fbpx

Εστίαση με εμβόλιο

από
1.1K προβολές

Είναι η περίοδος την οποία όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εστίασης αναμένουν ίσως όσο καμία άλλη. Η περίοδος των χριστουγεννιάτικων αγορών βοηθά να αυξηθεί ο τζίρος τους σημαντικά. Μετά από το πρώτο απαγορευτικό κυκλοφορίας της άνοιξης οι περισσότεροι ανέμεναν μια δυνατή εορταστική περίοδο για να ανακάμψουν. Δυστυχώς αυτό όμως δεν προβλέπεται για το καλό της συνολικής υγείας.

Η ώρα όμως που η συνολική υγεία θα περάσει στην ατομική είναι κοντά. Θέλω να πω ότι ήρθε η ώρα να δούμε εκτός από το δάσος και το δέντρο, ενώ τόσο καιρό φωνάζουμε ότι κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Αν ένα δέντρο έχει μια ασθένεια τότε κινδυνεύει να κολλήσει όλο το δάσος, αν όμως υπάρξει πρόληψη ή αργότερα η σωστή θεραπεία τότε το δάσος δεν θα κινδυνέψει. Εδώ προφανώς δεν αναφέρομαι στην ατομική ευθύνη απέναντι στην πανδημία, αλλά στην ευθύνη της πολιτείας απέναντι στις επιχειρήσεις και στους επιχειρηματίες και ακολούθως στους εργαζόμενους. Αν δεν βοηθήσει την οικονομία τότε μετά την πανδημία θα είναι πολύ δύσκολες οι καταστάσεις σε κάθε επιχείρηση για εστίαση και εμπόριο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθήνας Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, χρειάζεται ένα «κούρεμα» των χρεών των επιχειρήσεων που έχουν συσσωρευτεί καθώς η τακτική της μετατόπισης αποπληρωμής δεν αποτελεί λύση, αφού αυτές αδυνατούν με κλειστή την αγορά να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και τα χρέη συσσωρεύονται για την νέα ημερομηνία. Υπενθύμισε σε τηλεοπτική του παρέμβαση στην εκπομπή «Αταίριαστοι» ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν 800.000 επιχειρήσεις που αποκαλούνται «ζόμπι» γιατί φαίνονται ανοιχτές αφού αδυνατούν να διακόψουν τη λειτουργία τους μετά από αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους και τονίζει ότι με την υφιστάμενη πρακτική θα υπάρξει αύξηση αυτών κατά χιλιάδες μετά την πανδημία.

Ο Γιάννης Μαρμαρέλλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Μικροζυθοποιίας Σερρών και Β. Ελλάδος αδυνατεί να καταλάβει στο πλαίσιο ποιας λογικής σκέψης δόθηκε παράταση στις επιταγές των πελατών τους με αποτέλεσμα να μην εξοφλείται η ζυθοποιία ως κλάδος -να σημειώσουμε εδώ ότι η εταιρεία του βρίσκεται σε μια περιοχή που πλήττεται από σφοδρό κύμα πανδημίας και το lockdown εφαρμόζεται από τον Νοέμβριο- ωστόσο καλούνται να πληρώσουν στην ώρα τους τις υποχρεώσεις τους. Όλοι οι πληττόμενοι ΚΑΔ, απολαμβάνουν αναστολή και αποπληρωμή σε δόσεις από την άνοιξη. Η ζυθοποιία πέρα μιας μικρής παράτασης δυο μηνών δεν απολαμβάνει τα «προνόμια» των υπολοίπων κλάδων. Ο ΦΠΑ καταβάλλεται στο τελωνείο από τις ζυθοποιίες, με αυτή τη δικαιολογία δεν υπάρχει δυνατότητα παράτασης και διακανονισμός σε δόσεις όπως για τους υπόλοιπους πληττόμενοι κλάδους (ΚΑΔ). Μια αναστολή και παράταση είναι το λιγότερο που αναμένει, θεωρώντας ότι η στήριξη της πολιτείας οφείλει να είναι δεδομένη σε κάθε επιχείρηση που πλήττεται από την πανδημία και βρίσκεται σε περίοδο lockdown. Μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις μόνο δίνουν και στηρίζουν την οικονομία με φόρους, εισφορές, προσφέροντας θέσεις εργασίας και παραγωγή εγχώριου προϊόντος. Η αντοχή τους δοκιμάζεται από την πανδημία και την υποστήριξη από το κράτος που αυτή τη στιγμή δεν είναι η ενδεδειγμένη. Με την εστίαση κλειστή, το χονδρεμπόριο να βρίσκεται σε καταστολή, τις υπεραγορές να μην μπορούν να φέρουν τα νούμερα της ανοιχτής εστίασης και τα όποια e-shops να είναι για μικρές παραγγελίες, οι ζυθοποιίες δυσκολεύονται πολύ. Σε αυτό αν προστεθεί και η εποχικότητα που έχει εσφαλμένα στην καταναλωτική συνείδηση το προϊόν, τότε μιλάμε για ακόμα πιο σκοτεινό μέλλον.

Η εστίαση όλης της χώρας μπήκε σε αναγκαστική αναστολή για το κοινωνικό καλό, αφού κατηγορήθηκε ότι είναι η μεγαλύτερη εστία διάδοσης του κορωνοϊού. Σχεδόν ένα μήνα μετά και τα κρούσματα δεν έχουν μειωθεί. Ενώ αναμενόταν η επαναλειτουργία τους από τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η εστίαση θα ανοίξει μόλις έρθει το εμβόλιο. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο η εστίαση θα επιδείξει την ωριμότητα την υπομονή και τον επαγγελματισμό που της αρμόζει έναντι εκείνων που την έχουν κάνει σάκο του μποξ -σε προηγούμενο άρθρο μου αναφέρθηκα σε αυτή την περίπτωση- εκείνων που επέτρεψαν συγκεντρώσεις σε πλατείες και δρόμους και έκαναν τα στραβά μάτια σε οργανωμένες συγκεντρώσεις για επετειακούς εορτασμούς δίχως να βεβαιωθεί ένα πρόστιμο.

Η εστίαση πραγματοποιεί οργανωμένες διαδικτυακές συζητήσεις με την Κυβέρνηση και διεκδικεί μέσω ρεαλιστικού στρατηγικού σχεδιασμού όσα της αναλογούν. Μεταξύ αυτών την αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και δέσμη μέτρων με σχεδιασμό τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022. Ο συλλογικός φορέας estiasigreece που δημιουργήθηκε για να συσπειρώσει τις πληττόμενες επιχειρήσεις του κλάδου πρότεινε με επιστολή του στις 17 Νοεμβρίου μεταξύ άλλων και την οργάνωση του κράτους με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται ημερήσια καταβολή του ΦΠΑ ώστε και τα έσοδα του κράτους να αυξηθούν και η φοροδιαφυγή να περιοριστεί και οι επιχειρήσεις να έχουν μια καλύτερη οργάνωση. Διακρίνει τη στρατηγική σε δύο άξονες, έναν κατά την περίοδο της πανδημίας και έναν άλλο την υποστήριξη μετά από αυτή με έμφαση κυρίως στη διατήρηση των θέσεων εργασίας ζητώντας κάλυψη του μη μισθολογικού κόστους κατ’ αναλογία σύμφωνα με το κάθε εξάμηνο, ζητώντας παράλληλα την στήριξη μέσω στοχευμένων προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ, σύμφωνα με επικοινωνία που είχα με τον Αλέξανδρο Σακελλάρη, επιχειρηματία της εστίασης με έδρα τη Λάρισα. Προσωπικά όμως αδυνατώ να καταλάβω την απόφαση στήριξης για θερμαντικά σώματα (1 θερμαντικό σώμα ανά 10 τ.μ. και μέχρι €5.000) με τις όποιες προϋποθέσεις περιλαμβάνει, από τις επόμενες μέρες και για 2 μήνες, για την κλειστή εστίαση μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης αναδρομική ισχύ από 1 Φεβρουαρίου 2020 με την προϋπόθεση να υπήρχε ενεργός ένας ΚΑΔ κατά την ημερομηνία προμήθειας και εξακολουθεί να το διαθέτει ενεργό κατά την υποβολή της αίτησης.

Ενώ λοιπόν από την εστίαση προτείνουν λύσεις και ζητούν υποστήριξη, δέχονται emails από τις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων για τη μουσική. Είναι απόλυτα κατανοητό να ζητείται η πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων σε καιρό ομαλής λειτουργίας. Δεν θα αναφερθώ στο αν αυτά τα χρήματα καταβάλλονται στους δημιουργούς και ερμηνευτές, είναι άλλη κουβέντα. Αντιλαμβάνομαι ότι και εκείνοι δίχως συναυλίες και με τις μουσικές σκηνές -ανήκουν στην εστίαση- κλειστές αναζητούν εισοδήματα, αλλά η ερώτηση είναι από ποιους; Από εκείνους που δεν έκαναν χρήση παρά μόνο ελάχιστους μήνες; Από εκείνους που αναζητούν επίσης τη στήριξη της πολιτείας; Και δεν είναι μόνο τα πνευματικά δικαιώματα. Είναι και το ρεύμα, η τηλεόραση, η ύδρευση και οποιαδήποτε άλλη παροχή έχει ανάγκη μια επιχείρηση για να προσφέρει ολοκληρωμένες τις υπηρεσίες της στον επισκέπτη της. Πόσες από αυτές έχουν μειώσει τα πάγια τους ή έχουν κάνει μια πιο φιλική πολιτική προς τις επιχειρήσεις; Η ΔΕΗ έκανε κάποιες ανακοινώσεις την άνοιξη, πόσες άλλες έκαναν ή θα κάνουν τώρα; Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου ιδιοκτήτης της επιχείρησης Βαρούλκο στον Πειραιά καταθέτει με κάθε ευκαιρία τις αντιρρήσεις και ενστάσεις του, ζητά διάλογο της Κυβέρνησης με εκπρόσωπους της εστίασης για τη λήψη αποφάσεων και όχι μόνο για την υποστήριξη των επιχειρήσεων μετά τις αποφάσεις και ενώ βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση προσπαθώντας να διατηρήσει όλο του το προσωπικό, δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις προσωπικές και κλαδικές σχετικά με το ποιος κλάδος μεταδίδει περισσότερο τον κορωνοϊό ή όχι και ποιος θα πρέπει να στηριχτεί περισσότερο ή να επανεκκινήσει τη λειτουργία του πρώτος. Η ανθρώπινη πλευρά στο πρόσωπο ενός έμπειρου ανθρώπου σε αυτή τη δύσκολη εποχή,, που απαιτεί συσπείρωση και όχι διχόνοια.

Αν η εστίαση και το εμπόριο ανοίξουν με το νέο έτος ή όταν υπάρχει το εμβόλιο, η ζημιά θα έχει ήδη γίνει. Πολλοί επιχειρηματίες έχουν επενδύσει στους χώρους τους και γι’ αυτά τα χρήματα δεν θα πάρουν κάποια αποζημίωση αν κλείσουν.

Οι μέλισσες επικονιάζουν τα άνθη, με αυτό τον τρόπο συνεχίζουμε και έχουμε λουλούδια, γυρίζοντας από το ένα άνθος στο άλλο. Οι καταναλωτές «επικονιάζουν» την αγορά γυρίζοντας από τη μία επιχείρηση στην άλλη. Αν δεν υπάρχουν λουλούδια οι μέλισσες δεν επικονιάζουν, το ίδιο και οι καταναλωτές αν δεν υπάρχουν ανοιχτά καταστήματα. Επιπλέον στο μέλλον δεν θα γονιμοποιούνται τα λουλούδια όπως δεν θα ανακυκλώνεται το χρήμα. Και κάτι ακόμα, οι μέλισσες παράγουν μέλι, όλοι θέλουμε να βάλουμε λίγο το χέρι να γλυκαθούμε, προσέχουμε όμως μην μας τσιμπήσουν. Ας προσέξουν όσοι είναι αρμόδιοι γιατί αν δεν υπάρξει μέλι (χρήματα και φόροι) θα αρχίσουν τα τσιμπήματα!

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.