fbpx

a magazine about beer, spirits & bartending

Το irish που γνωρίζουμε

από Panos Trantas
2,2K προβολές © Bushmills Distillery

St Patrick, ushkey, whiskey. Όχι δεν είναι γλωσσοδέτης, ούτε κάποιος γρίφος. Οι λέξεις μυρίζουν Ιρλανδία και ουίσκι. Θα μιλήσουμε λοιπόν για το ιρλανδικό ουίσκι (Irish Whiskey). Αναμφίβολα η Ιρλανδία είναι η μητέρα του ουίσκι, όσο και αν αυτό πονάει τους λάτρεις του σκωτσέζικου ουίσκι, συμπεριλαμβανομένου και εμού του ιδίου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πώς έφτασε η τέχνη της απόσταξης στην Ιρλανδία; H ιστορία λέει πώς οι Ιρλανδοί Μονκ έμαθαν τη διαδικασία παρασκευής αρωμάτων από τις αραβόφωνες χώρες και τη μετέφεραν στην Ιρλανδία. Η αρχή έγινε! Έμαθαν τη τέχνη της απόσταξης και ιρλανδοί μοναχοί τη διέδωσαν μέχρι τη Σκωτία. Ας αφήσουμε όμως τα ιστορικά στοιχεία για να μπούμε στην ουσία της υπόθεσης.

Στην Ιρλανδία, σε αντίθεση με τη Σκωτία, παράγουν πλέον ουίσκι από βυνοποιημένο και μη βυνοποιημένο κριθάρι. Γράφω πλέον γιατί τα πρώτα χρόνια το δημητριακό που χρησιμοποιούσαν για τη παραγωγή ουίσκι ήταν η βρώμη. Οι αποστακτήρες που χρησιμοποιούν είναι συνεχείς και ασυνεχείς. Οι ιρλανδοί αποστάζουν το ουίσκι τους τρείς φορές. Βέβαια θα συναντήσουμε και πάρα πολύ αξιόλογα ουίσκι διπλής απόσταξης στα οποία και θα αναφερθούμε. Το ουίσκι ωριμάζει για τουλάχιστον τρία χρόνια σε δρύινα βαρέλια που πριν φιλοξενούσαν κατά κύριο λόγο bourbon, sherry, oloroso sherry, porto, madeira κ.α. Αν και γνωρίζουμε πως το καθοριστικό ρόλο στη γεύση του βασιλιά των αποσταγμάτων δίδει το βαρέλι, εντούτοις αξίζει να αναφέρουμε και το νερό της Ιρλανδίας. Η Ιρλανδία σε όλη της την έκταση καλύπτεται από πολλές πηγές. Το νερό της, αν και σκληρό, λόγω των ασβεστολιθικών της πετρωμάτων, είναι φιλτραρισμένο από μόνο του. Άλλη μία μοναδικότητα του ιρλανδικού ουίσκι είναι πως κατά τη παραγωγή χρησιμοποιούν ξύλα και κάρβουνο παρόλο που έχουν αρκετή τύρφη μπροστά στα πόδια τους.

Έχουμε ακούσει αρκετές φορές στη ζωή μας, που το λέμε και εμείς οι ίδιοι, πώς αν έχεις τύχη διάβαινε. Τύχη είχε και η Ιρλανδία. Λέγεται πως από μία καταστροφή έρχεται κάτι νέο. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, η καταστροφή της καλλιέργειας πατάτας ώθησε τους Ιρλανδούς να ασχοληθούν με τη παραγωγή σιτηρών ώστε να παράγουν ουίσκι. Έφτασαν στο σημείο να λειτουργούν πάνω από 2000 αποστακτήρια. Τα γνωστότερα αποστακτήρια που λειτουργούν σήμερα είναι των Bushmills, Midleton, Cooley και Kilbeggan.

Μην ακούτε κανέναν αν σας πει πως το τάδε ουίσκι είναι το καλύτερο του κόσμου. Γιατί, το καλύτερο για τον καθένα, είναι αυτό που του αρέσει.

BUSHMILLS

«Δεν είμαστε οι καλύτεροι επειδή είμαστε οι παλαιότεροι, είμαστε οι παλαιότεροι επειδή είμαστε οι καλύτεροι». Αυτή είναι η φράση που δεσπόζει στο αποστακτήριο του Bushmills. Για την ιστορία και μόνο αξίζει να αναφέρουμε πως είναι το πρώτο αποστακτήριο παγκοσμίως που πήρε νόμιμη άδεια στις 20 Απριλίου του 1608.

Το αποστακτήριο βρίσκεται στα βόρεια της χώρας και συγκεκριμένα στη πόλη Antrim της Ιρλανδίας. Εκεί το ουίσκι αποστάζεται αποκλειστικά από βυνοποιημένο κριθάρι σε ασυνεχείς αποστακτήρες. Τα βαρέλια που χρησιμοποιεί έχουν φιλοξενήσει πιο πριν  κυρίως sherry και madeira. Το νερό που χρησιμοποιεί προέρχεται από το λόφο St. Columb και το ποταμό Bush.

Bushmills 16 Years Old

Style: Irish Single Malt | Alcohol: 40% abv | Cask: Sherry
Producer: The “Old Bushmills” Distillery Company | Distributor (GR): PT Beverage World
Price: approx. €76,00

MIDLETON

Το αποστακτήριο βρίσκεται κοντά στη πόλη του Cork, και λειτουργεί από το 1820. Από τα μεγαλύτερα αποστακτήρια που υπάρχουν, το αποστακτήριο του Midleton παράγει πολύ γνωστά και πολύ εντυπωσιακά ουίσκι. Από τα αγαπημένα πολλών Jameson και Tullamore, μέχρι τα Midleton, Redbreast, Green Spot, Powers και Paddy.

Jameson Cask Mates

Style: Blended Irish Whiskey | Alcohol: 40% abv | Cask: Beer Barrels
Producer: John Jameson & Son Distillery | Distributor (GR): Pernod Ricard Hellas
Price: approx. €24,30

COOLEY & KILBEGGAN

Θα αναφερθούμε μαζί γιατί είναι δύο αποστακτήρια που το ένα συμπληρώνει το άλλο. Το αποστακτήριο του Cooley βρίσκεται ουσιαστικά στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία, δίπλα στο ποταμό Slieve na gCloc. Το νεότερο από τα άλλα τρία, πρωτοξεκίνησε το 1987. Σε αντίθεση με τα προαναφερθέντα αποστακτήρια, εδώ προτιμούν τη διπλή απόσταξη, γεγονός που το κάνει να διαφέρει σε πολλά πράματα. Θα τους ακούσετε σίγουρα και ως τους «αιρετικούς» της Ιρλανδίας. Το αποστακτήριο του Kilbeggan βρίσκεται κοντά στο ποταμό Brusna, και είναι ένα εκ των παλαιοτέρων αποστακτηρίων.

Αξίζει όμως να αναφέρουμε πως υπάρχουν και ανεξάρτητοι εμφιαλωτές που παράγουν πολύ καλά ουίσκι. Μεταξύ αυτών αξίζει να αναφέρουμε τα The Wild Geese Single Malt, Knappoque Castle και Danny Boy. 

Connemara 22 Years Old

Style: Irish Single Malt | Alcohol: 46% abv | Cask: First-fill Bourbon
Producer: The Kilbeggan Distilling Company | Distributor (GR):
Price: approx. €168,00

Αν ο δρόμος σας βγάλει ποτέ στην Ιρλανδία να επισκεφθείτε οπωσδήποτε μερικά γνωστά μπαρ. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω το Jasmine και το Temple που βρίσκονται στο Δουβλίνο.

Bars & Pubs to visit

  • Temple Bar Pub, Dublin
  • The Mercantile, Dublin
  • Jasmine Bar, Dublin
  • The Brian Boru Pub, Dublin
  • O’Neill’s Bar & Restaurant, Dublin
  • Yamamori Sushi Nama Bar, Dublin
  • Yamamori Izakaya, Dublin
  • Canty’s Pub, Midleton
  • Tap Tavern Bar, Kinsale

Πηγή: Ireland Whiskey Trail

Το ιρλανδικό ουίσκι στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, παρατηρούμε μία μεταστροφή ή μάλλον καλύτερα μια πιο εμπεριστατωμένη αναζήτηση πέραν του σκωτσέζικου. Σε αυτήν την αναζήτηση δεν λείπει η Ιρλανδία. Αν και η παραγωγή και οι εμφιαλώσεις τους δε μπορούν να συγκριθούν με αυτές τις Σκωτίας, ωστόσο παρατηρούμε πώς το ιρλανδικό ουίσκι κινείται με γρηγορότερο ρυθμό. Ουίσκι όπως τα Connemarra, Redbreast, Green Spot έχουν μπει στη συνήθεια ενός ανθρώπου που του αρέσει το ουίσκι. Έχει τύχει αρκετές φορές να συνομιλήσω με ανθρώπους που έχουν εντρυφήσει στο ουίσκι και από τη πλειονότητα αυτών ακούω πως σε μερικά χρόνια, το ιρλανδικό ουίσκι θα είναι πρώτο σε προτίμηση σε μία μεγάλη μερίδα καταναλωτών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως και στην Ελλάδα ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο σεμινάρια και διαλέξεις και παρουσιάσεις ιρλανδικών ουίσκι. Επίσης καθόλου τυχαίο το γεγονός πως μεγάλη εταιρία ποτών που κατέχει τεράστιο αριθμό αποστακτηρίων κινείται -πάλι- στα μονοπάτια της Ιρλανδίας.

Κλείνοντας αυτό το πολύ σύντομο άρθρο θα ήθελα να πω κάτι τελευταίο. Μην ακούτε κανέναν αν σας πει πως το τάδε ουίσκι είναι το καλύτερο του κόσμου. Γιατί, το καλύτερο για τον καθένα, είναι αυτό που του αρέσει.

Πρώτη δημοσίευση στα Ελληνικά: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 5

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.