fbpx

περιοδικό για ζύθο, απόσταγμα & μπαρ 

περιοδικό για ζύθο, απόσταγμα & μπαρ 

The Collins Family

από Χρήστος Αξαρλής
1,8K προβολές

Οι επαγγελματίες του κλάδου αναγνωρίζουν το όνομα Collins που χαρακτηρίζει δύο διαφορετικά πράγματα: το πρώτο είναι το αγγλικό όνομα του ποτηριού που στην Αμερική ονομάζεται “highball” και στην Ελλάδα «σωλήνας». Το δεύτερο είναι το όνομα μιας από τις μεγάλες οικογένειες αναμεμειγμένων ποτών, όπως ήταν κάποτε τα fizz, juleps, crustas, daisies όπως βεβαίως και τα cocktails μεταξύ πολλών άλλων Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στην ιστορία των Collins Cocktails, θα αναλύσουμε την προέλευσή τους και θα παρουσιάσουμε μερικές από τις πιο διάσημες –ή ξεχασμένες– παραλλαγές τους.

Ιστορία

Υπάρχουν διάφορες ιστορίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την προέλευση του Collins. Ο ιστορικός ποτών David Wondrich έχει αναφέρει πολλές φορές ότι τα Collins έχουν παρόμοια δομή με τα punches που σερβίρονταν στα clubs του Λονδίνου στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η παλαιότερη γραπτή αναφορά μιας Collins συνταγής περιέχεται στο βιβλίο “Steward and Barkeeper’s Manual” που χρονολογείται από το 1869 με το όνομα John Collins, προς τιμήν του ομόνυμου αρχι-σερβιτόρου που εργαζόταν στο Limmer’s Old House, ένα δημοφιλές ξενοδοχείο στην οδό Conduit στο Mayfair.

Οι Frank και Charles Sheridan έγραψαν το παρακάτω «ποίημα» για το John Collins:

My name is John Collins, head waiter at Limmer’s,

Corner of Conduit Street, Hanover Square,

My chief occupation is filling brimmers

For all the young gentlemen frequenters there.

Η συνταγή είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και θυμίζει μια πιο διαδεδομένη εκδοχή ενός Collins:

Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη

Το χυμό από μισό λεμόνι

Ένα ποτήρι κρασιού από Old Tom Gin

Ένα μπουκάλι απλή σόδα

Χτυπήστε στο shaker ή αναδεύσατε με πάγο. Προσθέστε μία φέτα ή μία φλούδα λεμονιού σαν γαρνιτούρα

Teaspoonful of powdered sugar

The juice of half a lemon

A wine glass of Old Tom Gin

A bottle of plain soda

Shake up, or stir up with ice. Add a slice of lemon peel to finish

Μια μεγάλη φάρσα

Το 1874 ξεκίνησε ένα «αστείο» μεταξύ των κατοίκων της Νέας Υόρκης που γρήγορα έγινε –με τη σημερινή ορολογια– viral. Κάποιος σας σταματάει στη μέση του δρόμου και σας ρωτάει: «Είδες τον Tom Collins;». Προφανώς η απάντησή σας θα ήταν αρνητική, αφού ο Tom Collins ήταν πρόσωπο της φαντασίας. Αυτός όμως συνεχίζει λέγοντας ότι ο Tom Collins –που ήταν κάπου κοντά– έλεγε άσχημα πράγματα για σας πίσω από την πλάτη σας σε τρίτους, προσπαθώντας να σας εξοργίσει και να σας κάνει να τον ψάξετε και να τον βρείτε. Αυτή η μεγάλη φάρσα του 1874 ονομάζεται πλέον “The Tom Collins Hoax” και ήταν η πηγή έμπνευσης της πιο δημοφιλούς εκδοχής Collins που βρίσκεται σε σύγχρονους καταλόγους: το Tom Collins.

O Jerry Thomas

O Jerry “The Professor” Thomas είναι ο «πατέρας» της σύγχρονης κουλτούρας του bartending μιας και θεωρείται ο πρώτος που έγραψε και έκδωσε ένα βιβλίο για το bartending και τα cocktail με τίτλο “The Bar Tender’s Guide” το 1862. H έκδοση του 1876 όμως περιέχει κάτι πολύ ενδιαφέρον: την πρώτη εκδοχή του Tom Collins, ίσως του πιο διάσημου cocktail της οικογένειας.

Jerry Thomas’ Tom Collins Gin

(Use large bar glass)

Take 5 or 6 dashes of gum syrup
Juice of a small lemon
1 large wine-glass of gin
2 or 3 lumps of ice

Shake up well and strain into a large bar glass. Fill up the glass with plain soda water and drink while it is lively.

Μιας και ο ίδιος ο Jerry Thomas δεν προσδιορίζει το είδος του gin που χρησιμοποιούσε για την παραγωγή του συγκεκριμένου cocktail, υπάρχουν δύο πιθανότητες όσον αφορά την αλκοολούχα βάση. Μπορεί να είναι είτε Old Tom Gin, είτε Holland Gin δηλαδή Genever, αφού και τα δύο ήταν διαθέσιμα εκείνη την εποχή. Βέβαια οι εισαγωγές του genever υπερτερούσαν σε σχέση με του Old Tom, συνεπώς κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο Tom Collins είχε σαν αλκοολούχα βάση το ολλανδικό “gin”.

Κλασικές εκδοχές

Οι κλασικές εκδοχές του Collins ήταν δύο, όπως περιγράφονται στο βιβλίο του David A. Embury “The Fine Art of Mixing Drinks” που εκδόθηκε το 1948. Το Tom και το John Collins. Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι η διαφορά ανάμεσα στα δύο είναι ότι το Tom Collins παρασκευάζεται με Old Tom Gin, ενώ το John Collins με ολλανδικό gin δηλαδή Genever, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα το παράδοξο ότι εκείνη την εποχή η πιο δημοφιλής εκδοχή gin ήταν το London Dry gin.

Πέρα από τις δυο κλασικές συνταγές που ανέφερα παραπάνω, σας προτείνω να δοκιμάσετε δύο μοντέρνες παραλλαγές εκ των οποίων η δεύτερη φέρει και ελληνικό χρώμα, τα: Phil Collins και Greek Collins.

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.