fbpx

Ο πράσινος δρόμος της μπύρας

από
29.1k προβολές © designprojects

Η κατάσταση στη ζυθοποιία αλλάζει, καθώς οι μικροζυθοποιίες σε όλο τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ελαττώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους. Πολλές μικρές ζυθοποιίες τροφοδοτούνται πλέον από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με στόχο να καταστεί η ζυθοποιία μία πράσινη βιομηχανία.

Οι ημέρες όταν η χρήση περισσότερων από 7 λίτρων νερού για την παραγωγή ενός λίτρου μπύρας ανήκουν ευτυχώς στο παρελθόν. Πλέον θα μιλάμε για τις μπύρες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Στη Σκωτία, η ζυθοποιία και τα μπαρ της Brewdog τροφοδοτούνται από αιολική ενέργεια. Όπως πολλές ακόμα ζυθοποιίες, μετατρέπουν το χρησιμοποιημένο κριθάρι σε πράσινο αέριο και τροφοδοτούν το ζυθοποιείο. Η Brewodog κατασκευάζει έναν αναερόβιο επεξεργαστή για να μετατρέπει τα λύματα σε καθαρό νερό και να παράγει CO2 για να ανθρακώνει τις μπύρες. Ο στόλος των οχημάτων της γίνεται εξολοκλήρου ηλεκτροκίνητος.

Ο James Watt συνιδρυτής της Brewdog δήλωσε ότι η εταιρεία πρόκειται να είναι παγκοσμίως η πρώτη ζυθοποιία με αρνητικό πρόσημο στην παραγωγή άνθρακα. Με πράσινες επενδύσεις αξίας €25 εκ. θα αφαιρεί τη διπλάσια ποσότητα άνθρακα από τον αέρα σε σχέση με εκείνον που θα εκπέμπει κάθε χρόνο.

Όλες οι ζυθοποιίες της θα γίνουν στα επόμενα δύο χρόνια ουδέτερες από άνθρακα, με τις επενδύσεις σε τοπικές μονάδες παραγωγής ζύθου να ελαττώνουν τις αποστάσεις μετακίνησης, οι μπύρες εξακολουθούν να χρειάζονται μεταφορά στους καταναλωτές. Στο πρόγραμμα της ζυθοποιίας είναι επίσης η αγορά μιας έκτασης 800 εκταρίων στα Highlands που θα ονομαστεί Brewdog Forest, για να φυτευτούν στα επόμενα χρόνια 1 εκ. δέντρα και να αποκατασταθούν 200 εκτάρια τύρφης. Τα παραπάνω θεωρούνται από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιστάθμισης άνθρακα.

Μία από τις μικρότερες ζυθοποιίες του Ηνωμένου Βασιλείου που επέλεξε να ακολουθήσει την πράσινη οδό είναι η Purity στο Warwickshire της Αγγλίας. Ελάχιστα χρόνια πριν, η ζυθοποιία που βασίζεται στο αγρόκτημα της, λειτούργησε μία υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής και γραμμή συσκευασίας αξίας €1 εκ. Το ημιαυτόματο σύστημα Braukon που εισήχθη από τη Γερμανία, επιτρέπει στην Purity να παράγει το ισοδύναμο των 80.000 λίτρων μπύρας ανά εβδομάδα, αύξηση 150% σε σύγκριση με την προηγούμενη εγκατάσταση.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης, το ζυθοποιείο διατηρεί την ισχυρή δέσμευσή του για υποστήριξη του περιβάλλοντος, στέλνοντας όλα τα απόβλητα για ανακύκλωση μέσω ενός κοντινού συστήματος λιμνών και υγροτόπων. Ο υγρότοπος αυξήθηκε σε μέγεθος για να αντιμετωπίσει το νέο όγκο απορριμμάτων, γεγονός που εκλαμβάνεται ως θετικό νέο για τις πάπιες και τα άλλα άγρια ζώα που εξαρτώνται τώρα από τους υγρότοπους και τους καλαμιώνες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Purity, Paul Halsey είπε: «Χρησιμοποιούμε την τελευταία τεχνολογία ανταλλαγής θερμότητας και ανάκτησης ατμού για να ελαττώσουμε την κατανάλωση ενέργειας. Το σιτάρι που χρησιμοποιούμε πηγαίνει στα βοοειδή και στις χήνες του αγροκτήματος. Η χρησιμοποιημένη μαγιά πηγαίνει στους τοπικούς χοίρους και ο λυκίσκος χρησιμεύει για λίπασμα στο αγρόκτημα. Η εμφιάλωση της μπύρας, με τη δική μας γραμμή, μας επιτρέπει να μειώσουμε τα χιλιόμετρα μπύρας όπως και τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται γι’ αυτά. Ανακυκλώνουμε τα λύματα μας μέσω ενός φυσικού συστήματος υγροτόπων. Η δημιουργία ενός μοναδικού και ακμάζοντος οικοσυστήματος διασφαλίζει ότι το καθαρό νερό επιστρέφει στο σύστημα νερού».

Paul Halsey

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ζυθοποιίας Purity Paul Halsey

Στη Γερμανία, ένα ζυθοποιείο της Βαυαρίας με ιστορία 500 ετών, έχει γίνει ηγέτης στη φιλική προς το περιβάλλον ζυθοποιία. Η Ζυθοποιία Hofmühl, ιδρύθηκε από καθολικούς επισκόπους το 1492. Μείωσε το ανθρακικό της αποτύπωμα κατά 40% τις τελευταίες δύο δεκαετίες μέσω ηλιακών συλλεκτών και αποτελεσματικής διήθησης νερού, κάνοντας χρήση περισσευούμενων κόκκων. «Τα περισσότερα από τα ζυθοποιεία είναι μικρά ή μεσαία και οι περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται από τους ιδιοκτήτες, που έχουν όραμα να συμμετέχουν στο μέλλον», δήλωσε ο Johannes Jung, διευθυντής του ζυθοποιείου και αρχιζυθοποιός της Hofmühl.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ζυθοποιών Ευρώπης (Brewers of Europe) Pierre Olivier Bergeron εξέφρασε την επιθυμία του οι ζυθοποιοί ολόκληρης της Ευρώπης να δώσουν το παράδειγμα αναφορικά με το περιβάλλον. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Οι παραγωγοί μπύρας ήταν από καιρό υπέρμαχοι των βιώσιμων πρακτικών στις διαδικασίες παραγωγής, στις αλυσίδες εφοδιασμού ακόμα και στον τρόπο κατανάλωσης και απόλαυσης της μπύρας. Αυτή η ολιστική προσέγγιση έχει χαρακτηριστεί, μεταξύ άλλων, σαν πράσινη ζυθοποιία. Δεν πρόκειται για μια απλή σειρά λέξεων, αλλά για μια φιλοσοφία που προσπαθεί για τη βιωσιμότητα σε ολόκληρο τον τομέα μας. Η Ένωση Ζυθοποιών Ευρώπης, προωθώντας τα συμφέροντα για περισσότερα από δέκα χιλιάδες ευρωπαϊκά ζυθοποιεία, ξεκίνησε να μοιράζεται τη γνώση και την εμπειρία σχετικά με τους τρόπους. Τα ζυθοποιεία -μεγάλα, μεσαία, μικρά και πολύ μικρά- συμβάλλουν στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες δεσμεύσεις για το περιβάλλον. Στόχος μας είναι ότι αυτό δεν είναι μόνο μια άσκηση ηγεσίας στα χαρτιά, αλλά μια επίδειξη ηγεσίας μέσω πρακτικής εφαρμογής».

Πριν από την κρίση του κορωνοϊού, η μπύρα υποστήριζε περισσότερα από 1,7 εκ. μπαρ και θέσεις εργασίας σε εστιατόρια και πρόσθεσε €24 δισ. σε αξία μόνο στην οικονομία της Ε.Ε. στον κλάδο της φιλοξενίας. Με το λιανικό εμπόριο, τους προμηθευτές και τις ίδιες τις ζυθοποιίες, η μπύρα υποστηριζεί για 2,3 εκ. θέσεις εργασίας και €51 δισ. σε προστιθέμενη αξία.

Pierre Olivier Bergeron

Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ζυθοποιών Ευρώπης Pierre Olivier Bergeron

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο τομέας μας λειτουργεί προς όφελος του πλανήτη και όχι εναντίον του. Όλη αυτή η δραστηριότητα για την παραγωγή και την απόλαυση της μπύρας οφείλει να είναι βιώσιμη. Ζυθοποιώντας με μειωμένες εκπομπές ρύπων, εξοικονομώντας νερό, προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα και περνώντας σε μια κυκλική οικονομία, μπορούμε να έχουμε θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη και την κοινωνία. Ναι, η πανδημία προκάλεσε εξαιρετικά μεγάλη αναστάτωση και με καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο μας στην Ευρώπη. Η δέσμευσή μας όμως για βιωσιμότητα παραμένει το επίκεντρο της κύριας επιδίωξης μας και θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος της πράσινης ανάκαμψης των ζυθοποιών» σύμφωνα με τον Pierre Olivier Bergeron.

Πρώτη δημοσίευση: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 14 (αγοράστε το τεύχος)

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.