Αν έχετε ασχοληθεί έστω και λίγο με το ρούμι, σίγουρα έχετε δει διάφορες «περίεργες» εμφιαλώσεις που δεν ανήκουν σε αποστακτήρια. Οι εμφιαλώσεις αυτές μπορούμε να πούμε ότι διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: εμπορικές εμφιαλώσεις (Private Labels/Merchant Bottlers) και ανεξάρτητες εμφιαλώσεις (Independent Bottlers).
Η βασική τους διαφορά έγκειται στο ότι οι ανεξάρτητοι εμφιαλωτές πωλούν περιορισμένες εκδόσεις που δεν μπορούν να επανακυκλοφορήσουν στην αγορά, ενώ οι εμπορικοί εμφιαλωτές (Merchant Bottlers) πωλούν ρούμια που δεν χαρακτηρίζονται από αυτή τη σπανιότητα. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν ρούμια που προέρχονται από εμφιαλωτές όπως είναι οι Velier, Samaroli, Cadenheads, Mezan και κάποιοι ακόμα, ενώ στη δεύτερη ανήκουν περιπτώσεις σαν και αυτές των Smith & Cross, Rum Sixty Six, Banks και αρκετών άλλων.
Θα ασχοληθούμε με την πρώτη κατηγορία εμφιαλωτών και θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τη φιλοσοφία των εταιρειών αυτών και αν αξίζει να ενθουσιαζόμαστε κάθε φόρα που ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο ρούμι, πόσο μάλλον αν θέλουμε να το αγοράσουμε κιόλας.
Ανεξάρτητοι εμφιαλωτές ρουμιού
Όπως και στο whisky έτσι και στο ρούμι ο ρόλος των εμφιαλώσεων αυτών είναι να αναδείξουν έναν γευστικό χαρακτήρα διαφορετικό από αυτόν που έχουν οι ήδη υπάρχουσες ετικέτες του αποστακτηρίου. Έχουμε δηλαδή ένα Rum Bar Gold από το Worthy Park Estate στη Τζαμάικα. Η πρώτη ύλη του είναι η μελάσα, η ζύμωση ακολουθεί την παραδοσιακή διαδικασία, είναι 100% απόσταξη σε άμβυκα, παλαιωμένο για 4 έως 6 χρόνια σε δρύινα βαρέλια και οι αλκοολικοί του βαθμοί είναι στους 40% abv. Ένα παράδειγμα ανεξάρτητης εμφιάλωσης από το εν λόγω αποστακτήριο είναι το Habitation Velier Forsyths 2006. Ίδια παραγωγική διαδικασία, παλαιωμένο για 10 χρόνια και με αλκοολικούς βαθμούς 57,5% abv.
Χαρακτηριστικά ανεξάρτητων εμφιαλώσεων
- Συνήθως εμφιαλώνουν από 46% abv και πάνω ή ως “Cask Strength”
- Πάνω στη φιάλη αναγράφεται το αποστακτήριο και η χρονιά της απόσταξης και της εμφιάλωσης, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει πάντα
- Περιορισμένος αριθμός φιαλών. Πολύ συχνά βλέπουμε να αναγράφεται ο αριθμός των βαρελιών που χρησιμοποιήθηκαν για τη συγκεκριμένη εμφιάλωση και ο συνολικός αριθμός των φιαλών που κυκλοφόρησαν
- Συνήθως το ρούμι είναι αφιλτράριστο, χωρίς προσθήκες ουσιών που επηρεάζουν τη γεύση και το χρώμα
- Tropical Ageing/Continental Ageing. Αναγράφουν σε ποιες συνθήκες έχει παλαιωθεί το προϊόν τους. Το κλίμα επηρεάζει πολύ το τελικό αποτέλεσμα. Οι εμφιαλώσεις που αναγράφουν “Tropical Ageing” είναι πιο ακριβές γιατί ο αριθμός που θα κυκλοφορήσει στην αγορά θα είναι μικρότερος απ’ ότι αν το ρούμι είχε παλαιωθεί σε άλλες συνθήκες
- Σπανιότητα φιάλης. Οι ανεξάρτητοι εμφιαλωτές συνηθίζουν να πωλούν και μια ιστορία μαζί με τις φιάλες τους. Κλειστά αποστακτήρια, ξύλινοι άμβυκες, 100% απόσταξη σε άμβυκα και ξεχασμένες φυτείες είναι μερικές από τις περιπτώσεις που συναντάμε συχνά.
Οι οίκοι Velier και Plantation
Μια ανεξάρτητη εμφιάλωση όσο σπάνια και ακριβή και αν είναι δεν σημαίνει απαραίτητα πως αξίζει αυτή τη φήμη και τα χρήματα. Ευτυχώς στο ρούμι είναι πιο δύσκολο να βρούμε «λιγότερο καλές» ανεξάρτητες εμφιαλώσεις σε σχέση με το whisky. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε πως πρέπει να απολαμβάνουμε κάτι επειδή μας αρέσει και όχι επειδή το έχουμε πληρώσει ακριβά. Ο λόγος που οι ανεξάρτητες εμφιαλώσεις έγιναν τόσο γνωστές και περιζήτητες στο ρούμι είναι οι οίκοι Velier και Plantation.
Ο πρώτος ξεκάθαρα αγαπητός για όποιον ασχολείται με το ρούμι. Ξεκίνησε με εμφιαλώσεις που προέρχονταν από τις κλειστές φυτείες στη Γουιάνα, συνέχισε με μια σειρά εμφιαλώσεων από το κλειστό αποστακτήριο Caroni στο Τρινιντάντ και συνεχίζει με μια σειρά από εμφιαλώσεις που επικεντρώνεται σε αποστακτήρια με άμβυκες.
Τα ρούμια Plantation είναι πολύ γνωστά γιατί πρόκειται για εμφιαλώσεις που σχετίζονται με πολλά νησιά της Καραϊβικής απ’ όπου παίρνουν ρούμι και κάνουν μία επιπλέον παλαίωση στο Cognac σε βαρέλια που πριν περιείχαν –τι άλλο;– Cognac. Τη διαδικασία αυτή την ονομάζουν “Elevage Process”. Σε πολλές από τις εμφιαλώσεις τους, προσθέτουν ένα ποσοστό σακχάρων –το αποκαλούν dosage– κάτι που σίγουρα δεν είναι αποδεκτό από πολλούς.
Σίγουρα ένα ρούμι που δεν έχει επιπλέον προσθήκες είναι μια άλλη εμπειρία, ωστόσο μην ξεχνάτε πως αν η παραγωγική διαδικασία είναι όπως πρέπει να είναι το ρούμι θα είναι ωραίο με ή χωρίς ζάχαρη!
Για το τέλος έχουμε μερικά ονόματα από γνωστούς ανεξάρτητους εμφιαλωτές που μπορείτε να δοκιμάσετε ρούμι της κατηγορίας που αναλύσαμε παραπάνω.
- Velier
- Duncan Taylor
- Samaroli
- Plantation
- Kill Devil
- Transcontinental Rum Line
- Mezan
- Berry Bros.-Rudd
- Bristol Classic Rum
- Excellence Rum
- Ministry of Rum, Hamilton
Που «συχνάζουν»;
Στο Baba Au Rum μπορείτε να βρείτε πάντα ένα ωραίο Caroni άλλα και πολλές άλλες ανεξάρτητες εμφιαλώσεις. Στο Peek A Bloom και στο Kolokotroni 9, επίσης υπάρχουν ωραίες εμφιαλώσεις από το Ministry of Rum Hamilton που κυκλοφορούν μόνο στις Η.Π.Α.
Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 10 (αγοράστε το τεύχος)