fbpx

a magazine about beer, spirits & bartending

a magazine about beer, spirits & bartending

Ο σαμιώτικος οίνος μπορεί να κάνει τη διαφορά στα μπαρ

από Beer and Bar Magazine
62,3K προβολές © fesenko

Από τις ομηρικές αναφορές μέχρι τα bars του Μιλάνου και από την ποίηση του Λόρδου Βύρωνα στη hippie κουλτούρα των 70’s, τα γλυκά κρασιά της Σάμου ανέκαθεν αποτελούσαν σημείο αναφοράς αλλά και πηγή έμπνευσης για κάθε είδους δημιουργό. Ανάμεσα σε αυτούς ανήκουν και οι σύγχρονοι bartenders που παρουσιάζουν μία εξαιρετική χρήση του σαμιώτικου οίνου σε cocktails.

Ένας άξιος πρεσβευτής μας στο εξωτερικό και ο περήφανος νικητής διεθνών διαγωνισμών –με πάνω από 100 διακρίσεις– ο σαμιακός αμπελώνας δίνει αυτά τα value for money γλυκά κρασιά, φρέσκα ή με παλαίωση που στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και συνεχίζουν να εμπνέουν. Η vintage φυσιογνωμία τους, η εξαιρετική τους δομή και αρωματική τους πολυπλοκότητα αρκούν για να γίνουν ένα μοναδικό «εργαλείο» πίσω από το μπαρ δίνοντας παράλληλα ένα τοπικό χαρακτήρα στις δημιουργίες του bartender. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως iconic bars όπως τα The Clumsies, Campari Bar, Employees Only, συμπεριλαμβάνουν στις λίστες τους κάποια cocktails με σαμιώτικο γλυκό κρασί.

Cocktail με γλυκό κρασί

Όλα ξεκίνησαν όταν την δεκαετία του ‘90 στη Σάμο η τεράστια ζήτηση για vin doux –η εμβληματικότερη Π.Ο.Π. ετικέτα γλυκού κρασιού– ώθησε τους bartenders σε απλούς πειραματισμούς όπως την προσθήκη πάγου ή χυμού, κάνοντας αυτό το vin de liqueur ένα αγαπημένο aperitif, κυρίως στο γυναικείο κοινό.

Η επόμενη δεκαετία ήταν καθοριστική για αυτή την τάση των cocktails αφού προς το τέλος του 2000 ο Ε.Ο.Σ.Σ. κλείνει το μάτι στην εστίαση και με την συνεργασία σπουδαίων bartenders εκδίδει βιβλίο συνταγών για cocktails το οποίο διανέμει δωρεάν σε πολλά bars, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Η ζήτηση ανεβαίνει θεαματικά και οι πειραματισμοί συνεχίζονται με αποτέλεσμα πολλές συνταγές να βραβεύονται σε διεθνείς διαγωνισμούς και αυτό το κρασί να αποτελεί σχεδόν βασικό συστατικό στους ελληνικούς διαγωνισμούς cocktail. Το γλυκό κρασί Σάμου αγκαλιάζεται και από την γαστρονομία με ικανότατους και δημοφιλείς σεφ να το προσθέτουν στις συνταγές τους σχεδόν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σήμερα και μετά την «άρση αναγκαστικότητας» που οδήγησε στην δημιουργία ιδιωτικών οινοποιείων, σχεδόν κάθε οινοποιείο έχει την δικιά του ευφάνταστη πρόταση για cocktail με σαμιώτικο οίνο συμπεριλαμβάνοντας στην παλέτα τους ακόμα και λιαστά κρασιά εξαετούς παλαίωσης, λευκά, ημίγλυκα και γενικώς ο,τι μπορεί να δώσει αυτή η μαγική ποικιλία muscat blanc de petit grains.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βερμούτ, με Samos Anthemis σε ένα Negroni; Φυσικά και μπορούμε! Ο σαμιώτικος οίνος είναι η λύση! Η μίξη του Samos Nectar με τον μεγαλύτερο αδερφό του (Metaxa) είναι perfect match! Λίγη σόδα και φλούδα πορτοκαλιού μέσα σε ένα ποτήρι Vin Doux είναι το τέλειο Spritz!

Αυτά τα cocktails δεν τα βρίσκουμε όμως μόνο στα μπαρ, τα φτιάχνουμε σπίτι εύκολα και γρήγορα. Ο σαμιώτικος οίνος είναι διαθέσιμος σε υπεραγορές, κάβες και μικρές επιχειρήσεις. Εδώ είναι μερικές συνταγές που θα απογειώσουν το κάθε πάρτυ.

  • Nopera Julep
  • Vin Doux Special (Samos Spritz)
  • Citrus Spritz

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.