fbpx

Quiquiriqui Matatlan

από Nicola Radisis
419 προβολές

Στο άκουσμα του ονόματος του, σίγουρα θα υπάρξει γέλιο, ένα μειδίαμα έστω, γιατί όταν είναι να ζητήσεις κάτι που λέγεται κι-κι-ρι-κι νιώθεις πάλι παιδί. Το Quiquiriqui Matalan έχει πετύχει και αυτό, να κάνει κάποιον να χαμογελά μόνο και μόνο από το όνομα και φυσικά να μην το ξεχάσει ποτέ σε όποιο μπαρ και να βρίσκεται.

Παράγεται στην πόλη Σαντιάγο Ματατλάν, γνωστή και ως η παγκόσμια πρωτεύουσα του μεζκάλ, στην περιοχή της Οαχάκα, έχοντας μακρά παράδοση στην παραγωγή του αποστάγματος. Για την παραγωγή χρησιμοποιείται 100% Maguey espadin (Agave angustifolia) η οποία χαρίζει το χαρακτηριστικό πιπεράτο τελείωμα. Οι αγαύες ψήνονται υπογείως, αλέθονται σε παραδοσιακή πέτρα Tahona και ζυμώνονται σε εξωτερικό χώρο σε δρυινα βαρέλια με άγριες ζύμες. Ακολουθεί διπλή απόσταξη σε χάλκινους άμβυκες. Θεωρείται ένα κλασικό “house style” μεζκάλ, εξαιρετικό ως συστατικό για κοκτειλς. Το όνομα συνδέεται σαφέστατα με τον κόκορα, τον οποίο βλέπουμε και σε κάθε φιάλη, στην συγκεκριμένη όμως είναι ένας απλός, κλασικός μαύρος κόκορας. Απλή ετικέτα με μαύρο φόντο και χρώματα που περικλύουν τον κόκορα, όπως κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, σε διάφανη φιάλη με πώμα. Το Quiquiriqui Matatlan λανσαρίστηκε το 2012.

Λευκό στο ποτήρι. Αρώματα από καπνό, εξαιτίας της ψημένης αγαύης, ελαφρώς ανθικό και νότες βανίλιας και λεμονιού. ΄Στο στόμα έχει ένα εύρος από γλυκό μέχρι καπνιστό, αρκετά κοινό όμως με τη μύτη, με αρκετά γήινες γεύσεις, ωστόσο το καπνιστό είναι πιο έντονο. Με πικάντικο, πιπεράτο τελείωμα.

Το Quiquiriqui Matalan εισάγεται και διανέμεται την Ελλάδα μέσω της The SkySpirits Company, από το καλοκαίρι του 2020. Η φιάλη είναι 700ml.

Θα το πρότεινα σε όποιον θέλει να ξεκινήσει να γνωρίζει τα μεζκάλ, που διαφέρουν λόγω του πιο καπνιστού χαρακτήρα από την τεκίλα, είναι όμως κοντά με κάποιο ελαφρώς καπνιστό ουίσκι. Για όποιον θέλει να το δοκιμάσει σε κοκτέιλ, προτείνω την αντικατάστασή της τεκίλα με Quiquiriqui Matalan σε ένα κοκτέιλ όπως Margarita με ένα πιο καπνιστό αποτέλεσμα στο ποτήρι, δίχως να χαθεί κάτι από την αυθεντική καταγωγή του κοκτέιλ. Συνδυάστε το με τσορίθο και τορτίγιες.

Πληροφορίες
Κατηγορία: Mezcal
Χώρα: Σαντιάγο Ματατλάν, Μεξικό
Παραγωγός: Mendez Family  
NOM: NOM-O20X
Maguey: Espadin
Αγαύη: Angustifolia
Άλεση: Tahona
Απόσταξη: Copper
Στυλ: Joven
Διακινητής (GR): The SkySpirits Company
Αλκοόλ: 45% abv
Φιάλη:700ml
Κόστος (EU): €47,00

Author

  • Nicola is the publisher of Beer & Bar Magazine. He worked as a bartender before founding BeerBartender and publishing the magazine. Today he is consulting businesses, giving lectures about beer, judging beers in world competitions and writing about beer and spirits.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.