Η Μικροζυθοποιία Septem συνεχίζει να ακολουθεί τον ίδιο τρόπο ονοματοδοσίας των ετικετών της. Quaranta Giorni σημαίνει «σαράντα μέρες», παραπέμποντας σε συνδυασμό με την απεικόνιση της «μάσκας πουλιού» στην περίοδο του πρώτου απαγορευτικού. Βέβαια, quaranta giorni είναι και οι 40 ημέρες καραντίνας που αναγκάζονταν να μπει κάθε πλοίο που ήθελε να ελλιμενιστεί στο κροατικό σήμερα Ντουμπρόβνικ, μέρος των Βενετών τον 14ο αιώνα.
Σε κίτρινο φόντο η απεικόνιση της «μάσκας πουλιού», συνοδεύεται από λυκίσκο, δηλώνοντας για μία ακόμη φορά το πάθος της μικροζυθοποιίας για αυτό το αναρριχόμενο -σημαντικό για την ζυθοποιία- φυτό. Η «μάσκα πουλιού» εξαιτίας του ότι παραπέμπει σε ράμφος πτηνού, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο γιατρό Charles de Lorme το 1619, για να προστατευτεί από τις δυσάρεστες μυρωδιές και την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών. Η χρήση της ήταν ευρεία μεταξύ 14ου και 17ου αιώνα, αποτελώντας μέρος της κερωμένης δερμάτινης στολής που κάλυπτε ολόκληρο τον γιατρό. Στο «ράμφος» εκεί που ήταν δυο μικρές οπές τοποθετούνταν εσωτερικά διάφορα αρωματικά, μυρωδικά -κυρίως λεβάντα, τριαντάφυλλα, γαρύφαλλα- και μπαχαρικά για να έχει φρέσκα και ευχάριστα αρώματά όποιος τη φορούσε. Σήμερα έχει το ρόλο μιας αποκριάτικης στολής. Στην όψη της ο κόσμος εκείνη την εποχή έτρεμε, αφού είχε συνδεθεί άρρηκτα με μολυσματικές ασθένειες όπως την πανούκλα του 1656.
Σκεπτόμενος τα παραπάνω ανέμενα από την Quaranta Giorni να είναι μία μπύρα που να προσεγγίζει τα αντίστοιχα αρώματα. Διαβάζοντας ότι πρόκειται για μια New England IPA (NEIPA) κατάλαβα ότι δύσκολα θα εντοπίσω μπαχαρικά και ποικιλία ανθών, αλλά φρούτα και εσπεριδοειδή. Ανοίγοντας την φιάλη και σερβίροντας στο ποτήρι βλέπουμε μια ξανθιά θολή μπύρα. Στη μύτη κυριαρχούν τροπικά φρούτα, μάνγκο και ανανάς, ενώ νότες από άνθη όπως λευκό τριαντάφυλλο και υάκινθου κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Στη μύτη εντόπισα και σταφίδα. Στο στόμα το ανθρακικό είναι όσο χρειάζεται, η μπύρα είναι ελαφρού προς μετρίου σώματος, ισορροπημένη στη γεύση γλυκιά με νότες πίκρας στο τελείωμα. Βανίλια, ροδάκινο, μπανάνα και μάνγκο μαζί με γλυκό πορτοκάλι. Ελαφρώς ξηρή, γλυκιά και αρωματική επίγευση.
Θα ακολουθήσω την πρόταση της Μικροζυθοποιίας Septem για θερμοκρασία σερβιρίσματος μεταξύ 8-10οC, αν και μόλις 5,9% abv, για να αποκαλυφθούν τα περισσότερα αρώματα της, αφού πρόκειται για μια ευκολόπιοτη μπύρα σε μια ανοιξιάτικη ή φθινοπωρινή μέρα. Θα ταίριαζα την Quaranta Giorni με πικάντικο τυρί, αποξηραμένα σύκα και κάτι απλό όπως μία κρέπα με πράσινο μήλο και ελάχιστο μέλι καστανιάς.
Για την Quaranta Giorni χρησιμοποιήθηκαν βύνες Marris Otter Pale Malt, Wheat Malt, Oat Flakes και Amber Malt. Οι λυκίσκοι που χρησιμοποίησε η Μικροζυθοποιία Spetem είναι Mosaic, Citra και Amarillo από τις Η.Π.Α. και Nelson Sauvin από τη Νέα Ζηλανδία.
Πληροφορίες
Κατηγορία: Αφροζύμωτη | IPA | New England IPA (NEIPA)
Χώρα: Ελλάδα
Παραγωγός: Μικροζυθοποιία Septem
Διακινητής (GR): -
Χρώμα: Ξανθιά
IBU: -
Αλκοόλ: 5,9% abv
Θερμοκρασία: 8-10oC
Ποτήρι: Οίνου, Snifter, Pint
Φιάλη: 330ml
Κόστος (EU): €2,70