fbpx

Koval Millet

από Nearchos Gikas
41 προβολές

Συνήθως όταν μιλάμε για ή πίνουμε ένα whiskey αναφερόμαστε σε σιτηρά όπως σίκαλη, κριθάρι, καλαμπόκι και βρόμη. Σπάνια συναντάμε το κεχρί (millet) και σήμερα θα δούμε ένα whiskey που το χρησιμοποιεί σε ποσοστό 100%. Πώς μας φάνηκε λοιπόν η φρέσκια ιδέα που μας έρχεται από το αποστακτήριο KOVAL, το πρώτο αποστακτήριο στο Σικάγο μετά την ποτοαπαγόρευση.

Το συμπαθέστατο whiskey από 100% κεχρί, μας έρχεται από το αποστακτήριο KOVAL στο Σικάγο, μία από τις ηγετικές, ανεξάρτητες, small batch ετικέτες των Ηνωμένων Πολιτειών.

KOVAL Millet Single Barrel λοιπόν. Βραβευμένο με ασημένιο μετάλλιο το 2015 στα Spirits Prestige International Awards (SIP), πρόκειται για την καρδιά (και μόνο) της απόσταξης κεχριού οργανικής καλλιέργειας.

Σε πολλές γλώσσες της ανατολικής Ευρώπης KOVAL σημαίνει «σιδηρουργός», ενώ στα εβραϊκά «μαύρο πρόβατο», εννοώντας κάτι το πρωτοπόρο, μη συνηθισμένο. Το πρώτο αποστακτήριο στο Σικάγο μετά τα μέσα του 19ου αιώνα, ανήκει στο ζεύγος Birnecker. Παρατώντας τις ακαδημαϊκές τους καριέρες, o Robert και η Sonat αποφάσισαν να ασχοληθούν με την απόσταξη, υιοθετώντας πράσινη φιλοσοφία στο έργο τους. Η οικολογική συνείδηση της KOVAL εκφράζεται από τη συγκομιδή τοπικών οργανικά καλλιεργημένων σιτηρών μέχρι τον ειδικά κατασκευασμένο αποστακτήρα της γερμανικής εταιρείας Kothe.

Η φιάλη είναι στιβαρή και κυριαρχούν οι καμπύλες. Πώμα από φελλό και διακριτική τετράγωνη ετικέτα χωρίς περιττά στοιχεία. Εμφιαλώνεται στους 40% αλκοολικούς βαθμούς. Διαυγές με κεχριμπαρένιο, μελί χρώμα.

Στη μύτη είναι πολύ φρέσκο, αφήνει μια δροσιστική αίσθηση φρέσκου φρούτου, κυρίως αχλαδιού και διακριτικού ροδάκινου. Στο στόμα γεύση σιτηρών, υπόγλυκη και λιγότερο επιθετική από τα συνηθισμένα, λόγω του κεχριού. Μια διακριτική μπαχαρένια πικράδα, συνδυασμός ξύλου, μπαχαριού και γαρύφαλλου. Ανάμεσα στο σημείο αυτό και της επίγευσης, επικράτησε η γεύση διακριτικά στυφού μελιού και άρωμα βερίκοκου και βανίλιας. Τελειώνοντας, ένα σύντομο «κάψιμο» άφησε μια ευχάριστα ξηρή αίσθηση στο στόμα, το οποίο περιορίστηκε με την προσθήκη ενός πάγου σε δεύτερη δοκιμή.

Μοναδικό μελανό σημείο, κατά την ταπεινή μου άποψη, η κάπως τσιμπημένη τιμή του (€38,90 τα 500ml προ ΦΠΑ). Μιλάμε για μια πειραματική προσπάθεια, με νέα γευστικά στοιχεία οπότε η KOVAL θα πρεπε να βρει τρόπο να το διευκολύνει για να βρει μια θέση στη κάβα του bar μας και να συστηθεί στο καταναλωτικό κοινό! Συνολικά ένα ιδιαίτερο απόσταγμα, μια φρέσκια ιδέα, διαφορετική. Φρέσκια αίσθηση στο στόμα και ευκολόπιοτο. Σας το προτείνω σε ένα ωραιότατο Boulevardier με φρουτένιο χαρακτήρα σε συνδυασμό με το Cocchi Di Torino.

Τα προϊόντα KOVAL εισάγονται στην Ελλάδα από την εταιρεία Deals SA.

KOVAL Distillery
Address: 5121 North Ravenswood Ave, Σικάγο, IL 60640, Η.Π.Α
Email: info@kovaldistillery.com
Url: www.kovaldistillery.com
Founded: 2008
Facebook

 

Nearchos Gkikas
Nearchos Gikas

Nearchos Gkikas aka Novak, is working as a bartender for more than 10 years, mostly in Athens bars. He loves spices and hates the term mixologist. In his free time, he plays with his cats.

Σχετικά Άρθρα