fbpx

Λουκάνικο: ο παρεξηγημένος «συνοδός» της μπύρας!

από Kostas Koveos
211 προβολές

Τα λουκάνικα έχουν γίνει συνώνυμο του συνοδευτικού της μπύρας και όντως σε πολλές περιπτώσεις, όχι αδίκως, αποτελούν μία επιλογή που μπορεί να συνοδεύσει επαρκώς αρκετές ετικέτες και είδη μπύρας. Εδώ θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά σε διάφορα είδη λουκάνικων, για να επιβεβαιώσουμε όσους λένε ότι το λουκάνικο δεν συνοδεύει μόνο μπύρα. Αποτελεί συνοδευτικό ελληνικών αποσταγμάτων και οίνων κυρίως σε ορεινές περιοχές, αλλά και συστατικό πολλών πιάτων τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή κουζίνα. Είναι το λουκάνικο ο κλασικός «συνοδός» της μπύρας ή μήπως το έχουμε παρεξηγήσει;

Η αλήθεια βέβαια, είναι κάπου στη μέση, γιατί το «ταπεινό» λουκάνικο μπορεί να ενταχθεί σε πολλά πιάτα, να σταθεί επάξια μόνο του, να μαγειρευτεί, να ψηθεί και γενικά να έχει πολλές χρήσεις σε ένα μενού. Το λουκάνικο είναι από τις αρχαιότερες μεθόδους διατήρησης κρέατος. Κομμάτια χοιρινού ή μοσχαρίσιου κατά βάση κρέατος, μαζί με μυρωδικά, καρυκεύματα και μπαχαρικά, περιβάλλονται από φυσικό ή συνθετικό έντερο και καπνίζονται, αποξηραίνονται ή παστώνονται, με αποτέλεσμα τη μεγάλη διάρκεια ζωής και διατήρησης.

Το λουκάνικο στη μορφή που το καταναλώνουμε σήμερα συναντάται σχεδόν σε όλες τις κουζίνες του κόσμου, αλλά κυρίως στην ευρωπαϊκή γαστρονομία, όπου και βρίσκουμε τα πιο γνωστά και διαδεδομένα λουκάνικα. Πέρα από τις δημοφιλείς χώρες όπως οι Γερμανία, Ισπανία, Ελλάδα που είναι γνωστές για την κατανάλωση λουκάνικου, οι Ιταλία, Μ. Βρετανία, Ολλανδία και χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν επίσης τα λουκάνικα σε υψηλή θέση στο τραπέζι τους.

Ενδεικτικά δημοφιλή λουκάνικα

  • Γερμανία – Λουκάνικα Φρανκφούρτης, Μπράτβουρστ
  • Ελλάδα – Χωριάτικο λουκάνικο με πράσσο, Λουκάνικο με πορτοκάλι
  • Ιταλία – Σαλσίτσια
  • Ισπανία – Τσορίθο
  • Φινλανδία – Μακκάρα
  • Πορτογαλία – Λινγκουίτσα
  • Γαλλία – Σοσισόν
  • Τουρκία – Σουτζούκι
  • Κροατία – Κούλεν
  • Νότια Αφρική – Μπόερβορς
  • Μαρόκο – Μέργκεζ
  • Πολωνία – Κιελμπάσα

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τα λουκάνικα βρίσκονται σε πολλές μορφές, σχήματα και με μεγάλες διαφορές ανά χώρα και ήπειρο. Μυρωδικά, μπαχαρικά, διαφορετικά είδη κρέατος μπορούν να δώσουν μεγάλη ποικιλία και αντίστοιχα μεγάλη γευστική διαφορά. Αυτό συνεπάγεται ότι το κάθε λουκάνικο μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαφορετικά και να συνοδευτεί ανάλογα με το ποτό, ώστε να έχουμε το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε, ότι τα λουκάνικα, έχουν πραγματικά πολύ μεγάλη ποικιλία καθώς πέρα από τα διάφορα είδη κρέατος που μπορεί να έχουν, διαφέρουν πολύ και στον τρόπο μαγειρέματος και κατανάλωσης. Τα λουκάνικα Φρανκφούρτης είναι εξαιρετικά για hot dog, ενώ τα ελληνικά χωριάτικα, εξαιρετικά για ψήσιμο στη σχάρα. Το γαλλικό σοσισόν τρώγεται ως έχει, κομμένο σε λεπτές φέτες, ενώ το σουτζούκι, μαζί με αυγά και καφέ, είναι ένα κλασικό πρωινό στην Τουρκία. Το ισπανικό τσορίθο, μπορεί να καταναλωθεί ως έχει σε κάποιες μορφές, αλλά και να ψηθεί, να μαγειρευτεί ή να βραστεί σε κρασί.

Φυσικά σε αρκετές κουζίνες, υπάρχουν και τα χειροποίητα λουκάνικα είτε με κρέας, είτε ακόμα και με θαλασσινά, όπως χταπόδι, σολομό και γαρίδες. Οι επιλογές, συνδυασμοί και γεύσεις που μπορούν να προκύψουν, πραγματικά δεν έχουν τελειωμό.

Λουκάνικα & Αλκοόλ

  • Χωριάτικα λουκάνικα με πορτοκάλι → Αγιωργίτικο ή Ξινόμαυρο ροζέ
  • Κιελμπάσα ψητά στη σχάρα → Pilsner
  • Τσορίθο → Priorat
  • Λουκάνικο με σολομό ή θαλασσινά → Ούζο ή Τσίπουρο
  • Σοσισόν → Cabernet Sauvignon ή Stout
  • Μακκάρα → Pale Ale
  • Μπράτβουρστ → Riesling
  • Hot Dog → Beaujolais ή Sparkling Rose

Προτείνω λοιπόν την ακόλουθη συνταγή, η οποία προσφέρεται να συνοδεύσει από τα ελληνικά ούζο και τσίπουρο μέχρι και ελληνικούς και ξένους οίνους και ζύθους. Αυτό που σας γράφω δεν είναι κάτι τυχαίο, αφού το «Ραγού μανιταριών με χωριάτικο λουκάνικο και δεντρολίβανο» είναι μία εύκολη συνταγή και δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις και ταιριάζει και με την παράδοση του λαού μας.

sausage and mushrooms dish

Ραγού μανιταριών με χωριάτικο λουκάνικο και δεντρολίβανο

Kostas Koveos Chef at London Hotel and Athens Coast Hotel in Glyfada with years… Φαγητό Συνοδευτικό Οίνου, Συνοδευτικό Ζύθου, Λουκάνικα Ελληνική Κουζίνα
Μερίδες: 4 Προετοιμασία: Μαγείρεμα:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Βαθμός 5.0/5
( 4 ψήφους )

ΥΛΙΚΑ

  • 10 μανιτάρια λευκά κομμένα στη μέση
  • 1 χωριάτικο λουκάνικο με πράσο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ πιπεριά πράσινη και ½ κόκκινη κομμένες σε κύβους
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
  • 4 τοματίνια κομμένα στη μέση
  • λίγο μπούκοβο ή chili
  • 200 ml σάλτσα demi glace
  • λίγη πάπρικα καπνιστή
  • αλάτι και πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε το λουκάνικο κομμένο σε φέτες, χωρίς λιπαρή ουσία για 2’ από κάθε πλευρά, το βγάζουμε και το κρατάμε ζεστό.
  • Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια, για 2-3’ σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε και τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2’ ακόμα.
  • Προσθέτουμε την σάλτσα, την πάπρικα, το δεντρολίβανο και το μπούκοβο και μαγειρεύουμε για 10΄σε χαμηλή φωτιά.
  • Όταν έχει δέσει η σάλτσα, ρίχνουμε τα τοματίνια, διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι κι είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.
  • Στήνουμε σε βαθύ πιάτο, με το ραγού από κάτω, το λουκάνικο από πάνω και τελειώνουμε με φέτες από ραπανάκι, φρέσκο πιπέρι και ένα κλωνάρι δεντρολίβανο.

Πρώτη δημοσίευση στα Ελληνικά: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 8

Kostas Koveos

Chef at London Hotel and Athens Coast Hotel in Glyfada with years of experience. Founding member and board member of Acropolis - Chef's Club of Attica. Member of the BeerBartender family.

Σχετικά Άρθρα