fbpx

a magazine about beer, spirits & bartending

a magazine about beer, spirits & bartending

“Rumble in Diplomatico Jungle” με οδηγό τον Maestro Ronero Nelson Hernandez

από Danae Margaritidi
1,1K προβολές

Αν σου πω να πάμε ένα απόγευμα σε μια «Ζούγκλα» στο κέντρο της Αθήνας για ένα γρήγορο ταξίδι στη Βενεζουέλα και να δοκιμάσουμε ρούμι, είναι πιθανό να μου πεις ότι η κλεισούρα με έχει επηρεάσει γιατί πρώτον η Αθήνα μας μπορεί να είναι «ζούγκλα», ζούγκλα όμως δεν έχει και επίσης η Βενεζουέλα δεν είναι και δίπλα.

Θα σου πω όμως πως όλα γίνονται αρκεί να υπάρχει θέληση. Κάπως έτσι βρέθηκα στο “Rumble in the Jungle” και ταξίδεψα γευστικά στη Βενεζουέλα με οδηγό τον Nelson Hernandez Master Distiller (Maestro Ronero) του Ron Diplomatico και τον Miguel Diaz (Area Manager Southern Europe & Africa), στις παρακάτω γραμμές παίρνω και εσένα μαζί μου σε εκείνη τη βραδιά.

Ο Nelson Hernandez, γέννημα θρέμμα της Βενεζουέλας, βρίσκεται στην βιομηχανία της παραγωγής αλκοολούχων ποτών περισσότερα από 30 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της πορείας του έχει αναδειχθεί ως ένας εμβληματικός rum expert. Το moto του είναι: «Η απόσταξη είναι επιστήμη και το blending είναι τέχνη, ο συνδυασμός αυτών των δύο δημιουργεί εξαιρετικό ρούμι».

Η πορεία του ξεκίνησε το 1986 όταν εργάζονταν στη Licorerias Unidas S.A. – Seagram’s International, η οποία εκείνη την περίοδο αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διακίνησης αλκοόλ παγκοσμίως και είχε στην ιδιοκτησία της το αποστακτήριο του Diplomatico που είχε ιδρυθεί το 1959.  Το 2002 η LUSA πωλήθηκε σε μια ομάδα επιχειρηματιών της Βενεζουέλας και έγινε μια 100% ιδιωτική εταιρεία με το σημερινό της όνομα: Destilerías Unidas S. A. (DUSA). Ταυτόχρονα ο Hernandez ανέλαβε υπεύθυνος για όλους τους τομείς της παραγωγής του αποστακτηρίου, από την πρώτη ύλη μέχρι την παλαίωση και την εμφιάλωση. Κορυφαία στιγμή στην καριέρα του αποτελεί η αναγνώριση της προσφοράς του στο Diplomatico το 2017 οπότε και προήχθη σε Maestro Ronero δίπλα στον επίσης εμβληματικό maestro, Tito Codrero. Σήμερα η εταιρεία είναι περήφανη καθώς είναι μια ανεξάρτητη, οικογενειακή επιχείρηση, η οποία πιστεύει ότι οι πρώτες ύλες η διαδικασία παραγωγής αλλά και οι άνθρωποι – περίπου 600- που εργάζονται σε αυτήν είναι σημαντικοί.

Βρίσκεται στους πρόποδες των Άνδεων, μια τοποθεσία που επιλέχτηκε στοχευμένα, ώστε να είναι κοντά στις κύριες εγκαταστάσεις επεξεργασίας ζαχαροκάλαμων και δίπλα στο εθνικό πάρκο Terepaima, το οποίο παρέχει το πιο αγνό νερό για την παραγωγή και τις ανάγκες του. Οι ζεστές μέρες της περιοχής σε συνδυασμό με τις σχετικά κρύες και με υψηλή υγρασία νύχτες είναι ιδανικές για την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμων ενώ ταυτόχρονα αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην παλαίωση.  Το αποστακτήριο φιλοξενεί 3 διαφορετικές διαδικασίες απόσταξης (column stills, batch kettle και pot stills )οι οποίες, όταν συνδυάζονται σε ανάμειξη, μας χαρίζουν μοναδικά και γευστικά αποτελέσματα.

Λίγο πριν ξεκινήσουμε να δοκιμάζουμε ρούμι ο Hernandez μας διευκρίνισε ότι για την παραγωγή του Diplomatico χρησιμοποιείται κατά αποκλειστικότητα μελάσα και μέλι από ζαχαροκάλαμο τα οποία είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε. Η μελάσα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ελαφρών ρούμι ενώ τα μέλια από ζαχαροκάλαμο για πιο σύνθετα. Το αποστακτήριο προμηθεύεται μελάσα με υψηλή συγκέντρωση ζάχαρης, αλλά με χαμηλή περιεκτικότητα σε τέφρα και χαμηλό ιξώδες. Η εταιρεία καλλιεργεί και διατηρεί το δικό της στέλεχος μαγιάς, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μετατροπή της ζάχαρης σε αλκοόλ. Τα ελαφριά ρούμι από μελάσα απαιτούν μια σύντομη ζύμωση, περίπου μία ημέρα. Ωστόσο, τα ενδιάμεσα και πιο πολύπλοκα που παρασκευάζονται με μέλι από ζαχαροκάλαμο θα χρειαστούν δύο ημέρες για να ζυμωθούν.

Τα Diplomático παλαιώνονται σε διαφορετικούς τύπους βαρελιών, κυρίως όμως σε βαρέλια ουίσκι, πρώην bourbon και malt. Μια επιλογή από βαρέλια Pedro Ximénez και Oloroso Sherry χρησιμοποιείται για το φινίρισμα των Single Vintage και Ambassador. Οι δύο αυτές premium εκδοχές επανατοποθετούνται σε βαρέλια μετά τη διαδικασία ανάμειξης για βέλτιστο αποτέλεσμα.

Όλη η λειτουργία της εταιρείας ακολουθεί τρεις βασικούς πυλώνες που αφορούν την ανάπτυξη της ποιότητας, την προστασία της φύσης, των πρώτων υλών και των τοπικών κοινοτήτων. Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα, το αποστακτήριο κατάφερε να μειώσει κατά το ήμισυ την κατανάλωση νερού της παραγωγής.

Στη διάρκεια της βραδιάς και καθώς ακούγαμε τον Hernandez είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τρία ρούμι από την Tradition Range του Diplomatico τα:

Planas: Το Planas είναι ένα μοναδικό blend λευκό ρούμι που παλαιώνει έως και έξι χρόνια, αποχρωματισμένο, κομψό και πλούσιο, με αρκετά έντονη γεύση για λευκό ρούμι. Τα φρέσκα και τροπικά αρώματα του οδηγούν σε ελαφρώς φρουτώδεις και κρεμώδεις γεύσεις ενώ διαθέτει λεπτό αλλά έντονο φινίρισμα.

Mantuano: Το Diplomático Mantuano είναι ένα αυθεντικό blend από ρούμι που παλαιώνουν έως και οκτώ χρόνια. Ευέλικτο, αποτελεί ιδανική επιλογή για cocktail. Διαθέτει αρώματα αποξηραμένων δαμάσκηνων, βελανιδιάς και ντελικάτη ελαφρώς πικάντικη γεύση. Είναι πολύπλοκο και ισορροπημένο, οι νότες αποξηραμένων φρούτων, ξύλου και βανίλιας είναι αντιληπτές και στη γεύση.

Reserva Exclusiva: Το no1 premium aged rum σε πωλήσεις στον κόσμο (IWSR). Κομψό και πολύπλοκο ρούμι. Έχει μεγάλη ποσόστωση σε απόσταγμα pot still και ένα παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον 12 χρόνια. Διαθέτει μοναδικό σώμα και ισορροπημένη ένταση και επίγευση.

Φιλοδοξία της εταιρείας είναι να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα στη δέσμευσή για τη βιωσιμότητα και να δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο, εμπλέκοντας σε αυτή τους καταναλωτές αλλά και τους επαγγελματίες της εστίασης. Με στόχο την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων ενθαρρύνουν τον καταναλωτή να συμμετάσχει σε αυτήν την πρωτοβουλία και να ευαισθητοποιηθεί σχετικά με αυτό το θέμα συνεργαζόμενος με ΜΚΟ και άλλους βασικούς παράγοντες, για να έχουμε μεγαλύτερα αποτελέσματα στον αγώνα μας κατά της σπατάλης τροφίμων.

Στη συγκεκριμένη λογική η brand Ambassador για την ελληνική αγορά Τίνα Σάρδης προετοίμασε και παρουσίασε τρεις Zero Waste συνταγές. Κάθε σερβίρισμα προσέφερε φόρο τιμής στην εποχικότητα των καρπών που προσφέρει η γη μας.

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.