Την ανάγκη προσαρμογής της ελληνικής ποτοποιίας και αποσταγματοποιίας στις μεταβαλλόμενες διεθνείς καταναλωτικές τάσεις ανέδειξε η ημερίδα του ΣΕΑΟΠ με θέμα «Νέες Τάσεις στη Διεθνή Αγορά – Προσαρμογή της Ελληνικής Παραγωγής», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουνίου 2026, συγκεντρώνοντας εκπροσώπους της παραγωγής, της Πολιτείας και θεσμικών φορέων.
Κεντρικό σημείο της συζήτησης αποτέλεσαν οι αλλαγές που καταγράφονται παγκοσμίως στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Οι παραδοσιακές κατηγορίες εμφανίζουν επιβράδυνση, ενώ τα προϊόντα χαμηλού ή μηδενικού αλκοολικού βαθμού, μαζί με την κατηγορία Ready-To-Drink (RTD), παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη και διαμορφώνουν νέες συνθήκες στην αγορά.
Ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, Χάρης Μαυράκης, υπογράμμισε ότι η εξωστρέφεια παραμένει ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης του κλάδου, σημειώνοντας ότι περίπου το 67% της ελληνικής παραγωγής αποσταγμάτων κατευθύνεται στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας των ελληνικών προϊόντων, ενώ επανέφερε το αίτημα για μείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση των διαδικασιών που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εξαγωγικές προοπτικές των ελληνικών αποσταγμάτων. Ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΑΟΠ και της ΕΝΑΠΑΠΕ, Νικόλαος Κατσάρος, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ελληνική παραγωγή αποσταγμάτων έχει αυξηθεί κατά 20% την τελευταία δεκαετία, ενώ νέες εμπορικές συμφωνίες και η ενίσχυση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων σε αγορές όπως η Αυστραλία και η Ινδία δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης.
Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στράφηκε επίσης στις νέες κατηγορίες προϊόντων. Ο νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου, Θεόδωρος Γεωργόπουλος, αναφέρθηκε στη δυναμική ανάπτυξη των προϊόντων χωρίς ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, επισημαίνοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ενός σαφούς θεσμικού πλαισίου που θα διασφαλίζει τη σωστή ενημέρωση των καταναλωτών και την αποφυγή παραπλανητικών πρακτικών.
Από την πλευρά της αγοράς, ο Τεχνικός Διευθυντής της ΜΕΤΑΧΑ, Κώστας Καλπαξίδης, παρουσίασε τις προοπτικές της κατηγορίας RTD, η οποία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς διεθνώς και αρχίζει να αποκτά δυναμική και στην Ελλάδα. Όπως σημείωσε, τα προϊόντα αυτά δημιουργούν νέες περιστάσεις κατανάλωσης και προσελκύουν νεότερους ενήλικες καταναλωτές.
Σημαντικό μέρος της ημερίδας αφιερώθηκε και στον ρόλο της Πολιτείας. Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Δημήτρης Μαρκόπουλος, αναγνώρισε τη συμβολή του κλάδου στην ελληνική οικονομία και υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης ζητημάτων όπως η γραφειοκρατία, η φορολογία και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου μέσα από συνεχή διάλογο με την αγορά.
Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι δυνατότητες σύνδεσης της ελληνικής ποτοποιίας με τον τουρισμό, καθώς και οι ευκαιρίες χρηματοδότησης δράσεων εξωστρέφειας μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων προώθησης προϊόντων με Γεωγραφική Ένδειξη.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τη βράβευση του Κώστα Ράπτη για τη μακροχρόνια προσφορά του στην ελληνική ποτοποιία και τη συμβολή του στα διοικητικά όργανα του ΣΕΑΟΠ, επιβεβαιώνοντας τον διαχρονικό ρόλο του Συνδέσμου στην ανάπτυξη και εκπροσώπηση του κλάδου.