fbpx

περιοδικό για ζύθο, απόσταγμα & μπαρ 

περιοδικό για ζύθο, απόσταγμα & μπαρ 

Strawbar απόσταγμα με δυναμικό χαρακτήρα

Το μοναδικό Eau de Vie από ελληνικές φράουλες

από Beer and Bar Magazine
1,7K προβολές

Με το βλέμμα στραμμένο στο πλούσιο και ενδιαφέρον οικοσύστημα της ορεινής Φλώρινας μια ομάδα νέων επιστημών προχώρησε στην καλλιέργεια και αξιοποίηση μιας ιδιαίτερης ποικιλίας φράουλας, τη Fragaria Vesca, η οποία ευδοκιμεί στην περιοχή εδώ και πολλές δεκαετίες.

Το Strawbar είναι ένα Eau de Vie, το οποίο περικλείει στο φρέσκο «πνεύμα» του, τη γευστική και αρωματική ψυχή της φράουλας. Τα Eau de vie είναι παραδοσιακά αποστάγματα από φρούτα, τα οποία αποστάζονται και εμφιαλώνονται ώστε να διατηρούν τα έντονα αρώματα του φρέσκου φρούτου.

Για την παραγωγή του, το premium απόσταγμα Strawbar χρησιμοποιεί αποκλειστικά τη συγκεκριμένη ποικιλίας φράουλας, η οποία αποτελεί και την μοναδική πρώτη ύλη για τη δημιουργία του. Η συγκομιδή της ξεκινά τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Οι φράουλες που χρησιμοποιούνται συλλέγονται με φροντίδα, διαλέγονται και πλένονται με το χέρι μια προς μια, ενώ στη συνέχεια πιέζονται ελαφρά για τη δημιουργία ενός πολτού. Μετά την αλκοολική ζύμωση και την απομάκρυνση των στερεών σωματιδίων, το απόσταγμα εισέρχεται στον ασυνεχή χάλκινο αποστακτήρα στήλης όπου πραγματοποιείται η τριπλή απόσταξη. Μέσα από μία υπομονετική διαδικασία συλλέγεται μόνο η «καρδιά», το μέρος του αποστάγματος που έχει τα πιο καθαρά, φινετσάτα αρώματα και τη βελούδινη γεύση. Όλη η διαδικασία της απόσταξης «σέβεται» απόλυτα την πρώτη ύλη, κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό, καθώς το άρωμα φράουλας διακρίνεται από την πρώτη κιόλας επαφή με το προϊόν.

Το Strawbar κυκλοφορεί σε δύο διαφορετικές εκδοχές τα Strawbar Origin και Strawbar Platinum. Τα διάφανα αποστάγματα με 40% και 45% περιεκτικότητα αλκοόλ αντίστοιχα, διαθέτουν έντονα αρώματα φράουλας, ντελικάτες νότες από αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους και λουλουδιών του αγρού, ενώ στο Strawbar Platinum αισθητές γίνονται και μερικές πιπεράτες νότες που το κάνουν να ξεχωρίζει.

Στο στόμα και οι δύο εκφάνσεις είναι φρουτώδεις και αρκετά λιπαρές. Πιο συγκεκριμένα το Strawbar Origin χαρακτηρίζεται από απαλό αλκοόλ, το οποίο απελευθερώνει νότες λουλουδιών, ενώ διαθέτει βελούδινο τελείωμα με μια κομψή επίγευση φράουλας. Το Strawbar Platinum είναι πιο έντονο, με το αλκοόλ να γίνεται αισθητό στο στόμα σε συνδυασμό με την γεύση του φρούτου και μερικές πικάντικες νότες. Τα Strawbar μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα, παγωμένα ως απεριτίφ ή digestive, σε cocktails, αλλά και με τη συνοδεία φρούτων και γλυκών με αντίστοιχο έντονo χαρακτήρα.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι διαθέσιμα τόσο στη χώρα μας όσο και στις διεθνείς αγορές καθώς έχουν συμμετάσχει σε πληθώρα εκθέσεων του εσωτερικού και εξωτερικού, με τα BCB Berlin, Imbibe, Prowein, Bar & Restaurant Expo να είναι μόνο μερικές από αυτές. Έχουν επίσης διακριθεί σε αρκετούς διαγωνισμούς με εξαιρετικά αποτελέσματα, με πιο πρόσφατες τις διακρίσεις στο World Spirits Competition, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο San Francisco και στο “New York International Spirits Competition 2023”, όπου το Strawbar Origin κατέκτησε χρυσό βραβείο ενώ το Platinum αργυρό.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η ελβετική εταιρεία Phi-Group που χρηματοδοτεί τις δράσεις του Strawbar κινείται σε πολλαπλούς άξονες στον τομέα της Καινοτόμου Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας. Έτσι ο φυσικός πολτός από τις φράουλες που προκύπτει μετά την απόσταξη, αποτελεί αντικείμενο περαιτέρω μελέτης για τη δημιουργία άλλων προϊόντων, που θα αξιοποιηθούν σε μια νέα σειρά καλλυντικών, η οποία αναπτύσσεται ταυτόχρονα και πρόκειται να κυκλοφορήσει εντός του 2023.

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 19 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.