fbpx

a magazine about beer, spirits & bartending

a magazine about beer, spirits & bartending

Votanikon Gin

από Metaxia Makrimichalou & Νικολά Ραδίσης
18,K προβολές

Στο άκουσμα του θα νόμιζε κανείς ότι πρόκειται για ένα ελληνικό λικέρ. Το Votanikon Gin όμως μόνο αυτό δεν είναι. Πρόκειται για ένα τζιν που κλείνει μέσα στη φιάλη του την Ελλάδα και μόλις την ανοίξουμε ταξιδεύουμε αρωματικά και γευστικά σε εκείνη ξεκινώντας από τη μυροβόλο Χίο.

Το Votanikon Gin είναι ένα προϊόν που κυκλοφόρησε στη χώρα μας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και για τα bars και τις εταιρείες που παράγουν και διακινούν προϊόντα για αυτά. Οι εταιρείες έδειξαν ότι δεν πτοούνται από τέτοιες συνθήκες για να προσφέρουν κάτι νέο και επιλέγουν “all in” αναμένοντας τις αντιδράσεις μόλις οι ρυθμοί επιστρέψουν, αν όχι στο φυσιολογικό, πολύ κοντά σε αυτό. Πέρα από το απόσταγμα οι ελληνικές εταιρείες έχουν εκμοντερνιστεί, παρουσιάζουν ένα σύγχρονο brand και φιλοδοξούν να γίνουν μέρος, πέρα της εγχώριας και της παγκόσμιας αγοράς. Η φιάλη ελαφρώς τετραγωνισμένη, στα πλαϊνά της μέρη αναφέρει ένα-ένα 14 από τα 20 βότανα του τζιν, με σχέδιο στο καλούπι και όχι με μία απλή ετικέτα. Η πίσω ετικέτα είναι καθαρή, λιτή και σε χρώματα ελληνικά και ελκυστικά. Η εσωτερική της όψη διαπερνά τη φιάλη όπως την κοιτάμε γεμίζοντας την με ένα καλαίσθητο γαλάζιο σχέδιο που αναπαριστά δέντρο ή σχίνο. Όταν αντικρύζουμε τη φιάλη του Votanikon Gin αναγνωρίζουμε από μακριά το brand. Το απόσταγμα σφραγίζεται με ένα ξύλινο πώμα που φέρει τα VN και συνθετικό φελλό.

Ανοίγοντας τη φιάλη, το πρώτο που πλημμυρίζει το χώρο είναι το άρωμα μαστίχας, γι’ αυτό ανέφερα τη Χίο για πρώτο σταθμό του ταξιδιού μας. Όσο και να λατρεύουμε τη μαστίχα, φοβόμασταν ότι θα κυριαρχεί τόσο πολύ έναντι των υπολοίπων αρωματικών στοιχείων του και ευτυχώς διαψευστήκαμε αφού στη μύτη εντοπίσαμε νότες βανίλιας, λεμόνι, κίτρο, άνθη εσπεριδοειδών, γιασεμί, φλούδες πορτοκαλίων και λεβάντα. Στο στόμα η μαστίχα δεν ήταν ίδιας έντασης με τη μύτη, με τον άρκευθο να φωνάζει «παρών» είναι όμως αρκετά κρεμώδες. Το Votanikon Gin είναι ήπια γλυκό με πικρές και πιπεράτες εκφάνσεις, αρκετά ξηρό, αφού στέγνωσε τη στοματική κοιλότητα όλων όσων το δοκιμάσαμε. Μέτριο σώμα με κόλιανδρο, γλυκόριζα και λεβάντα. Η επίγευση είναι μέτριας ένταση και διάρκειας με τη βανίλια να είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμής όλο και κάποιο άλλο άρωμα εντοπιζόταν στη μύτη ή μια γεύση στο στόμα, ταξιδεύοντας μας νοητά σε μέρη που έχουμε ή θέλουμε να επισκεφτούμε.

Το Votanikon Gin είναι το εισιτήριο μας για μια εκδρομή. Από τη Χίο λοιπόν, ταξιδεύουμε για την Αμοργό και το φασκόμηλο της, μετά στην Κρήτη για δίκταμο, στην Πελοπόννησο για χαμομήλι και εσπεριδοειδή και στη Μάνη συγκεκριμένα για ρίγανη. Ακολούθως ανεβαίνουμε πιο βόρεια για τσάι του βουνού από τον Όλυμπο, κρόκο Κοζάνης και φυσικά στα βουνά της Μακεδονίας για άρκευθο, εξάλλου τι τζιν θα ήταν δίχως άρκευθο;

Για τον αρωματισμό του Votanikon Gin γίνεται η «απόσταξη της ελληνικής φύσης», αφού χρησιμοποιεί 20 διαφορετικά 100% ελληνικής προέλευσης βότανα. Το αλκοόλ του είναι 40%, κάτι το οποίο εντοπίσαμε στο ποτήρι μας, σβήνει όμως σε ένα cocktail, όπως ένα Gin & Tonic.

Παράγεται στην Ελλάδα για λογαριασμό της Concepts Α.Ε., εμφιαλώνεται σε 700ml και το κόστος του είναι κοντά στα €23,00.

Πληροφορίες
Κατηγορία: Dry Gin| Gin
Χώρα: Αθήνα, Ελλάδα
Πρώτη παραγωγή: 2020
Παραγωγός: Concepts Α.Ε.
Διακινητής (GR): Concepts Α.Ε.
Αλκοόλ: 40% abv
Φιάλη:700ml
Κόστος (EU): ≈€23,00

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 15 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.