fbpx

Το πράσινο dna του Glengoyne

από
29.9k προβολές © Glengoyne Distillery

Σπάνια βρίσκει κανείς τόση ομορφιά, τόσα αρώματα, τόσες γεύσεις και τεράστια αγάπη για το περιβάλλον και την άγρια φύση συγκεντρωμένα στις φιάλες ενός αποστακτηρίου. Το Glengoyne στην Σκωτία είναι εκείνο που στο χρωμόσωμα του τα έχει χαραγμένα όλα αυτά. Το πράσινο dna του Glengoyne το κάνει ξεχωριστό και αγαπητό τόσο στους καταναλωτές ουίσκι όσο και στους φίλους του περιβάλλοντος.

Το αποστακτήριο των ουίσκι Glengoyne απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από τη Γλασκώβη, βρίσκεται στο Highland lane, το σύνορο μεταξύ Lowlands και Highlands και η ιδιαιτερότητα είναι ότι το ουίσκι αποστάζεται στα Highlands και ωριμάζει στα Lowlands. Έχει χαρακτηριστεί σαν το πιο ωραίο αποστακτήριο της Σκωτίας, είναι περήφανο για την αργή απόσταξη που χρησιμοποιεί στα ουίσκι του, τόσο που ο συνδυασμός αυτών οδήγησαν τον Richard Grindal συγγραφέα του βιβλίου “The Spirit of Whisky” να το χαρακτηρίσει ως το ιδανικό μέρος στον κόσμο να απολαύσει κάποιος το malt whisky του.

Τα ουίσκι του Glengoyne παράγονται από το 1833 σύμφωνα με τις έξι θεμελιώδεις αρχές του. Πρώτη είναι η πίστη στην παραδοσιακή τεχνική ξήρανσης της βύνης, μόνο με την μέθοδο του αέρα, δεύτερη είναι η αργή απόσταξη –η πιο αργή στη Σκωτία– τρίτη αρχή είναι τα σπάνια και ακριβά δρύινα βαρέλια με παράδοση από το 1870. Τέταρτη αρχή η μεγάλη φροντίδα του κάθε βαρελιού κατά την ωρίμανση, πέμπτη ο δύσκολος δρόμος του χρώματος του αποστάγματος, στο οποίο δεν προστίθενται χρωστικές ουσίες –εύκολος δρόμος– και τελευταία αρχή –η έκτη– να μην μετρούν την πρόοδο σε έτη αλλά σε αιώνες, καθιστώντας την παράδοση πολύ σημαντική για το Glengoyne.

Glengoyne distillers
barrels at Glengoyne

Τα 170 και πλέον χρόνια ιστορίας του Glengoyne δεν το αφήνουν να επαναπαύεται στις δάφνες του παρελθόντος. Απεναντίας, είναι ένα σύγχρονο αποστακτήριο που σέβεται το παρελθόν και ενδιαφέρεται για το μέλλον. Τα τελευταία χρόνια επενδύει συνεχώς στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του με σκοπό να μειώσει το αποτύπωμα του CO2 στο περιβάλλον, επιπλέον μέσω της συλλογής των στερεών αποβλήτων του προσφέρει ενέργεια που μπορεί να τροφοδοτήσει 354 οικίες κάθε χρόνο, ενώ εκμεταλλεύεται από το Νοέμβριο του 2019, την αιολική ενέργεια για την αξιοποίηση της στο αποστακτήριο. Στις δράσεις του συγκαταλέγονται και η υποστήριξη του “Wildfowl and Wetlands Trust” με στόχο τη διαφύλαξη και τη βελτίωση των υγροτόπων για την άγρια ζωή, ενώ φιλοξενεί και μελίσσια. Δε θα γινόταν να μην υποστήριζε τις χήνες και την άγρια ζωή των υγροτόπων της Σκωτίας ένα αποστακτήριο που στο λογότυπο του φέρει μία χήνα.

Οι οικολογικές δράσεις όμως επεκτάθηκαν το 2020 και στην συσκευασία του ουίσκι Glengoyne. Το rebranding και repackaging που ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησε μεταξύ άλλων και από τα Legacy Series: Chapter Two και Cask Strength Batch No. 008, με στόχο να περάσει σε όλο το εύρος της γκάμας. Στις νέες συσκευασίες δόθηκε έμφαση στο ανακυκλώσιμο υλικό και τη βελτιστοποιημένη χρήση αυτού, δίχως τη χρήση πλαστικών μερών και μεταλλικών όπως μαγνήτες. Επιλέχθηκαν προμηθευτές πιστοποιημένοι από το Forest Stewardship Council (FSC) και είναι η πρώτη που επέλεξε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες. Αυτά έχουν οδηγήσει στην αναγνώριση του Glengoyne και βράβευση του, όχι μόνο για το ουίσκι, αλλά και για τις δράσεις του, με την πιο πρόσφατη από τα Drinks Business Green Awards στην κατηγορία Green Packaging Award for Spirits.

Το όνομα Glengoyne προέρχεται από το σκωτσέζικο “Glenguin” ή “Glen of the Wild Geese” στα ελληνικά «Η κοιλάδα των άγριων χηνών», συνεπώς η αγάπη για το περιβάλλον και την άγρια ζωή είναι στο dna του αποστακτηρίου που παράγει μια σειρά από single malts ξεκινώντας από τα 10 έτη ωρίμανσης στην σταθερή σειρά, ενώ παράγει και περιορισμένες ποσότητες ειδικών εμφιαλώσεων όπως το Glengoyne 50 y.o. Για την Ελλάδα ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Ian Macleod είναι η LKC Premium Drinks.

glengoyne λογότυπο
LKC Premium Drinks
Αρχ. Χρυσάνθου 5 & Στρ. Πετρίτη, Δροσιά Τ.Κ. 14572
www.lkc-drinks.com
info@lkc-drinks.com
+302108136669

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 14 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.