fbpx

περιοδικό για ζύθο, απόσταγμα & μπαρ 

περιοδικό για ζύθο, απόσταγμα & μπαρ 

Sociedad Anónima Damm

από Νικολά Ραδίσης
127 προβολές

Η Βαρκελώνη είναι η πόλη του Γκαουντί, του πάρκου Güell και της La Sagrada Familia, όπως και της Damm SA. Η ζυθοποιία Damm γνωστή σε όλο τον κόσμο έχει τη βάση της στην περιοχή. Πρώτη, λοιπόν, στάση της στήλης στη μεσογειακή Ισπανία.

H ζυθοποιία Damm είναι σήμερα μια από τις πιο γνωστές ισπανικές στον κόσμο, κυρίως λόγω της συνεργασίας με τον δημοφιλή σεφ και ιδιοκτήτη του El Bulli, Ferran Adrià, η οποία είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός ζύθου γαστρονομίας, για να ταιριάζει με φαγητό. Αυτός ήταν ο Inedit. Εδώ να σημειώσω ότι όλοι οι ζύθοι ταιριάζουν με φαγητό, ο συγκεκριμένος όμως άνοιξε το δρόμο του ζύθου στην υψηλή –όπως αποκαλείται– γαστρονομία, με πολλές ζυθοποιίες να ακολουθούν το παράδειγμα. Το El Bulli έκλεισε το 2011 μετά από 60 χρόνια λειτουργίας και δημιουργίας –αναφέρεται ότι ετοιμάζεται νέο– η ζυθοποιία όμως απογειώθηκε και μαζί της και ο πιο «κοινός» κωδικός της, Estrella Damm. Σχεδόν σε κάθε πόλη του κόσμου θα βρούμε κάποιο μπαρ με βαρέλι Estrella Damm και την βρύση με τα εξαιρετικά σχέδια. Το 2023 η ζυθοποιία ανακοίνωσε την ανανέωση της χορηγίας της με την εν λόγω ετικέτα στην ομάδα σύμβολο της πόλης την Barcelona F.C. για πέντε επιπλέον χρόνια, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Στο παρελθόν (1950-60) υπήρξε χορηγός της τοπικής ομάδας μπέιζμπολ της Picadero JC, ενός συλλόγου που πλέον δεν υφίσταται. Αλλά πως και πότε ξεκίνησε η ιστορία της ζυθοποιίας Damm;

Στις 19 Ιουλίου 1870 ξεσπά ο Γαλλοπρωσικός Πόλεμος (λήγει 28 Ιανουαρίου 1871). Ανάμεσα στις περιοχές που προσαρτήθηκαν από τη Γερμανία ήταν και η Αλσατία περιοχή καταγωγής των ξαδέρφων August Küntzmann Damm και Joseph Damm. Ο August ήθελε να φέρει στην περιοχή την αγαπημένη του γεύση και ως ζυθοποιός αναζήτησε τον κατάλληλο χώρο για να παράγει έναν ζύθο πιο ελαφρύ από τα συνηθισμένα της περιοχής του καθώς το κλίμα ήταν διαφορετικό. Συνεταιρίστηκε με τον ξάδελφο του Joseph και τον Adolf Leinbacher. Όταν ο τελευταίος απεβίωσε η εταιρεία ονομάστηκε Damm y Compañía και το 1897 ο Josepth Damm ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης και διάδοχοι του ήταν τα παιδιά του: Joseph, Maria και Carles. Το 1910 υπήρχαν τέσσερις μεγάλες ζυθοποιίες στην Βαρκελώνη, οι οποίες ήταν πολύ κοντά στην συγχώνευση, ωστόσο αυτή δεν έγινε αφού η μια ήθελε να διατηρήσει την ανεξαρτησία της. Από τη συγχώνευση όμως των τριών δημιουργήθηκε η Sociedad Anónima Damm (S.A. Damm).

Η λειτουργία της ζυθοποιίας γινόταν από τις σύγχρονες εγκαταστάσεις στην La Bohemia, διπλασιάζοντας την παραγωγή της τα επόμενα 10 χρόνια. Το 1929 εξαγόρασε την La Alicantina και το 1935 σχεδίασε τη δημιουργία μιας ζυθοποιίας στη Βαλένθια. Ο εμφύλιος πόλεμος διακόπτει τα πλάνα και επηρεάζει όλες τις βιομηχανίες της Ισπανίας και ακολούθως, με ένα διάλειμμά 5 μηνών, ξεκινά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, με τις πρώτες ύλες να περιορίζονται αισθητά. Η ζυθοποιία επιβίωσε οικονομικά και αναπτύχθηκε σημαντικά με εξαγωγές και το 2018 το μετοχικό σχήμα περιελάβανε εταιρεία πετρελαίου από τα Κανάρια Νησιά, γερμανικό όμιλο τροφίμων και ορισμένες εταιρείες ισπανικών συμφερόντων ανάμεσα τους διαδόχους από ιστορικές οικογένειες της ζυθοποιίας. Διαθέτει δυο επισκέψιμα ζυθοποιία, το παλιό στη Βαρκελώνη και το El Praat 30-40 λεπτά νότια του κέντρου ξεκινώντας από τη La Sagrada Familia, μπορείτε να κλείσετε την επίσκεψή σας διαδικτυακά.

Επενδύοντας στο περιβάλλον, η Damm SA είναι μια ζυθοποιία που υποστηρίζει την βιωσιμότητα με χαρτιά FSC, 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες και 100% φυσικά προϊόντα. Από το 2020 η Estrella Damm διακινείται με 100% βιοδιασπώμενους χάρτινους δακτυλίους, ενώ από το 2021 αφαίρεσε κάθε πλαστικό από τις συσκευασίες της μειώνοντας το κατά 99 τόνους ανά έτος.

Η Damm SA παράγει σήμερα πέρα από τους Estrella Damm και Inedit, τους Voll-Damm, Xibeca (πολύ δημοφιλής τη δεκαετία του 1970), Levante, Free Damm και την πολύ γνωστή σειρά άνευ γλουτένης Daura, σε δυο ετικέτες Lager και Märzen. Ενώ στις μοντέρνες παραγωγές της θα πρόσθετα τους Free Damm Tostada, Free Damm Lemon και Damm Lemon, όπως και τους Malquerida (σε συνεργασία με τους Ferran και Albert Adrià) και Complot IPA, όλοι με εξαιρετικά δημιουργικά στις ετικέτες.
A.K. Damm, Cerveza de Navidad, Bock Damm αξίζουν να έχουν θέση στο ποτήρι σας. Η Duet από την άλλη, είναι ένας όξινος (sour ale) ζύθος με κριθάρι και σταφύλι, συνεργασία με το el Celler de Can Roca, γνωστό εστιατόριο των αδελφών Roca στην Τζιρόνα.

 

 

Estrella Damm

Ανοιχτό ξανθό χρώμα, φρουτώδη αρώματα και βύνη, νότες καραμέλας, μπαχαρικών και βανίλιας στο στόμα, ελαφρώς πικρή και ξηρή, ξεδιψαστική.

 Style: Lager | Alcohol: 5,4% abv |  Serving Temperature: 6-7οC | Bottle: 330ml | Glass: Pint

 

Inedit

Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για έναν ζύθο που απολαμβάνεται καλύτερα παρέα με φαγητό, αφού όλα τα στοιχεία του οδηγούν σε αυτό. Πλούσιος αφρός μακράς διάρκειας, πολυπλοκότητα στη μύτη με εσπεριδοειδή, μπαχαρικά, άνθη και μαγιά, όπως και γλυκόριζα. Πλούσιο στόμα με μπαχαρικά –κυριαρχούν ο κόλιανδρος και η γλυκόριζα– αισθητά τα δημητριακά, κρεμώδης, απολαυστική μακρά επίγευση.

 Style: Witbier | Alcohol: 4,8% abv |  Serving Temperature: 4-8οC | Bottle: 750ml | Glass: Wine

DAMM SA
Address: Carrer del Rosselló, 515 - 08025, Βαρκελώνη
Url:www.estrelladamm.com
Founded: 1986
Facebook

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 21 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.