Στην υπέροχη ταράτσα του Moxy Athens City στο κέντρο της Αθήνας, συγκεντρωθήκαμε τη Δευτέρα, 24 Απριλίου για να παρακολουθήσουμε την απονομή των Greek Beer Awards, τον θεσμό που βραβεύει τους ζύθους στην Ελλάδα από το 2017.
Με εξαίρεση το 2022, χρονιά στην οποία δεν διοργανώθηκαν τα Greek Beer Awards λόγω του απόηχου της υγειονομικής κρίσης, τα ετήσια βραβεία ζύθου αποτελούν την ηθική βράβευση των ζυθοποιών της χώρας μας. Από φέτος όμως έχουν συνοδοιπόρους τους και συναδέλφους από την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον πήχη του διαγωνισμού.
Στον πολύ ωραίο χώρο του Moxy Athens City στον ένατο όροφο απολαύσαμε λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης ένα ξεχωριστό ηλιοβασίλεμά, παρέα με ένα Crodino ως welcome drink. Η βραδιά ξεκίνησε με την προβολή του teaser που μας προσκαλούσε σε αυτή και κατά τη διάρκεια της προβλήθηκαν περισσότερα βίντεο των κριτών, οι οποίοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το επίπεδο και ιδιαίτερα από την ετικέτα που είχε γεύση μαστίχα.
Ο Chios Wheat with Mastic που κέντρισε το ενδιαφέρον των κριτών κατά τη διάρκεια της τυφλής γευστικής δοκιμής, διακρίθηκε με χρυσό βραβείο στην κατηγορία Specialty Ale και έλαβε τον τίτλο του Top Ale αφού συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία σε σχέση με τους άλλους αφροζύμωτους ζύθους, αν και η απόφαση αυτή ήταν αρκετά δύσκολη τη φετινή χρονιά.
Το χρυσό βραβείο στην κατηγορία Pils έλαβε η Lola Pils, η οποία είχε άνοδο σε σχέση με την τελευταία διοργάνωση. Η άνοδος αυτή ήταν που χάρισε στη Lola Pils και τον τίτλο του Top Lager ζύθου, ξεχωρίζοντας στο στυλ των βυθοζύμωτων. Αυτό που πράγματι συνέβη και είναι απορίας άξιο τόσο από τους κριτές όσο και από εμάς τους διοργανωτές είναι γιατί μια χώρα που φημίζεται για τις Lager επιλογές της, δεν είχε και ικανοποιητικό επίπεδο και περισσότερες συμμετοχές.
Στις ζυθοποιίες που διακρίθηκαν στα Greek Beer Awards τη φετινή χρονιά ήταν η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης με τους ζύθους Βεργίνα, η Μικροζυθοποιία Σερρών & Β. Ελλάδος με τους ζύθους Voreia, η οποία συνέχισε την παράδοση να συγκεντρώνει τα περισσότερα βραβεία και ακολούθως οι νομαδικές ζυθοποιίες Midnight Circus Gypsy Brewing και Valtinger Brewing.
Ο ελληνικός θεσμός, με διεθνή απήχηση, απέκτησε από φέτος διεθνή ταυτότητα. Από το εξωτερικό, συμμετείχαν και διακρίθηκαν ζύθοι από τη Σλοβενία, Pivovarna Pelicon, το Ισραήλ Shikma Israeli Craft Beer και την Κύπρο με την P&P Prokopiou Ltd και την Octo Microbrewery. Μαζί με τις νέες χώρες ήρθαν και νέες κατηγορίες. Έτσι πρώτη φορά διασπάστηκαν οι κατηγορίες Stout και Porter, δημιουργήθηκε η Imperial IPA, η οποία διαχωρίστηκε από τις India Pale Ale, στις οποίες αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη εξειδίκευση την ερχόμενη χρονιά και δημιουργήθηκαν μετά από εισήγηση του Head Judge Maurizio Maestrelli οι: Smoked Ale, Farmhouse Ale και οι Grape Ale.
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς δοκιμάσαμε τις Chios Wheat with Mastic και Lola Pils συνεχίζοντας την παράδοση που θέλει τις Top Ale και Top Lager να απολαμβάνονται από τους παρεβρισκόμενους. Μια παράδοση που δείχνει να αλλάζει από την επόμενη χρονιά, χωρίς να θέλουμε να αποκαλύψουμε περισσότερα στην παρούσα χρονική στιγμή.
Συνολικά δόθηκαν 34 βραβεία με τις ζυθοποιίες να έχουν το ακόλουθο άτυπο ranking:
- Siris Microbrewery – 5
- Pivovarna Pelicon Slovenia – 5
- Macedonian Thrace Brewery – 4
- Chios Beer – 3
- Midnight Circus Gypsy Brewing – 3
- Septem Microbrewery – 3
- Octo Microbrewery Cyprus – 2
- Shikma Israeli Craft Beer – 2
Όλοι οι νικητές αναλυτικά είναι διαθέσιμοι στον ιστότοπο των Greek Beer Awards.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος του Ελληνο-ιταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Τσαμίχας Ιωάννης, ο οποίος δήλωσε πως πρόκειται για μια εξαιρετική εκδήλωση που έχει προοπτικές εξέλιξης, με το Επιμελητήριο να έχει τη διάθεση να την υποστηρίξει περαιτέρω.
Το παρών έδωσαν επίσης φίλοι και συνεργάτες από τον κλάδο της ζυθοποιίας και των μπαρ, με τους τελευταίους να δηλώνουν το θερμό ενδιαφέρον τους για τη ζυθοποιία, γεγονός που ως διοργανωτές και περιοδικό μας κάνουν χαρούμενους.
Τα Greek Beer Awards πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα των: Υπουργείου Τουρισμού, Ελληνο-γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και Ελληνο-ιταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Χορηγοί επικοινωνίας τα: MarketLeader.gr και Epixeiro.gr.
Τα Greek Beer Awards διοργανώνονται από την BeerBartender και το Beer & Bar Magazine είναι η επίσημη έκδοση των βραβείων.