fbpx

περιοδικό για τον ζύθο, το απόσταγμα και το μπαρ

περιοδικό για τον ζύθο, το απόσταγμα και το μπαρ

Nopera Sweet Wine 2014

από Metaxia Makrimichalou
860 προβολές

Η Σάμος είναι γνωστή για τα κρασιά της από τα αρχαία χρόνια. Το Nopera Sweet Wine που παρουσιάζουμε είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της σημαντικής δουλειάς που γίνεται στη σύγχρονη πλέον οινική περίοδο. Ας δούμε όμως μερικά στοιχεία σύγχρονης ιστορίας, πριν περάσουμε στον οίνο.

Η παραγωγή οίνων στο νησί στηρίζεται στην ποικιλία Μοσχάτο, ενώ μέχρι πρότινος η διακίνηση γινόταν από τον αναγκαστικό συνεταιρισμό του νησιού. Στις 3 Δεκεμβρίου 2015, μετά από κινητοποίηση οινοποιείων το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), δικαίωσε το αίτημα τους για μη αναγκαστική συμμετοχή σε συνεταιρισμό. Επέβαλε στην Ελλάδα να αλλάξει η νομοθεσία, βάσει του άρθρου 11 (ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και από το 2016 το ελληνικό κράτος επιτρέπει στα οινοποιεία να μπορούν να διαθέτουν τους οίνους τους ανεξάρτητα, δίχως την απαραίτητη συμμετοχή σε συνεταιρισμό.

Το Οινοποιείο Nopera είναι ένα από αυτά που αποφάσισαν να προσφύγουν στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη μετά την άδικη απόφαση του ΣτΕ το 2010, ώστε να κινούνται ανεξάρτητα στην αγορά, παράγοντας μεταξύ άλλων το Nopera Sweet Wine.

Ξεκινώντας από την εξωτερική εμφάνιση, πρόκειται για μία κομψή λεπτή φιάλη των 375ml. Λιτή μοντέρνα ετικέτα με vintage γραμματοσειρές. Παράγεται από Μοσχάτο χρονιάς 2014, από τρία διαφορετικά αμπελοτόπια και προσφέρεται στους 13,5% αλκοολικούς βαθμούς. Πρόκειται για ένα βιολογικό οίνο, που ωριμάζει σε βαρέλια γαλλικής δρυός μέτριου και ελαφρού καψαλίσματος, για 19 μήνες και επιδέχεται παλαίωση και από εσάς. Τα σταφύλια αφυδατώνονται με φυσικό τρόπο κάτω από το φως του σαμιώτικου ήλιου οδηγώντας στην τέλεια αρμονία μεταξύ όξινου και γλυκού.

Στο ποτήρι μας έχουμε ένα γλυκό οίνο με χρυσό προς κεχριμπαρένιο χρώμα, μύτη της πασίγνωστης ποικιλίας Μοσχάτο Σάμου που μπλέκονται με άνθη από ροδοπέταλα, και πορτοκάλι, ταυτόχρονα με αποξηραμένα φρούτα όπως σύκο, σταφίδα. Στο στόμα το μπουκέτο είναι πλούσιο εντοπίζοντας μέλι, βανίλια και καραμέλα και προσφέροντας επίσης μία ανθική γκάμα, κοινή με τη μύτη. Ένας ισορροπημένος οίνος όσο αφορά την οξύτητα και τη γλύκα με την μεν πρώτη να ναι αισθητή αλλά όχι ενοχλητική. Η επίγευση που κερνά τον ουρανίσκο είναι μακρά και γλυκιά.

Ιδανική θερμοκρασία για σερβίρισμα οι 6oC. Η φιάλη σφραγίζεται με φελλό. Μία πολύ καλή επιλογή για συστατικό σε cocktail προσφέροντας ελληνικό γλυκό στοιχείο από σταφύλι. Διαθέσιμο σε επιλεγμένες κάβες και e-shops σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει διακριθεί με ασημένιο μετάλλιο στο Decanter World Wine Awards 2018.

Μπορούμε να το βρούμε στην αγορά κοντά στα €22,40 (Λ.Τ.)

nopera winera logo

Οινοποιείο Nopera
Διεύθυνση: Πορφυρίου 3, 83200 Καρλόβασι, Σάμος
Email: info@noperawine.com
Url: www.noperawine.com
Ιδρύθηκε: Μέσα 19ου αιώνα

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.