι λόγω των καβουρδισμένων αρωμάτων της βύνης που χαρίζουν νότες από σοκολάτα ή καφέ ένας ιδανικός συνδυασμός, αρκεί να μην έχουν τα κρέατα λεμόνι και ρίγανη όπως παραδοσιακά σε ταβέρνες. Η ελαφριά τους πικράδα μπορεί να βοηθήσει στο να περιοριστεί η ένταση του αλατιού που νιώθουμε στο κρέας.
Για τα πικάντικα κρέατα ο συνδυασμός με κάποια IPA όπως η Sknipa Bold, θεωρείται μονόδρομος. Αν στη σχάρα μας έχουμε ρίξει και κάποια μανιτάρια ή λαχανικά η Salonikia Oatmeal Stout είναι αυτό που χρειάζονται. Ενώ αν έχουμε σπαράγγια, πρασινάδες και κάποια πιάτα που θέλουμε μια πιο γλυκιά μπύρα με πικρή επίγευση επιλέγουμε τη Sknipa Strong Ale. Η δυνατή μπύρα 7% abv με αρώματα βύνης, ανθών και εσπεριδοειδών προσθέτει την πινελιά που χρειάζεται η σαλάτα αντί ενός ψιλοκομμένου πορτοκαλιού.
Τα λουκάνικα που λατρεύουμε να τρώμε οι Έλληνες είναι ιδανικά για κάθε μπύρα, μια που το κρέας ή τα αρωματικά σε αυτά επηρεάζουν την γεύση. Η Sknipa Lady είναι μια μπύρα Saison με μέτρια γλυκύτητα, ξηρό και όξινο τελείωμα. Η μπύρα παράγεται με βύνη σιταριού και μέλι, τα οποία προσφέρουν την γλύκα. Η ξεδιψαστική οξύτητα είναι το δυνατό της σημείο και αυτό που χρειάζονται τα λουκάνικα μας αντί για λεμόνι. Κρατάμε το λεμόνι για να καθαρίσουμε τις σχάρες μας.
Για πιο μπαχαρένια κρέατα ή ένα γλυκό με κόκκινα φρούτα θα μπορούσαμε να ταιριάξουμε μια Imperial Stout, δοκιμάζοντας την Sknipa Imperial Stout με 12% abv στην εξαιρετική για την απόλαυση της θερμοκρασία μεταξύ 13οC και 16οC.
Δοκιμάστε τις παραπάνω προτάσεις και θα απολαύσετε μια μοναδικά γευστική Τσικνοπέμπτη, όπου και αν βρίσκεστε αφού η Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης μέσω του e-shop της, στέλνει τις μπύρες της σε κάθε σημείο της χώρας μας.
1 σχόλιο
Πολύ χρήσιμο άρθρο, θα το δείξω στον σύζυγό μου.