fbpx

a magazine about beer, spirits & bartending

a magazine about beer, spirits & bartending

Η Diageo στην πράσινη οδό της αειφορίας

από Tim Hampson
1,3K προβολές

Αν παρατηρήσετε τις φιάλες οινοπνευματωδών ποτών στα περισσότερα μπαρ του κόσμου οι πιθανότητες ότι πολλά από αυτά θα ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της Diageo είναι μεγάλες. Η εταιρεία βλέπει τον εαυτό της ως ηγέτη, όχι μόνο για τη διαχείριση ορισμένων από τα κορυφαία αποσταγμάτα παγκοσμίως, αλλά και για την βιωσιμότητα και την κοινωνική ευθύνη.

Ο διεθνής κολοσσός διαθέτει ετικέτες με μεγάλη ποικιλία όπως την κορυφαία τεκίλα Don Julio, το λικέρ Baileys, τη βότκα Smirnoff και τη νούμερο ένα παγκόσμιως σε πωλησεις stout, τη Guinness, ανακοίνωσε ότι κατάφερε να ολοκληρώσει τους περισσότερους στόχους βιωσιμότητας και ευθύνης για το 2020.

Ακολουθώντας τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, η εταιρεία σχεδιάσε τους δικούς της ώστε το 2020 να καλύψουν τους ακόλουθους τρεις:

  • μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων,
  • δημιουργία ακμάζουσας κοινότητας και
  • προώθηση της ορθής κατανάλωσης αλκοόλ.

Οι στόχοι του 2020 είχαν αρχικά τεθεί το 2008 και ανανεώθηκαν επτά χρόνια αργότερα, το 2015. Σε αυτούς προβλεπόταν η κατά το ήμισυ μείωση των εργασιών παραγωγής και διανομής εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, όπως και η βελτίωση της απόδοσης του νερού κατά 40%, πετυχαίνοντας μηδενικά απόβλητα σε χώρους υγειονομικής ταφής, σε όλους τους χώρους παραγωγής όπως και τα γραφεία.

Άλλα επιτεύγματα περιλαμβάνουν την 100% ανανέωση του νερού που χρησιμοποιείται σε τελικά προϊόντα σε περιοχές με προβλήματα στον νερό και υποστήριξη περισσότερων από 250.000 ατόμων μέσω έργων που επικεντρώθηκαν σε καθαρό νερό, αποχετευτικό και υγιεινή το 2020.

Η παραγωγός των Johnnie Walker, Smirnoff και Stitzel Weller έχει καταφέρει να μειώσει και τις εκπομπές περισσότερο από ένα τρίτο σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας που υπερβαίνει τον αρχικό στόχο του 30%.

Τα στοιχεία της εταιρείας είναι εντυπωσιακά. Περισσότερο από το 99,5% των συσκευασίων της είναι ανακυκλώσιμο, ενώ το ήμισυ αυτων είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο υλικό. Η Diageo ανακοίνωσε τον Ιούνιο, τη δημιουργία της πρώτης φιάλης από 100% χαρτί, χωρίς πλαστικό, η οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στο ουίσκι Johnnie Walker στις αρχές του 2021.

Το νέο αποστακτήριο ουίσκι στο Κεντάκι –το οποίο θα παράγει το Bulleit– αναμένεται να είναι ουδέτερο στο ισοζύγιο άνθρακα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα της Βόρειας Αμερικής και το πρώτο για την Diageo. Η εγκατάσταση θα τροφοδοτείται από 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, με δυνατότητα παραγωγής έως και 10 εκατομμυρίων γαλλονιών Η.Π.Α. ανά έτος. Στην εγκατάσταση θα χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός ανανεώσιμων πηγών ηλεκτρικής ενέργειας για να τροφοδοτήθει το τεράστιο αποστακτήριο 7.000 τετραγωνικών μέτρων, το ξηραντήριο και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τις εκπομπές του άνθρακα είναι ισοδύναμα με τον αποκλεισμό περισσότερων από 25.000 αυτοκινήτων από τους δρόμους για ένα ολόκληρο έτος.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία δεσμευτηκε για την πραγματοποίηση ενός προγράμματος με στόχο την ενθάρρυνση της ένταξης και της ίσης συμμετοχής των γυναικών στην Ινδία. Η Diageo αναφέρει ότι έχει δεσμευτεί να ενδυναμώσει τις γυναίκες σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά προφίλ, ιδίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Στην Ινδία οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 24-29% του εργατικού δυναμικού, ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο. «Η ενδυνάμωση μιας γυναίκας μέσω της εκπαίδευσης και της μάθησης σημαίνει ότι θα ωφεληθούν τέσσερις ακόμη γύρω της, κάτι που είναι γνωστό ως πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα», λέει η Diageo. Τα προγράμματα απευθύνονται σε γυναίκες και εφήβους, ιδίως σε εκείνες που ζουν στις κοινότητες γύρω από τα εργοστάσια παραγωγής της στην Ινδία, «για να τους παράσχουν κατάρτιση δεξιοτήτων ώστε να βελτιώσουν τα προς το ζην και να ενδυναμώσουν οικονομικά».

Ewan Andrew

Ewan Andrew, Chief Sustainability Officer of Diageo

Ο Ewan Andrew, Επικεφαλής Αειφορίας της Diageo, δήλωσε: «Καθώς ολοκληρώνουμε τους στόχους μας για το 2020, είμαστε απίστευτα περήφανοι για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει και ευχαριστούμε τα στελέχη μας και ορισμένους συνεργάτες που μας βοήθησαν να επιτύχουμε αυτή την πρόοδο. Είμαστε ενθουσιασμένοι για την επόμενη δεκαετία δράσης και θα συνεχίσουμε να ηγούμαστε, καθοδηγούμενοι από τη γνώση ότι η μελλοντική μας επιτυχία είναι συνυφασμένη με την επιτυχία του ζωντανού πλανήτη γύρω μας».

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.