Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ζυθοποιών Ευρώπης εξέλεξε νέο πρόεδρο τον κ. Christian Weber, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ζυθοποιίας Karlsberg και νυν Πρόεδρο της Γερμανικής Ένωσης Ζυθοποιών, Deutscher Brauer-Bund.
Ο Weber είναι η πέμπτη γενιά της οικογένειάς του που διευθύνει την Karlsberg Brauerei KG Weber, όπως είναι η πλήρης επωνυμία της ζυθοποιίας. Είναι επίσης επί μακρόν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ζυθοποιών Ευρώπης, έχοντας διατελέσει και Αντιπρόεδρος στο παρελθόν.
Ο Weber διαδέχεται τον κ. Lasse Aho, ο οποίος καθοδήγησε την Ένωση Ζυθοποιών Ευρώπης ως Πρόεδρος κατά τη διάρκεια μίας ιδιαίτερα απαιτητικής πενταετίας για τον ευρωπαϊκό ζυθοποιητικό κλάδο, η οποία σημαδεύτηκε από την παγκόσμια πανδημία, το κλείσιμο του κλάδου εστίασης (horeca), την εκτίναξη του κόστους, τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές τάσεις και ένα απαιτητικό πολιτικό περιβάλλον.
Ευχαριστώντας τον Aho, ο οποίος αποχωρεί και από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, ο Weber δήλωσε: «Η εμπειρία και η ήρεμη στάση του Lasse εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα, πρώτα ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, στη συνέχεια ως Αντιπρόεδρος και τέλος ως Πρόεδρος της Ένωσης Ζυθοποιών Ευρώπης. Τον ευχαριστώ για τις πολλές ώρες που αφιέρωσε στη στήριξη των δραστηριοτήτων όλων των ζυθοποιιών της Ευρώπης, μικρών, μεσαίων και μεγάλων.»
Η Ένωση Ζυθοποιών Ευρώπης, που ιδρύθηκε το 1958, εκπροσωπεί τις εθνικές ενώσεις και εταιρείες ζυθοποιίας από 28 ευρωπαϊκές χώρες, αποτελώντας τη συλλογική φωνή των άνω των 10.000 ζυθοποιείων της Ευρώπης έναντι των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών. Συνολικά, η μπύρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί πάνω από 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, με την ετήσια καταναλωτική δαπάνη να αγγίζει τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ, παράγοντας κατά μέσο όρο 52 δισ. ευρώ προστιθέμενης αξίας και 40 δισ. ευρώ ετήσιων φορολογικών εσόδων για τις κυβερνήσεις.
Απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης, ο Christian Weber εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το ευρωπαϊκό επίπεδο καθίσταται ολοένα και πιο σημαντικό για τον κλάδο, δηλώνοντας: «Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά ως σύνδεσμος και στα ζυθοποιεία δεν σταματούν στα εθνικά σύνορα. Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τη δικτύωση και την ανταλλαγή εμπειριών πέρα από τις υφιστάμενες δομές των ενώσεων και να υποστηρίξουμε συλλογικά πολιτικές που είναι κατάλληλες για τον σκοπό τους. Η Ένωση Ζυθοποιών Ευρώπης είναι ένας ισχυρός οργανισμός, με σεβασμό στις Βρυξέλλες και ευρύ δίκτυο, έτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.»
Αναφερόμενος σε σημαντικά πολιτικά ζητήματα όπως η υπερβολική γραφειοκρατία και ρύθμιση, το ενεργειακό κόστος και η πολιτική για τις συσκευασίες, ο Weber τόνισε: «Η περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, η σαφής διατύπωση των θέσεων της ζυθοποιίας και η προώθηση της θετικής εικόνας της μπύρας στον σημερινό και μελλοντικό κόσμο είναι τα πεδία όπου θέλω να συμβάλω, προς όφελος όλων των ζυθοποιείων. Καθώς έχουμε ακόμη μία σχετικά νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Κοινοβούλιο, είμαι βέβαιος ότι η Ένωση Ζυθοποιών Ευρώπης και τα μέλη της, μαζί με την υπόλοιπη αλυσίδα αξίας της μπύρας, μπορούν να είναι πολύτιμοι και υπεύθυνοι εταίροι για να βοηθήσουν την Ευρώπη να πορευτεί προς ένα βιώσιμο, ευημερές μέλλον για τους πολίτες και τους ζυθοποιούς της.»