fbpx

Senios (Αθήνα)

από Zoi Evangelia Papafotiou
729 προβολές

Μόλις ένα χρόνο μετά το ηχηρό άνοιγμά του, το νεοκαφενείο Senios, μας ξανασυστήνεται, με έναν καινούργιο, πιο διευρυμένο χαρακτήρα, αυτόν του μεζεδοπωλείου. Με δυο λόγια, υιοθετεί μια τάση ομολογουμένως πιο κινητική για το πιο challenging πεδίο εστίασης της πόλης, δηλαδή το ιστορικό κέντρο.

Μέσα στον πολύχρωμο κόσμο των υφασματάδικων της Καλαμιώτου λοιπόν, όπου βρίσκεται το Senios, τα μαρμάρινα τραπέζια έχουν δώσει πλέον τη θέση τους σε ξύλινα και η σάλα αποπνέει πια ξεκάθαρα όλη τη ζεστασιά του παλιού παραδοσιακού, αστικού καφενέ αλλά και της «εξοχικής» ταβέρνας, που όμως δεν χάνει αισθητικά την επαφή με το σήμερα. Στα ηχεία τα 60s, τα 70s και άλλα χρυσάφια της ελληνικής μουσικής, σε ένταση που ευνοεί το κουβεντολόι της κάθε παρέας, συμπληρώνουν την ταυτότητα και την ατμόσφαιρα του χώρου.

Ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος και ο κατάλογος, γεμάτος με ιδέες του chef Δήμου Μπαλόπουλου (βλ. Frater & Soror και ΦΒΚ) και με αποστάγματα που μαρτυρούν το know how αληθινού γνώστη της τσιπουροκατάνυξης και όχι μόνο (βλ. ομάδα The Clumsies).

Στο φαγητό, τον πρώτο λόγο έχει «ο δίσκος» που έρχεται αλα παλαιά. Γεμάτος μικρά πιάτα και κατόπιν παρουσίασης από το πλήρως ενημερωμένο σέρβις αλλά και μιας μικρής «διαπραγμάτευσης», η παρέα διαλέγει επιτόπου όσα θέλει να μοιραστεί. Το φιλέτο λακέρδας που δοκιμάσαμε, ήταν κρουστό, λαδερό και αλμυρό, όπως ακριβώς πρέπει δηλαδή, η καβουροσαλάτα φτιαγμένη από φρέσκο καβούρι και τα μαυρομάτικα μοσχοβολούσαν φρέσκα χορταρικά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Διαλέχτεεεεεεε… Όταν αντικρίσεις τον δίσκο με τις αλοιφές το δίλημμα είναι τεράστιο! Είσαι έτοιμος να το ζήσεις ? #senios #kafenion #taverna #athens #greece

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Senios (@senios_athens) στις


Η συνέχεια, σαφώς πιο χορταστική, έφερε στο τραπέζι μας κολοκυθάκια, σε τραγανές, αραχνοΰφαντες ροδέλες, πασπαλισμένες με ανθότυρο Κρήτης, φάβα με κρεμμύδια, ψημένα και μελωμένα στον φούρνο και μια μεγαλειώδη γευστικά –μέσα στην απλότητά των εκλεκτών πρώτων υλών της– χωριάτικη σαλάτα.

Στα κύρια πιάτα, αν και τα βάλαμε και αυτά στη μέση, όπως κάθε παρέα που σέβεται τον εαυτό της, οι επιλογές ήταν αμιγώς κρεατοφαγικές. Το «φερόμενο» ως best seller του Senios, «Χοιρινό ψιλοκομμένο με τηγανόψωμο γεμιστό με φέτα» επιβεβαίωσε τη φήμη του. Καλοψημένα κομμάτια φρέσκου χοιρινού, με σωστή αναλογία λίπους και μπαχάρια που έδιναν μπόλικη νοστιμιά χωρίς να υπερκαλύπτουν την κρεάτινη γεύση του. Στη βάση, αφράτη και τραγανή χειροποίητη ζύμη με πικάντικη τυρένια γέμιση. Πλάι τους ολόφρεσκιες τηγανητές πατάτες, ζουμερές ψητές ντομάτες και ένα μικρό βουνό από λεπτοκομμένα, τραγανά, κρεμμύδια. Την επόμενη φορά σίγουρα θα παραγγείλουμε κατευθείαν δύο μερίδες, όσοι κι αν είμαστε.

Οι σχεδόν 50 διαφορετικές ετικέτες αποσταγμάτων, δεν αφήνουν κανένα πιάτο του καταλόγου «θλιβερά ασυνόδευτο», ούτε μεγάλο περιθώριο να μην ικανοποιηθούν ακόμη και οι πιο εκλεκτικοί. Τσίπουρο Χατζόπουλου από την Αλεξανδρούπολη, τσικουδιά Zore Zalo από την Κρήτη, Μαύρο Ρόδο Τυρνάβου, Puro από την Καρδίτσα, Παλαιώθεν Παρπαρούση (Πάτρα), Golden Drop  Κωστέα (Καλαμάτα), Πιτσιλαδή και Άδολο, διαθέσιμα σε μπουκαλάκια των 60ml και των 200ml, αναλόγως με τη σύμπνοια των συνδαιτυμόνων.

Την επόμενη φορά θα επισκεφθώ το Senios για τα κοκτέιλ-εξτραβαγκάντσες που όπως πήρε το μάτι μου στον κατάλογο γευστικά θυμίζουν παστέλι(!), μπουγάτσα(!) και γεμιστά(!) αλλά και για τον μερακλήδικο καφέ που καβουρδίζεται καθημερινά στο πατάρι.

Κόστος
€18,00-22,00/άτομο
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Πέμπτη 10:00 - 02:00
Παρασκευή – Σάββατο 10:00 – 04:00
Κυριακή 10:00 – 02:00
Διεύθυνση - Επικοινωνία
Καλαμιώτου 15
105 60, Αθήνα  
+302103318778
Instagram, Facebook
Zoi Papafotiou
Zoi Evangelia Papafotiou

Zoe studied Media and Culture at Panteion University and since then she is sharing her interest in gastronomy culture at every opportunity. Newspapers, magazines, special editions, books, sites, social media, family dinners, friendly invitations etc. In short, when she does not write she cooks and when she does not cook she writes for food, drinks and other pleasures of life.

Σχετικά Άρθρα