Η Μυρσίνη Σπανέλη είναι σήμερα Bar Manager στο Bar Restaurant BLENDS στην Γλυφάδα. Γεννήθηκε στην μπαρμανογέννα Καρδίτσα τον Σεπτέμβριο του 1984 και σπούδασε στο ΤΕΙ Αθήνας στην σχολή Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Κάναμε μια γρήγορη κουβέντα, για ποτό και δυστυχώς μάθαμε ότι δεν πίνει μπύρα.
- Από πότε δουλεύεις σε bar;
Υπήρχε οικογενειακή επιχείρηση εστίασης στην οποία βοηθούσα από μικρή ηλικία, όμως στο bar επίσημα εργάστηκα από τα 16.
- Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το bartending;
Ήμουν πάντα άνθρωπος που μου άρεσε να δημιουργώ, όμως η ανάγκη για επικοινωνία με τον κόσμο ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή μου. Μέσα από την σχολή Τουριστικών Επιχειρήσεων ήταν η επιλογή που μου ταίριαζε περισσότερο.
- Τι κάνει την δουλειά σου συναρπαστική;
Η δημιουργία ολοκληρωμένων προϊόντων, ο αντισυμβατικός της χαρακτήρας σε σχέση με τα περισσότερα επαγγέλματα, το στοίχημα του να καταφέρεις να κάνεις τον καλεσμένο να φύγει με χαμόγελο και να ξαναέρθει με χαρά! Τα ταξίδια! Οι συνεχείς γνωριμίες με κάθε λογής ανθρώπους! Και άλλα πολλά…
- Πρωί ή νύχτα;
Νύχτα! Μα και την μέρα την χαίρομαι!
- Bar σε ξενοδοχείο ή επιχείρηση;
Έχω υπάρξει και στα δύο. Θα έλεγα ανάλογα το project.
- Πόλη ή νησί;
Για τώρα πόλη, μα η Ιθάκη μου ελπίζω να είναι νησί..
- Ελλάδα ή εξωτερικό;
Σαν πολίτης του κόσμου, θα ήθελα να ζήσω σε πολλές γειτονιές. Κάθε μια με τη χάρη της.
- Αγαπημένο απόσταγμα, υλικό, cocktail;
Τα καλά αποστάγματα. Το υλικό που θα με ξεσηκώσει για επόμενους πειραματισμούς. Αυτό που θα επιθυμώ πιο πολύ την συγκεκριμένη στιγμή.
- Αγαπημένη μπύρα;
Πω, πω, μην με λιντσάρετε. Δεν πίνω μπύρα.
- Αγαπημένη μέθοδο και εργαλείο
Όλα είναι επινοημένα γιατί τα χρειαστήκαμε. Έτσι δεν είναι;
- Ταξιδιωτικός προορισμός;
Το υπόλοιπο του πλανήτη που δεν έχω δει.
- Έχει ο πελάτης πάντα δίκιο;
Όχι. Ξεκάθαρα όχι.
- Πως αντιμετωπίζεις έναν πελάτη μισογύνη;
Με όλη μου το γυναικείο δαιμόνιο ώσπου να σταθούμε εκεί που πρέπει και να έχουμε μια ανθρώπινη εμπειρία.
- Ποια είναι η κατάσταση του bartending στην χώρα μας σήμερα;
Θεωρώ πως το επίπεδο της Ελλάδας είναι αρκετά υψηλό σε σχέση με την ανάμειξη. Όμως το δυνατό έμφυτο χαρακτηριστικό των Ελλήνων bartenders, η φιλοξενία, τείνει να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα καθώς η προβολή του επαγγέλματος έκανε πολλούς να ξεχάσουν πως σχεδιάζουμε ποτά και εμπειρίες για τον κόσμο και όχι για το Εγώ μας.
- Διαβάζεις σχετικά με τον χώρο;
Δεν σταμάτησα ποτέ να διαβάζω από την περίοδο που ξεκίνησα και έτσι πλέον είμαι σε θέση να πω πως κάθε βιβλίο ή περιοδικό που διάβασα είτε με έμαθε γενικές αρχές, είτε μπήκα σε διαδικασία να επεξεργαστώ την άποψη ενός συναδέλφου.
- Τι σημαίνει και τι πρέπει να σημαίνει «κέρδισα έναν διαγωνισμό bartending»;
Αναμετρήθηκα με συναδέλφους αλλά και με τον εαυτό μου, έμαθα καινούρια πράγματα, γνώρισα ανθρώπους και δέχθηκα αναγνωσιμότητα με την σειρά μου κι εγώ κι έτσι εξελίχθηκα προσωπικά αλλά και επαγγελματικά.
- Περισσότερος ανταγωνισμός με τους άνδρες ή με τις γυναίκες συναδέλφους;
Αθέμιτος ανταγωνισμός υπάρχει σε λιγότερο εξελιγμένους, όσον αφορά στο πνευματικό επίπεδο, ανθρώπους. Δεν έχει να κάνει με το φύλο.
- Πως το θες το bar;
Πάντα μου άρεσε να είμαι χαμαιλέων. Έτσι αντιλαμβάνομαι και τα projects. Έτσι είναι και οι επιλογές μου είτε επαγγελματικά, είτε κοινωνικά.
- Μηχανή / Αυτοκίνητο / Μέσα Μαζικής Κυκλοφορίας. Πως επιλέγεις να κυκλοφορείς;
Αυτοκίνητο και ποδήλατο.
- Που θα μας πήγαινες για ποτό;
Τι όρεξη θα είχατε;
- Την μπύρα σου την πίνεις…..;
Τσου είπαμε…
Φοίβης 19 , Γλυφάδα