fbpx

Το ιδιαίτερο terroir της Κρήτης

από Stella Astirakaki
157 προβολές

Σε όλα τα μήκη και πλάτη του οινικού κόσμου, οι γνώστες και γευσιγνώστες που θα δοκιμάσουν ένα κρασί, αναζητούν πληροφορίες πέρα από τις αναγραφόμενες σε μία ετικέτα εμφιαλωμένου οίνου. Αυτές οι πληροφορίες συνήθως χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στα τεχνικά πληροφοριακά στοιχεία του κρασιού (ποικιλιακή σύνθεση, ποσοστό abv, pH, residual sugar, τύπος εδάφους, προσανατολισμός αμπελώνα, στυλ οινοποίησης κ.α) και στην ιστορία του οινοποιείου, του οινοποιού και του τόπου που παράχθηκε το κρασί. Ο κοινός παρονομαστής αυτών των δύο, ακούει στο γαλλικό όρο “Terroir” (τερουά).

Ο όρος terroir, στην οινική διάλεκτο, σημαίνει το σύνολο των συνθηκών που επηρεάζουν και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του φυτού μας (πρέμνο-αμπέλι), το οποίο με την σειρά του θα δημιουργήσει το πολυπόθητο σταφύλι που στη συνέχεια προορίζεται να γίνει οίνος, να ευφραίνει την καρδίαν μας. Μερικές από αυτές τις συνθήκες αφορούν την τοποθεσία του αμπελώνα και τα συμπαρομαρτούντα του, δηλαδή την σύσταση του εδάφους, τον προσανατολισμό και υψόμετρο, τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν και τις καλλιεργητικές δυνατότητες μεταξύ άλλων.

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 10 (αγοράστε το τεύχος)

Για να διαβάσετε το άρθρο,θα πρέπει να αγοράσετε: Συνδρομή. To access this post, you must purchase Συνδρομή.

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Σχετικά Άρθρα