Η ιστορία μας πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω στην Ιρλανδία του 1780 όταν ο John Jameson δημιούργησε το πρώτο αποστακτήριο Jameson, το θρυλικό Bow Street Distillery στο Δουβλίνο, το οποίο μπορεί να είναι πλέον μουσείο, αποτελεί όμως κομμάτι της ιστορίας του θρυλικού Jameson Irish Whiskey. Τα χρόνια πέρασαν, οι καιροί άλλαξαν, το αποστακτήριο μεταφέρθηκε στο Midleton Distillery, στη ομώνυμη μικρή πόλη κοντά στο Cork, ενώ το Jameson δεν σταμάτησε ποτέ να εξελίσσεται, πειραματίζεται και να δημιουργεί.
Αν και το Jameson είναι ένα whiskey με πολύ μεγάλη παραγωγή, πάντα προσπαθεί να πειραματίζεται, να βλέπει μπροστά και να ξεχωρίζει, έχοντας ως γνώμονα, την εξαιρετική του ποιότητα. Μέσα από την ανήσυχη αυτή φιλοσοφία του έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες προσθήκες στο portfolio, του ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται τα Jameson Caskmates Editions, εμφιαλώσεις Jameson με τελείωμα σε βαρέλια που φιλοξένησαν Stout και IPA μπύρες, αλλά και το εξαιρετικό Jameson Black Barrel.
Το Black Barrel είναι ένα Blended Irish Whiskey, διαφορετικό από όλα τα άλλα. Αποτελείται από ένα blend το οποίο, πέρα από single pot still whiskey και grain whiskey, απαρτίζεται και από ένα μέρος ιδιαίτερου small batch grain whiskey. Δεν είναι όμως μόνο το blend που συνθέτει τον γευστικό και ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Η παλαίωση και τα βαρέλια που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία της παίζουν το δικό τους σημαντικό ρόλο στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα. Το Black Barrel παλαιώνει σε αμερικανικά βαρέλια ex-bourbon, ευρωπαϊκά βαρέλια ex-sherry, ενώ το small batch grain whiskey του παλαιώνει σε αμερικανικά βαρέλια ex-bourbon, τα οποία έχουν όμως διπλό καψάλισμα, αρχικά πριν μπει το bourbon και, ακολούθως μετά το bourbon, πριν μπει το Jameson. Η συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς και η τριπλή του απόσταξη, προσδίδουν στο Jameson Black Βarrel απαλότητα, πλούσια και γεμάτη γεύση.
Το Jameson Black Βarrel διαθέτει αρώματα βανίλιας, καραμέλας, ώριμων πυρινόκαρπων φρούτων, όπως νεκταρίνι και βερίκοκο, αλλά και καψαλισμένου ξύλου. Η γεύση του πλούσια, με πικάντικες νότες ξηρών καρπών και βανίλιας, προερχόμενες από το παλαιωμένο grain whiskey, καθώς και φρουτώδεις νότες, που προκύπτουν από το παλαιωμένο σε ευρωπαϊκά βαρέλια sherry, pot still whiskey. Η επίγευση του μακρά και γεμάτη, όπου το ξύλο και η βανίλια έχουν κυρίαρχη θέση.
Είναι σχεδόν αδύνατον να μην επιλέξετε να γιορτάσετε την γιορτή του Αγίου Πατρικίου χωρίς το Jameson Black Barrel. Η ημέρα του Αγίου Πατρικίου, γνωστή διεθνώς ως St. Patrick’s Day είναι μια πολιτιστική και θρησκευτική εορτή που λαμβάνει χώρα την 17η Μαρτίου, ημέρα επετείου του θανάτου του προστάτη Αγίου της Ιρλανδίας. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ημέρας, οι δρόμοι των ιρλανδικών πόλεων – όπως και πολλών ακόμα με ιρλανδικές σχέσεις σε όλο τον κόσμο- γεμίζουν με κόσμο, καθώς παρελάσεις, φεστιβάλ και εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλες τις πόλεις του νησιού, ενώ σχεδόν παντού κυριαρχεί εκτός από το whiskey, η μπύρα, το πράσινο χρώμα και τα τριφύλλια (shamrocks).
Η συγκεκριμένη ημέρα δεν γιορτάζεται, όμως, μόνο στην Ιρλανδία. Σε όλο τον κόσμο – και ας μην έχουν ιρλανδικές καταβολές, ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τα έθιμα της – όπως και στη χώρα μας, εορτασμοί σε bars, pubs αλλά και στα σπίτια προγραμματίζονται με το ιρλανδικό whiskey να έχει την τιμητική του.
Το Jameson Black Barrel με την τριπλή απόσταξη και παλαίωση στα διπλό-καψαλισμένα βαρέλια του, την απαλή αίσθηση στο στόμα με χαρακτηριστική φρουτώδη γεύση, αλλά και τον έντονο χαρακτήρα του, είναι ο απόλυτος σύντροφος σας για τη συγκεκριμένη ημέρα. Απολαύστε το σκέτο, με πάγο ή σε εύκολα και γρήγορα cocktails, γιορτάζοντας με τον δικό σας τρόπο και την παρέα σας την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, ακόμα και στο σπίτι. Δοκιμάστε τις ακόλουθες εύκολες συνταγές για να νιώσετε και εσείς την γιορτή στο ποτήρι σας.
Black Barrel Old Fashioned
ΥΛΙΚΑ
- 50 ml Jameson Black Barrel
- 10 ml σιρόπι ζάχαρης (1 μέρος ζάχαρη και 1 μέρος νερό)
- 2 dashes Aromatic Bitters
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Τοποθετούμε όλα μας τα υλικά σε ένα μεγάλο χαμηλό ποτήρι (old fashioned), γεμίζουμε με πάγο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι (bar spoon) για δέκα δευτερόλεπτα. Γαρνίρουμε με τα γλυκά αρώματα φλούδας πορτοκαλιού.
Black Barrel Highball
ΥΛΙΚΆ
- 50 ml Jameson Black Barrel
- 120 ml ανθρακούχο νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Γεμίζουμε ένα ψηλό ποτήρι (highball) με πάγο, προσθέτουμε το Jameson Black Barrel, απογεμίζουμε με το ανθρακούχο νερό και ανακατεύουμε ελαφρά. Γαρνίρουμε με τα φρέσκα αρώματα μιας φλούδας λεμονιού.
Το Jameson Black Barrel είναι ένα whiskey που θα σας εκπλήξει με την κάθε του γουλιά, τόσο για την απαλότητά του, όσο και για τη γεύση του.
Το Jameson Black Barrel συναντά στην κορυφή τον, διεθνούς φήμης δημιουργό, σκηνοθέτη και ηθοποιό, Χριστόφορο Παπακαλιάτη. Κοιτώντας την πορεία τους, παρακολουθώντας τη φιλοσοφία τους, ανακαλύπτουμε όλα εκείνα που είναι η κινητήριος δύναμη τους και συνειδητοποιούμε πόσο πολλά κοινά έχουν, πόσο μοναδικά συνδέονται. Η έμπνευση, το μοίρασμα, η ανατροπή, η δημιουργία, η μαγεία μέσα σε μια ιστορία που μόλις ξεκίνησε. Δες την ιστορία εδώ.
Jameson Black Barrel, fire in a barrel
Τo Jameson Black Barrel εισάγεται στην Ελλάδα από την Pernod Ricard Hellas