Υπάρχουν στιγμές που ένα ποτήρι κρασί δεν είναι απλώς ένα ποτήρι κρασί. Είναι μια αφορμή, για να σταματήσεις να παρατηρήσεις και να νιώσεις.
Αυτό ακριβώς συνέβη σε μια ξεχωριστή γευσιγνωσία που συμμετείχα πρόσφατα, στον όμορφο χώρο του Ballroom της Αίγλης Ζαππείου, αφιερωμένη στο πώς το σχήμα του ποτηριού μπορεί να επηρεάσει την αντίληψή μας για το κρασί. Και όχι, δεν ήταν απλώς μια «τεχνική άσκηση» ήταν μια εμπειρία σχεδόν αποκαλυπτική.
Η βραδιά μας ξεκίνησε με μια εισαγωγή από τον κ. Maximilian J. Riedel, συνεχιστή της 11ης γενιάς της οικογένειας Riedel και ηγετική μορφή στον κόσμο του εξειδικευμένου ποτηριού. Η αυστριακή εταιρεία Riedel, διαθέτει ιστορία άνω των 265 ετών και αποτελεί σημείο αναφοράς στην παγκόσμια οινική σκηνή. Από το 1958, ο Claus J. Riedel εισήγαγε για πρώτη φορά την έννοια του λειτουργικού σχεδιασμού ποτηριών ανάλογα με την ποικιλία κρασιού, έως σήμερα, η εταιρεία παραμένει πρωτοπόρος στην καινοτομία, με τον Maximilian J. Riedel να ηγείται της εξέλιξης της εταιρείας και τον σχεδιασμό του ποτηριού σε πραγματική επιστήμη, προσφέροντας προϊόντα που συνδυάζουν τεχνική ακρίβεια και αισθητική αρτιότητα.
Συνεχίσαμε με μια ξεχωριστή γευσιγνωσία κατά τη διάρκεια της οποίας γευτίκαμε τέσσερις διαφορετικούς οίνους συγκρίνοντας τη «συμπεριφορά» τους στα διαφορετικά ποτήρια. Αυτή η σύγκριση ήταν εκείνη που έδωσε ακόμα περισσότερο βάθος στην εμπειρία. Δοκιμάζοντας κάθε κρασί και σε διαφορετικό ποτήρι, είδαμε έμπρακτα πως το σχήμα του ποτηριού μπορεί να «κατευθύνει» όχι μόνο τα αρώματα, αλλά και τη δομή, την ένταση, την ισορροπία του κρασιού. Δεν ήταν απλά μια θεωρία, ήταν μια εμπειρία αισθήσεων.
Ξεκίνησαμε με το Nigl Sauvignon Blanc 2023 από την Αυστρία – ένα κρασί που γεννιέται σε ανοξείδωτες δεξαμενές για να κρατήσει όλη τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια του. Στο ποτήρι Riedel Veloce Sauvignon Blanc, τα αρώματα ξεδιπλώθηκαν σαν φρεσκοκομμένα βότανα και εσπεριδοειδή. Το σχήμα του ποτηριού αναδείκνυε τη μεταλλικότητα του κρασιού και την ισορροπημένη του οξύτητα, δίνοντάς του καθαρότητα και ένταση στη μύτη.
Προχώρησαμε στο Belle Glos Glasir Holt Chardonnay 2022 από τις Ηνωμένες Πολιτείες 90% ωριμασμένο σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια. Εδώ, το Riedel Veloce Chardonnay έκανε τη διαφορά. Το ανοιχτό του στόμιο επέτρεψε στα πλούσια αρώματα βανίλιας, ώριμου φρούτου και διακριτικών μπαχαρικών να εξελιχθούν με χάρη, χωρίς να γίνουν κουραστικά ή υπερβολικά.
Στη συνέχεια δοκιμάσαμε η «πιο λεπτή φωνή» της βραδιάς: το Merry Edwards Pinot Noir 2019 από τη Sonoma Coast. Ένα κρασί με 14,5% αλκοόλ, που παρ’ όλα αυτά δεν χάνει ούτε στιγμή την ισορροπία του. Το Riedel Veloce Pinot Noir/Nebbiolo το αγκάλιασε με ευγένεια, αφήνοντας τα κόκκινα φρούτα να κυριαρχήσουν και την υψηλή οξύτητα να μετατραπεί σε φρεσκάδα.
Τη βραδιά κλείσαμε με το Chateau Cos D’Esturnel Pagodes De Cos 2016 από το Μπορντώ – ένα blend με Cabernet Sauvignon και Merlot, παλαιωμένο 16 μήνες σε νέα γαλλικά βαρέλια. Ένα κρασί πλούσιο, με στιβαρές τανίνες και πολυπλοκότητα. Στο ποτήρι Riedel Veloce Cabernet/Merlot, το κρασί «μαλάκωσε»∙ οι τανίνες ισορρόπησαν και τα μαύρα φρούτα εμφανίστηκαν με κομψότητα. Ήταν σαν το ποτήρι να είχε εκπαιδευτεί χρόνια για να συναντήσει αυτό το κρασί.
Από αυτή τη συγκριτική γευστική δοκιμή κρατάω πως η απόλαυση ενός κρασιού δεν είναι μόνο θέμα επιλογής ετικέτας, είναι επίσης θέμα θερμοκρασίας, σερβιρίσματος και φυσικά ποτηριού.
Η σειρά Riedel Veloce δεν υπόσχεται απλώς κάτι παραπάνω το παραδίδει. Με ακρίβεια, ε αισθητική και σεβασμό στο κρασί. Κι αν κάποτε αμφέβαλλα για το αν «το σωστό ποτήρι κάνει διαφορά», πλέον έχω την απάντηση. Και είναι ένα μεγάλο, ξεκάθαρο: ναι.