«Κι όταν ο Ωρίωνας και ο Σείριος στον μέσον έρθουν τ’ ουρανού και τον Αρκτούρο δει η ροδοδάχτυλη αυγή, τότε να κόψεις και να πάρεις σπίτι, Πέρση, όλα τα σταφύλια, δείξ’ τα στον ήλιο για μέρες δέκα και δέκα νύχτες, βάλτα στον ίσκιο πέντε ημέρες και την έκτη άδειασε τα στους κάδους σου. (Ησιόδου Έργα και Ημέραι 609-613)»
Όπως είπε ο Ησίοδος στο Έργα και Ημέραι, «η ζωή έχει να κάνει με την ισορροπία». Το συγκεκριμένο ποίημα του αρχαίου ποιητή που γράφτηκε περίπου το 700πΧ αποτέλεσε την έμπνευση για μια από τις πιο πρόσφατες δημιουργίες του κτήματος Μουσών. Το Works and Days, είναι ένα ιδιαίτερο φυσικά γλυκό κρασί από 100% Σαββατιανό. Τα σταφύλια μένουν για 7 μέρες στον ήλιο ώστε να στεγνώσουν και μετά ξεκινά η οινοποίηση, με ζύμωση που διαρκεί 30 ημέρες σε σταθερή θερμοκρασία (22ο C) και παλαίωση σε δρύινα βαρέλια 500lt για 2 χρόνια.
Με 13,5% abv, δοκιμάζοντας το αρωματικά θα συναντήσετε αχλάδι, γλυκό κυδώνι αλλά και ελαφριές καπνιστές νότες οι οποίες συνδυάζονται με στοιχεία δρυός. Το Works and Days μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο αλλά και να το ταιριάξετε με ποικιλία γαστρονομικών συνδυασμών. Συνοδεύει εξαιρετικά τυριά, όπως κατσικίσια, brie αλλά και blue cheese τα οποία συμπληρώνουν τη γλύκα του με τις πλούσιες γεύσεις τους, φρούτα όπως ανανά και ροδάκινα που ενισχύουν τις φρουτώδης νότες του, ενώ επιδόρπια όπως τάρτες φρούτων, κρεμ μπρουλέ και cheesecake είναι εξαιρετικά με τη γλυκύτητα του. Μπορεί επίσης να συνοδεύσει ασιατικά πιάτα όπως γλυκόξινο κοτόπουλο και ταϊλανδέζικο κάρυ καθώς και πικάντικη ινδική κουζίνα που ισορροπεί με τη γλυκύτητα του κρασιού.
Όπως και να επιλέξετε να το δοκιμάσετε είμαστε σίγουροι πως το αξίζετε και θα το απολαύσετε!