Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουν παρατηρήσει την ανάπτυξη της ελληνικής μικροζυθοποιίας. Νέα στυλ μπύρας για τους Έλληνες καταναλωτές και περισσότερη δημιουργικότητα από τους ζυθοποιούς, εμπνευσμένη από τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό. Η Μικροζυθοποιία Σερρών & Βορείου Ελλάδος κατά τη γνώμη μου είναι, μαζί με άλλες μικροζυθοποιίες της επαρχίας, σε μειονεκτική θέση, καθώς βρίσκεται μακριά από την πρωτεύουσα. Το θέμα εδώ είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, εξορμήσεις και επισκέψεις διοργανώνονται και πραγματοποιούνται κοντά στην Αθήνα/Αττική. Ακόμη και κατά τη διάρκεια των δικών μας εκδηλώσεων, όλες οι επισκέψεις είναι κοντά στην Αθήνα. Γιατί το αναφέρω όμως αυτό; Η απάντηση είναι απλή. Η Μικροζυθοποιία Σερρών & Βορείου Ελλάδος έχει πολλά να προσφέρει τόσο στους καταναλωτές όσο και στους ζυθοποιούς.
Πρόσφατα η Μικροζυθοποιία Σερρών & Βορείου Ελλάδος παρουσίασε τη νέα της ετικέτα για τη σειρά Voreia Series. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική μικροζυθοποιία επενδύει στην παραγωγή μιας μπύρας χαμηλής σε αλκοολικούς βαθμούς. Έχουμε δει εισαγόμενες ετικέτες ή ακόμη και παραγόμενες από μεγάλες εταιρείες. H Voreia Low Alcohol είναι η πρώτη αυτού του στυλ μπύρα από μικροζυθοποιία, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή τάση όπως την είδαμε και κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Bar Convent του Βερολίνου στις αρχές αυτού του μήνα. Τα επίπεδα αλκοόλ είναι μόλις στα 0,8% abv με όλες τις γεύσεις μιας κανονικής μπύρας με την παρουσία των λυκίσκων να είναι αισθητή. Θυμίζει μια American Pale Ale, με νότες μάνγκο, ανανά και γκρέιπφρουτ. Μια μπύρα που δεν υστερεί σε χαρακτήρα και ταυτότητα μιας μικρής και ανεξάρτητης μικροζυθοποιίας.
Μια ακόμη καινοτομία για την αγορά είναι η νέα σειρά της μικροζυθοποιίας, με το όνομα “Happy Brewers” Ο Γιάννης Μαρμαρέλης, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Μικροζυθοποιίας Σερρών & Βορείου Ελλάδος δήλωσε: «Θέλαμε να έχουμε τους ζυθοποιούς μας ευχαριστημένους. Για να το επιτύχουμε αυτό, έπρεπε να τους δώσουμε την ευκαιρία να ζυθοποιήσουν ο,τι συνταγή ήθελαν, ακόμη και στο ρεπό τους. Οπότε στη ζυθοποιία μας ξεκινήσαμε το “happy brewing” με σκοπό να δώσουμε στους καταναλωτές μια νέα σειρά από μπύρες με την ονομασία “Happy Brewers”. Ξεκινήσαμε με δύο στυλ, μια Hoppy Lager και μια West Coast IPA, παράγοντας τρεις τόνους από την κάθε μια. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να κάνουμε κύκλο την παραγωγή και να τις ζυθοποιήσουμε ξανά. Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τη χαρά της δημιουργικότητας». Οι δυο μπύρες είναι διαθέσιμες σε φιάλες των 330ml με 5,2% abv για τη West Coast IPA και 4,8%% abv για τη Hoppy Lager. Και οι δύο ετικέτες είναι craft και εμπνευσμένες από αντίστοιχες της Αγγλίας και της Αμερικής διαφοροποιώντας τες από τις υπόλοιπες μπύρες της μικροζυθοποιίας.
Η Μικροζυθοποιία Σερρών & Βορείου Ελλάδος ξεκίνησε επίσης και την παραγωγή της Voreia Imperial Porter στην βασική σειρά της εταιρείας. Η μπύρας που παρήχθη πέρσι για πρώτη φορά και τάραξε τα νερά της αγοράς σε όποιο μαγαζί και να τοποθετήθηκε. Επιστρέφει όχι μόνο σε φιάλη των 750ml αλλά και σε 330ml καθώς και σε 20lt βαρέλι Keykeg. Μια μπύρα γεμάτη γεύσεις, η οποία κέρδισε το ασημένιο βραβείο στα περσινά Greek Beer Awards.
Μείνετε συντονισμένοι, γιατί έρχονται ακόμη πολλά!