fbpx

a magazine about beer, spirits & bartending

a magazine about beer, spirits & bartending

Δυσκολίες και καινοτομίες στην αγορά του λυκίσκου

Ανεπανόρθωτες ζημιές στην παγκόσμια βιομηχανία ζύθου έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19

από Tim Hampson
62,2K προβολές

Οι κλειστές για μέρες επιχειρήσεις εστίασης και οι εταιρείες που δεν μπόρεσαν να διαθέσουν την ήδη ζυμωμένη μπύρα είχαν και έχουν επιπτώσεις όχι μόνο στις εταιρείες παραγωγής αλλά και στους προμηθευτές τους. Από τους βαθύτατα πληττόμενους κλάδους αυτός της παραγωγής λυκίσκου.

Φέτος θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν μια κάπως περίεργη χρονιά για τους παραγωγούς λυκίσκου. Από τις 2.600 φάρμες παραγωγής λυκίσκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι περισσότερες ήλπιζαν για μια γεμάτη χρονιά. Η διάδοση της craft μπύρας έδωσε ώθηση και αύξησε το ενδιαφέρον για αρωματικούς λυκίσκους.

Οι λυκίσκοι ευδοκιμούν σε δεκατέσσερις ευρωπαϊκές χώρες. Περίπου 17.000 εκτάρια (περίπου 42 στρέμματα) χρησιμοποιούνται για καλλιέργεια λυκίσκου στη Γερμανία, αντιπροσωπεύοντας το 60% της έκτασης καλλιέργειας λυκίσκου της Ε.Ε. και περίπου το ένα τρίτο της επιφάνειας που αφιερώνεται στην καλλιέργεια λυκίσκου παγκοσμίως. Οι άλλοι κύριοι παραγωγοί της Ε.Ε. είναι η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Πολωνία και η Σλοβενία. Συνολικά τα 26.500 (ha) εκτάρια (περίπου 62 στρέμματα) λυκίσκου στην Ευρώπη αντιπροσωπεύουν το 60% της έκτασης που αφιερώνεται στην παγκόσμια καλλιέργεια.

Παγκοσμίως, αλλά κυρίως στην Ευρώπη η έκταση παραγωγής λυκίσκων δυστυχώς μειώνεται. Οι περισσότερες βιομηχανικές μπύρες, μεγάλου όγκου απαιτούν λυκίσκο με υψηλή περιεκτικότητα σε άλφα οξέα, του οποίου η καλλιέργεια κυριαρχούσε. Η έντονη πίκρα από τα υψηλά άλφα οξέα, ήταν κάποτε ο βασιλιάς του λυκίσκου. Σήμερα η ζήτηση έχει περάσει σε πιο αρωματικές και γευστικές ποικιλίες. Οι ποικιλίες των λυκίσκων δίνουν έντονα φρουτώδη αρώματα ενώ καλλιεργούνται σε μικρότερες εκτάσεις πλέον πολλαπλασιάζονται για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση από τις χιλιάδες πλέον ζυθοποιίες σε όλο τον κόσμο.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν παραγωγοί λυκίσκου, ενώ μερικές από τις πιο σημαντικές χώρες καλλιέργειας είναι οι: Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, οι οποίες ήλπιζαν επίσης για μια καλή χρονιά. Ο ευνοϊκός καιρός σε όλο τον κόσμο οδήγησε πολλούς να προβλέψουν ότι θα έχουν μια καλή σοδειά. Η πανδημία του Covid-19 όμως δεν επέτρεψε να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες τους. Η κορυφαία μικροζυθοποιία BrewDog η οποία διαθέτει ζυθοποιίες σε τρεις ηπείρους (Σκωτία, Βερολίνο, Οχάιο και Μπρίσμπεϊν) και λειτουργεί παγκοσμίως εκατοντάδες μπαρ, τόνισε την παγκόσμια αρνητική κατάσταση που προκαλείται εξαιτίας του ιού.

Ο συνιδιοκτήτης της BrewDog James Watt δήλωσε: «Ο Covid-19 έχει ήδη κολοσσιαίο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις μας, έχοντας χάσει σχεδόν το 70% των κερδών μας σε μια νύχτα. Η πραγματικότητα για τη δική μας επιχείρηση αλλά και την πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι να αντιμετωπίσουν την κρίση και να καταφέρουν να επιβιώσουν αυτής».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ζυθοποιίες και τα μπαρ έκλεισαν για τουλάχιστον 12 εβδομάδες. Η βρετανική μπύρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς το κλείσιμο των pubs έθεσε σε κίνδυνο την εδώ και αιώνες καλλιέργεια λυκίσκου, δήλωσε η British Hops Association (ΒΗΑ). Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η μισή ποσότητα λυκίσκου που καλλιεργείται στη Βρετανία δεν θα χρησιμοποιηθεί φέτος, αφήνοντας πλεόνασμα 800 τόνων ή για να το πούμε διαφορετικά, ποσότητα αρκετά μεγάλη ώστε να παραχθούν περίπου 400 εκατομμύρια λίτρα draught μπύρας.

Η British Hops Association ήταν ξεκάθαρη στην προειδοποίησή της. «Εάν η κυβέρνηση δεν αγοράσει το πλεόνασμα, αξίας 8 εκατομμυρίων λιρών, πολλές από τις 59 οικογενειακές επιχειρήσεις που είναι υπεύθυνες για ολόκληρη τη συγκομιδή λυκίσκου της χώρας θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις επιχειρήσεις τους, με το φόβο πως αν σταματήσουν δεν θα επιστρέψουν. Η μισή ποσότητα απ’ αυτή που καλλιεργήσαμε φέτος δεν είναι ήδη απαραίτητη. Αυτό έθεσε σε κίνδυνο ολόκληρη τη βιομηχανία. Όλα προέρχονται από οικογενειακά αγροκτήματα, τα περισσότερα τέταρτης, πέμπτης και έκτης γενιάς», δήλωσε η διευθύντρια της BHA, Ali Capper.

Η κρίση του Covid-19 δεν έχει όμως αναστείλει την ανάπτυξη και όλες τις καινοτομίες. Η Yakima Chief Hops από την πολιτεία της Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών, για συνολικά 3.706 ηλιακούς συλλέκτες, τη μεγαλύτερη ίσως οροφή με ηλιακή εγκατάσταση στην πολιτεία. Η ηλιακή συστοιχία της Yakima Chief Hops εκτείνεται σε έξι κτίρια και καλύπτει συνολικά 6.000 τετραγωνικά μέτρα παράγοντας 1.414.766 kwh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Η Yakima Chief Hops είναι σε θέση να συλλέξει το 15% του συνόλου των απαιτήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας και να αντισταθμίσει τις ετήσιες εκπομπές της κατά 1.000 μετρικούς τόνους, κάτι που ισοδυναμεί με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας 170 κατοικιών για ένα έτος.

H Yakima Chief Hops, συνεργάστηκε επίσης με την Pinκ Boots Society, έναν παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό αφιερωμένο στις γυναίκες που εργάζονται στη βιομηχανία της ζυθοποιίας. Ο σκοπός της συνεργασίας ήταν η δημιουργία ενός ετήσιου blend λυκίσκων για τον εορτασμό και τη στήριξη των γυναικών στη ζυθοποιία. Το μείγμα αυτό ονομάζεται επίσημα Pink Boots Blend και είναι διαθέσιμο στο εμπόριο για ζυθοποιίες και οικοζυθοποιούς. Μέρος των εσόδων διατίθεται ως κεφάλαια για τις υποτροφίες που παρέχει η Pink Boots Society.

Το Pink Boots Blend για το 2020 επιλέχτηκε από ζυθοποιούς κατά τη διάρκεια του Great American Beer Festival το 2019. Το μείγμα περιέχει λυκίσκους όπως, Azacca, El Dorado, Idaho Gem και Loral δημιουργώντας ένα τροπικό με νότες εσπεριδοειδών και αρώματα πεύκου μείγμα κατάλληλο να παράξει μερικές πολύ γευστικές μπύρες.

Νέες ποικιλίες λυκίσκων, συνεχίζουν να εμφανίζονται. Όλοι ανυπομονούν για τους νέους Cascade, Citra και Chinook. Στην Αμερική η πειραματική ποικιλία, παλιότερα γνωστή ως HBC692, ανακοινώθηκε εμπορικά με το όνομα Talus. Η αναφορά προδιαγραφών του συγκεκριμένου λυκίσκου, λέει ότι διαθέτει έντονα αρώματα από ροζ γκρέιπφρουτ, φλοιούς εσπεριδοειδών, αποξηραμένων τριαντάφυλλων, ρητίνης πεύκου, τροπικών φρούτων και φασκόμηλου που παραμένουν καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής.

Ο Altus είναι ένα άλλος νέος αμερικανικός λυκίσκος από την Hopsteiner διασταύρωση των λυκίσκων Apollo και Wye Target. Για τον συγκεκριμένο λυκίσκο η εταιρεία δήλωσε: «Ο Altus διατηρεί υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρότητα, με πικάντικες νότες, μανταρίνι, ιδιότητες και νότες βοτάνων». Η Hopsteiner δήλωσε επίσης ότι ο Altus μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οτιδήποτε συνταγή, από μία μεξικανική lager έως μία triple IPA.

Οι δύσκολες στιγμές μπορεί να είναι μπροστά μας, αλλά τα καλύτερα θα έρθουν μέσα από την κρίση.

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 13 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.