περιοδικό για ζύθο, απόσταγμα & μπαρ 

περιοδικό για ζύθο, απόσταγμα & μπαρ 

Chivas Regal Mizunara

ένας πρεσβευτής αισθήσεων μεταξύ Σκωτίας και Ιαπωνίας

από Beer and Bar Magazine
7,5K προβολές

Η σύμπραξη δύο πολιτισμών, η κοινή γραμμή για την απόλυτη ποιότητα και οι παραδόσεις που γίνονται αντιληπτές από τη φιάλη μέχρι και την τελευταία σταγόνα, ανάγουν το ουίσκι Chivas Regal Mizunara, σε πρεσβευτή αισθήσεων. Στο ποτήρι μας βρίσκεται το αποτέλεσμα της Δύσης και της Άπω Ανατολής, με τον μοναδικό τρόπο που μόνο οι Chivas Brothers μπορούν να επιτύχουν!

Από την ιδέα στην πράξη

Όταν ο κόσμος της παράδοσης συναντά εκείνον της πειθαρχίας και στο τραπέζι βρίσκεται η ιδέα για ένα κοινό σχέδιο, με ευδιάκριτα τα χαρακτηριστικά και των δύο, το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικά ενδιαφέρον. Αφαιρώντας τον μανδύα απόκρυψης, αποκαλύπτεται η συνεργασία μεταξύ της σκωτσέζικης παράδοσης και της ιαπωνικής πειθαρχίας και οπτικής στο αγαπημένο Chivas Regal Scotch Whisky. Η επιλογή να χρησιμοποιηθεί ιαπωνική δρυς για την ωρίμανσή του είχε αποτέλεσμα την παραγωγή του Chivas Regal Mizunara, ενός πολυδιάστατου σκωτσέζικου ουίσκι με σαφείς ιαπωνικές επιρροές.

Οι δύο κόσμοι του ουίσκι, το παραδοσιακό σκωτσέζικο και το ανερχόμενο ιαπωνικό, βρίσκονται στη φιάλη του Chivas Regal Mizunara. Στο Chivas Regal Mizunara, το οποίο μας συστήθηκε για πρώτη φορά πριν από 5 χρόνια, η σύμπραξη των δυο κόσμων είναι αισθητή καθώς η ιαπωνική δρυς mizunara –mizu (ύδωρ) και nara (δρυς)– προσδίδει ένα τελείως διαφορετικό αρωματικό και γευστικό προφίλ στο γνωστό μας ουίσκι. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα μέρος του τελικού blend ολοκληρώνει την παλαίωση του σε βαρέλι mizunara και ανάλογα με το πόσο φρέσκο είναι αυτό, επιμηκύνεται ή περιορίζεται η παραμονή του σ’ αυτό. Ένα βαρέλι mizunara παραδίδεται στη Σκωτία ελαφρώς καψαλισμένο, έτοιμο για χρήση. Το κόστος του είναι αρκετά υψηλό, με δεδομένο τη σπανιότητα του ξύλου και την προσεκτική επιλογή που γίνεται να μην έχει ρόζους. Εξαιτίας της σπανιότητας και της μεγάλης ζήτησης, το ιαπωνικό δημόσιο δημοπρατεί σε τιμές που μπορεί να φτάσουν και τα €10.000 το βαρέλι. Παραδοσιακά η mizunara χρησιμοποιούνταν κυρίως για έπιπλα, το εμπάργκο όμως στην Ιαπωνία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τους οδήγησε να φτιάξουν βαρέλια από αυτή. Πρόκειται για μια δρυ που χρειάζεται περίπου 300 χρόνια για να μπορεί να αποδώσει ξύλα για βαρέλια. Είναι πορώδης και μαλακή οπότε γίνεται προσεκτική διαλογή, τα καλά μέρη γίνονται βαρέλια. Το βορειότερο νησί της Ιαπωνίας, το Hokkaido είναι γνωστό για την ποιοτικότερη δρυ mizunara.

chivas mizunara bottle

Το αποτέλεσμα

Το Chivas Regal Mizunara έχει ένα κεχριμπαρένιο χρώμα που τραβάει τα βλέμματα, ενώ σαγηνεύει με το πλούσιο φρουτώδες άρωμά του με νότες αχλαδιού και πορτοκαλιού. Στο στόμα προσφέρει μια απαλή καραμελένια γεύση με γλυκύτητα μελιού και ίχνη φουντουκιού. Η μακρά επίγευση ολοκληρώνει ένα απολαυστικό γευστικό ταξίδι με μία πικάντικη πινελιά. Απολαμβάνεται σκέτο ή με πάγο αλλά, γιατί όχι, και σε ένα κλασικό «ιαπωνικό» high-ball με σόδα και πάγο!

Το Chivas Regal Mizunara είναι το ουίσκι που κέρδισε από την πρώτη στιγμή τον σεβασμό των γευσιγνωστών λόγω της μοναδικότητάς του. Διαθέσιμο σε επιλεγμένες κάβες και μπαρ στην Ελλάδα.

chivas mizunara

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 16 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.