Φαίνεται ότι έχουμε μπει σε μια νέα εποχή όπου το κουτάκι μπύρας επιστρέφει δυναμικά στην αγορά και μάλιστα με την υποστήριξη όχι των μεγάλων ζυθοποιείων αλλά των μικρών. Στις αγορές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου τα κουτάκια με μπύρα από μικροζυθοποιεία κάνουν όλο και πιο συχνή εμφάνιση ενώ αυξάνεται η ζήτηση τους.
Η αγορά μπύρας της Αγγλίας είναι ώριμη ως μια μεταβιομηχανική αγορά στην οποία οι πωλήσεις πέφτουν. Σήμερα οι περισσότεροι Βρετανοί εργάζονται στο κομμάτι των υπηρεσιών και όχι στην βαριά βιομηχανία. Όπως και να έχει, μας αρέσει ή όχι, καταναλώνουν πολύ λιγότερη μπύρα σε σχέση με το παρελθόν.
Το τελευταίο τρίμηνο οι πωλήσεις μπύρας στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν πτώση της τάξης του 6,2%. Οι πωλήσεις στην ζεστή αγορά (off-trade) καταστήματα και supermarket έπεσαν στο 7,5% ενώ 4,7% ήταν η πτώση της κρύας αγοράς (pub, bar και εστιατόρια). Η πτώση στην κατανάλωση, σε ένα προϊόν το οποίο στην πλειοψηφία του είναι βρετανικής παραγωγής, σημαίνει πως καταναλώθηκαν 78 εκατομμύρια λίτρα λιγότερα στο τρίμηνο. Πάραυτα το μέγεθος της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να είναι πάνω από 40 εκατομμύρια εκατόλιτρα ετησίως.
Είναι δύσκολη εποχή για τους διεθνείς αλλά και τοπικούς παραγωγούς μπύρας. Οι εξαγορές και ο εξορθολογισμός συνεχίζονται. Πρόσφατα η εδραιωμένη τοπική ζυθοποιία Charles Well εξαγοράστηκε από την εθνική ζυθοποιία Marston’s. Αλλά δεν είναι όλα απαισιόδοξα, ένας κλάδος της αγοράς είναι ζωντανός και αναπτυσσόμενος. Η μικροζυθοποιία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 1.500 μικροζυθοποιίες στην Αγγλία, εκ των οποίων οι περισσότερες δημιουργήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια. Εκείνες έκαναν και την μπύρα διασκεδαστική, μοντέρνα και σέξι, με τις πωλήσεις τους να αυξάνονται.
Οι σημερινοί μικροζυθοποιοί αντλούν έμπνευση από όλο τον κόσμο. Θολές μπύρες παράγονται ευρέως. Δεν είναι μόνο ο γευστικός λυκίσκος που προστίθενται στις μπύρες καθώς οι ζυθοποιοί πειραματίζονται με συστατικά όπως κόλιανδρος, λεμονόχορτο και μούστο σταφυλιών. Το μόνο όριο σ’ αυτά είναι η έκταση της φαντασίας του κάθε ζυθοποιού.
Οι μπύρες σε κουτάκι θεωρούνταν ένα κατώτερο-φτηνότερο προϊόν με σκοπό να πωλείται στα supermarket. Σήμερα θεωρείται “must have” όπως κάθε φορά το τελευταίο i-Phone της Apple. Πολλοί ζυθοποιοί craft μπύρας κάνουν ακριβές επενδύσεις εγκαθιστώντας μια σειρά παραγωγής για κουτάκια μπύρας. Άλλοι ενοικιάζουν (αγοράζουν χρόνο σε) εγκαταστάσεις τρίτων ή εκμεταλλεύονται εταιρείες mobile canning.
Το debate σχετικά με τη συσκευασία σε βαρελίσιες μπύρες και φιάλη ή κουτάκι είναι τόσο παλιό όσο και η ιστορία που έχει το κουτάκι μπύρας από το 1920 όταν και εισήχθη στον κλάδο, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Κάποτε λέγαμε πως οι μπύρες σε κουτάκι έχουν αλλοιωμένη γεύση. Σήμερα, οι περισσότεροι ζυθοποιοί συμφωνούν ότι τα αλουμινένια κουτάκια προστατεύουν την μπύρα από τους «δαίμονες» της, το οξυγόνο και το φως, που μπορούν να αλλάξουν τη γεύση της μπύρας μέσω χημικών διαδικασιών. Η μπύρα από το κουτάκι θεωρείται πλέον πιο φρέσκια και είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον.
Μια από τις νεότερες ζυθοποιίες του Λονδίνου, είναι η Hop Stuff. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ζυθοποιίες οι οποίες προσφέρουν τις μπύρες τους σε κουτιά 330ml, αντί στις παραδοσιακές γυάλινες φιάλες. Ο James Yeomans ιδρυτής της Hop Stuff αναφέρει: «Το κίνημα προς τα κουτάκια έχει περάσει εδώ και πολύ καιρό στη νοοτροπία μας και αυτό γιατί επιτρέπει τη φορητότητα με έναν τρόπο όπου καμία φιάλη δεν θα μπορούσε».
Ο Martin Constable, πρόεδρος της εταιρείας Can Makers δήλωσε: «Η δημοτικότητα των κουτιών αυξάνεται καθώς οι ζυθοποιοί αναγνωρίζουν το ρόλο τους στη διατήρηση της ακεραιότητας της μπύρας και τη δυνατότητα ανακύκλωσής τους. Το ποτό προστατεύεται, διατηρείται φρέσκο, σφραγίζεται από το φως και τον αέρα και είναι εύκολο και γρήγορο να κρυώσει. Σερβίρεται στην ακριβή κατάσταση που είχε σχεδιάσει ο ζυθοποιός».
Η βελτιωμένη προσβασιμότητα της μπύρας μικροζυθοποιίας σε κουτάκι σημαίνει ότι τόσο οι ζυθοποιοί όσο και οι καταναλωτές την έχουν αγαπήσει. Εμφανίζεται στο ράφι σε πολλά καταστήματα καθώς επίσης και σε όλο και περισσότερα supermarket. Επιπλέον, ανοίγει τη ζήτηση της μικροζυθοποιίας σε νέες αγορές. Τέλος προσελκύει περισσότερες γυναίκες σε αυτό που συχνά θεωρείται ανδρικό προϊόν. Προφανώς και το μέλλον είναι μπροστά μας.
Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 3 (αγοράστε το τεύχος)