fbpx

a magazine about beer, spirits & bartending

Έλληνας ο πρώτος “Sustainable Bartender” της Ευρώπης για το Flor de Caña

από Danae Margaritidi
566 προβολές

Η βιωσιμότητα είναι κάτι που μας απασχολεί και θα συνεχίσει όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Το Flor de Caña το ρούμι από τη Νικαράγουα, βιώσιμο και φυσικό, είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό ρούμι καθώς λειτουργεί μ’ ένα ολιστικό μοντέλο βιωσιμότητας που δίνει προτεραιότητα στους υπαλλήλους, το περιβάλλον και την κοινότητα για περισσότερα από 130 χρόνια!

Σε αυτή τη φιλοσοφία κινήθηκε και ο πρώτος διαγωνισμός που πραγματοποίησε το brand τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως. Αναζητώντας τον πιο zero waste bartender, το Flor de Caña ζήτησε από bartenders σε όλο το κόσμο να δημιουργήσουν μια συνταγή με μηδενικό αποτύπωμα και να την παρουσιάσουν μαζί με την ιστορία της.

Σιρόπια από υπολείμματα καφέ, ελαιοζάχαρα από στημένα μοσχολέμονα και πολλές ακόμη δημιουργίες αποτελούν μόνο μερικά από τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιούν οι bartenders για να κάνουν την παρασκευή cocktails τους πιο βιώσιμη.

Στη χώρα μας ο τελικός πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, στο κέντρο της Αθήνας. Οι δέκα φιναλίστ, ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να παρουσιάσουν στους κριτές, Άνταμ Κοντοβά, Πάναγιώτη Κανατσούλη και Παναγιώτη Καναβέτα, τις δημιουργίες τους. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε δύο μέρη όπου από τους δέκα ξεχώρισαν οι πέντε καλύτεροι, οι οποίοι δημιουργήσαν ένα cocktail με τη διαδικασία του mystery box με είκοσι κοινά υλικά έχοντας στη διάθεσή τους πέντε λεπτά για να επιλέξουν εκείνα με τα οποία θα ετοιμάσουν ένα cocktail για να παρουσιάσουν στους κριτές.

Νικητής τόσο του ελληνικού τελικού όσο και του παγκοσμίου Flor De Caña Sustainable Cocktail Challenge που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, αναδείχθηκε ο Δημήτρης Καϊταλίδης από τη Θεσσαλονίκη και το Nectar Distillery με το cocktail του Tip to Root”.

O Δημήτρης διαγωνίστηκε ανάμεσα σε συναδέλφους του από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, τις: Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία, Κύπρο, Αγγλία και Ολλανδία. Κριτές του διαγωνισμού ήταν οι: Danil Nevsky, SEO/ Founder του Indie Bartender, Remy Savage bar owner του “The bar with shapes for a name”, Louisa Dodd Senior Project Manager Sustainable Restaurant Association και Antonio Oliveira Flor de Canas Customer Marketing Manager of France.

Ο Δημήτρης είχε «χτίσει», από την Αθήνα κιόλας, μια τελείως “out of box” στρατηγική, η οποία όπως αποδείχθηκε του βγήκε σε καλό καθώς εντυπωσίασε τους κριτές αφού από τη διαδικασία του mystery box στην Αθήνα η επιλογή των υλικών του αλλά και της συνταγής του θεωρήθηκε αρκετά πρωτοποριακή, ένας συνδυασμός “Old Cuban” με “Dirty Martini”. Θετικά σχόλια κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού τελικού απέσπασε η χρήση του γάλακτος που μένει στις περισσότερες επιχειρήσεις από τους ζεστούς καφέδες που φτιάχνουν καθώς είναι κάτι που σπάνια βλέπουμε να επαναχρησιμοποιείται. Πρόκειται για ένα στοιχείο που κέρδισε τις εντυπώσεις αποδεικνύοντας στου κριτές τη zero waste φιλοσοφία που ακολούθησε.

Συνομιλώντας με τον Δημήτρη σε ερώτηση μου, από που άντλησε την έμπνευση του για το τελικό cocktail που παρουσίασε απάντησε: «Το σκεπτικό μου ήταν ότι ήθελα να δουλέψω κυρίως με ό,τι έχω και χρησιμοποιώ ήδη στην επιχείρηση που εργάζομαι χωρίς να ξοδέψω επιπλέον ρεύμα. Επίσης ήθελα και να πειραματιστώ με τα υλικά που είχα διαθέσιμα σε διαφορετικές τεχνικές και γεύσεις, κάπως έτσι προέκυψε και η σόδα tamarillo με λυκίσκο από την τοπική μικροζυθοποιία της Θεσσαλονίκης ‘ΆΛΗ’.»

Αυτός ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός διαγωνισμός στον οποίο συμμετείχε ο Δημήτρης. Με αφορμή αυτό το γεγονός, του ζήτησα να μου μεταφέρει την ατμόσφαιρα μεταξύ διαγωνιζόμενων και κριτών. «Το κλίμα στην Αθήνα αλλά και στο Βερολίνο ήταν πάρα πολύ καλό. Στην Αθήνα κάπως αναμενόμενο καθώς με αρκετά από τα παιδιά γνωριζόμασταν, αλλά και στο Βερολίνο εκτός από τα πρώτα 30 λεπτά που χρειαστήκαμε όλοι για να φύγει η αμηχανία τα επόμενα που ακολούθησαν ήταν να σαν να γνωριζόμασταν, δεν υπήρχε ανταγωνισμός, γίναμε μια παρέα. Το κλίμα ήταν επίσης πολύ καλό και μεταξύ των ανθρώπων της διοργάνωσης, η οποία πρέπει να ομολογήσω πως ήταν εξαιρετική από την αρχή μέχρι το τέλος. Προσωπικά πέρασα πολύ ωραία και εκτός από το αρχικό άγχος που κράτησε λίγα λεπτά μετά λειτούργησα όπως και πίσω από το bar μου. Ξέρεις, ο κόσμος έρχεται στα bar μας να περάσει καλά και νομίζω αυτό το vibe πέρασα και στους κριτές.»

Κλείνοντας δεν μπορούσα να μην τον ρωτήσω αν είναι έτοιμος για τον παγκόσμιο τελικό που θα πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο στη Νικαράγουα με έπαθλο €10.000 και μου απάντησε: «Νομίζω πως είμαι έτοιμος! Όπως πάντα θα ακούσω τη μουσική μου, θα διαβάσω τις σημειώσεις μου και όλα θα πάνε καλά. Τώρα θα κερδίσω, δεν το χάνω!»

Εγώ απ’ τη μεριά μου θα του ευχηθώ κάθε επιτυχία!!

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.