Καλοκαίρι και οι περισσότεροι θα επισκεφθούμε προορισμούς που μπορεί κοντά τους να έχουν ένα ελληνικό ζυθοποιείο, άλλωστε είναι περισσότερα από 75. Ο τουρισμός είναι η ευκαιρία ώστε κάθε τόπος να κερδίσει οικονομικά από τους επισκέπτες του. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο αγροτουρισμός και ο οινοτουρισμός έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αντιληπτοί στη χώρα μας. Με τόσες ζυθοποιίες και άλλες τόσες ετικέτες ζύθου η επίσκεψη σε ένα, είναι μια διαφορετική δραστηριότητα κατά την περίοδο των διακοπών, η οποία μάλιστα μπορεί να λύσει και πολλές απορίες στους επισκέπτες.
Αναζητήσεις στο διαδίκτυο σχετικές με το ζυθοτουρισμό της χώρας μας θα αποκαλύψουν ελάχιστες χρήσιμες πληροφορίες και μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οργανωμένες εκδρομές. Από την άλλη ο οινοτουρισμός –αν και με όσα αναφέρουν άνθρωποι πιο κοντά στο χώρο, υστερεί επίσης– έχει πολλές και διάφορες επιλογές. Ας δούμε όμως κάποια στοιχεία τα οποία οδηγούν σε περιορισμό της προβολής του ζυθοτουρισμού στο διαδίκτυο, το μέσο που θα κοιτάξει κάθε ζυθόφιλος επισκέπτης ενός προορισμού, τόσο από Ελλάδα όσο και από εξωτερικό, όπως και κάποιες προτάσεις για προβολή.
Αρχικά οι ίδιες οι ζυθοποιίες δεν είναι όλες επισκέψιμες. Όσες είναι είτε δεν το προβάλλουν σωστά είτε καθόλου, γιατί δεν έχουν και πολύ χρόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να ασχοληθούν. Βέβαια εδώ η λύση είναι η συνεργασία με έναν ζυθοχόο, όπως ανέφερα σε προηγούμενο κείμενο μου ή η αποκλειστική ευθύνη ενός μέλους της ομάδας, με τις απαραίτητες γνώσεις. Όλες οι ζυθοποιίες μας έχουν διάθεση να γνωρίσουν ανθρώπους, αλλά υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις.
Για όποιες διαθέτουν τις εγκαταστάσεις η κατάθεση αίτησης για την αναγνώριση από το Υπουργείο Τουρισμού ώστε να λάβουν το «Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου» θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ακολούθως η ανακοίνωση σε ιστότοπο και κοινωνικά δίκτυα είναι επιβεβλημένη. Η συνεργασία με τοπικά ταξιδιωτικά πρακτορεία, η ενημέρωση ξενοδοχείων και καταλυμάτων ότι προσφέρεται αυτή η δυνατότητα έναντι κάποιου κόστους συμμετοχής είναι επίσης κάποιοι τρόποι ενημέρωσης του κοινού και των επαγγελματιών.
Ιδανικά μια λίστα στον ιστότοπο του Υπουργείου Τουρισμού ή της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, ακόμα και για τα μέλη της μόνο, τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Αγγλικά –για αρχή– θα ήταν χρήσιμη. Επειδή αυτή η λίστα όμως δεν υφίσταται, φροντίσαμε εμείς να τη δημιουργήσουμε και θα τη βρείτε στον ιστότοπο του Beer & Bar Magazine.
Το Υπουργείο Τουρισμού και η Περιφέρεια Αττικής υποστήριξαν τα Greek Beer Awards, έχουν σίγουρα τη διάθεση να υποστηρίξουν και προβάλλουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για ζυθοτουρισμό. Ποιο Επιμελητήριο ή φορέας ασχολείται όμως με τον ζύθο, όταν τα ίδια του τα μέλη δεν ασχολούνται με τον φορέα; Οι ζυθοποιίες οφείλουν να σκεφτούν ότι τα Επιμελητήρια δεν είναι μόνο για να προσφέρουν οικονομικότερα περίπτερα στις εκθέσεις, αλλά να διεκδικήσουν τη συμμετοχή των ζυθοποιείων τους στις τουριστικές προβολές της περιοχής τους. Επικοινωνία λοιπόν με τις δημοτικές αρχές, τις περιφέρειες, τα υπουργεία και τους φορείς που εποπτεύουν.
Υπάρχουν πολύ προσεγμένοι χώροι για γευστικές δοκιμές, γνωριμία με τους ζυθοποιούς –meet the brewer όπως το αναφέρουν στο εξωτερικό, τα οποία δεν είναι απαραίτητο να γίνονται μόνο σε ζυθεστιατόρια– ή και ξεναγήσεις εντός του χώρου παραγωγής. Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να επισκεφτώ όλα τα ζυθοποιεία και τους χώρους τους, κάποια τα έχω δει στο διαδίκτυο και έχω ενθουσιαστεί. Για ορισμένα έχω γίνει λήπτης του ενθουσιασμού για αυτό το έργο από τους ίδιους τους ζυθοποιούς. Μεταφέρετε αυτό το συναίσθημα σε όλους όσους επιθυμείτε να σας επισκεφτούν.
Εξαιρετικούς χώρους για φιλοξενία έχουν οι:
- Μικροζυθοποιία Septem, στην Εύβοια
- Ζυθοποιία Πηνείου, στη Λάρισα
- Μικροζυθοποιία Μυκόνου
- Ζυθοποιία Φτελός, στη Σαντορίνη και
- Χάρμα Κρητική Ζυθοποιία, στα Χανιά.
Μια ματιά στις σελίδες των κοινωνικών δικτύων και τους ιστότοπους τους είναι ενημερωτική και ελκυστική για όποιους αναζητούν κάτι διαφορετικό για την ψυχαγωγία και ενημέρωση στους τόπους που επισκέπτονται. Πολλά νέα ζυθοποιεία επενδύουν πλέον από την αρχή σε χώρους για γευστικές δοκιμές. Εφόσον σας εξυπηρετούν, μια επικοινωνία για επίσκεψη θα είναι καλή εμπειρία. Εκδρομή σε ένα ζυθοποιείο λοιπόν, και μάλιστα της χώρας, όχι μόνο σε εκείνα του εξωτερικού.
Ανακαλύψτε περισσότερους προορισμούς στον ιστότοπο μας. Σας προσκαλώ να συμμετέχετε σε κάποιες από τις γευστικές δοκιμές που ετοιμάζουμε στο πλαίσιο του “Brew Your Best Spirit”, με ζύθους από τα Greek Beer Awards, ακόμα και στα ίδια τα ζυθοποιεία. Μείνετε ενημερωμένοι ακολουθώντας μας στα κοινωνικά δίκτυα και το newsletter.
Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 21 (αγοράστε το τεύχος)