fbpx

περιοδικό για τον ζύθο, το απόσταγμα και το μπαρ

περιοδικό για τον ζύθο, το απόσταγμα και το μπαρ

Roots Greek Aperitivo Competition

Γύρνα στις ρίζες σου και δημιούργησε το απόλυτο 0% Alc ή Low Alc ελληνικό Aperitivo

από Newsroom
492 προβολές

Ο τελικός για το απόλυτο ελληνικό aperitivo ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο φιλόξενο Couleur Locale στο κέντρο της Αθήνας. Οι 2 νικητές θα βρεθούν στο Λονδίνο στα πλαίσια του London Cocktail Week τον Οκτώβριο, για 2 ένα guest shifts σε καλύτερα bar του Λονδίνου!

Σχετικά με το διαγωνισμό

Ο διαγωνισμός είχε στόχο οι διαγωνιζόμενοι να δημιουργήσουν ένα Roots Greek Aperitivo, είτε χωρίς αλκοόλ, είτε με λίγο αλκοόλ. Τα aperitivo cocktails με χαμηλότερους αλκοολικους βαθμούς, ή χωρίς αλκοόλ, είναι μια τάση, που σχετίζεται με το occasion του απογευματινού ποτού, αλλά και των  απλών γεύσεων. Τα premium λικέρ Roots και τα μη αλκοολούχα απεριτίφ Roots Divino 0% αναδυκνείουν με μοναδικό τρόπο no & low alcohol cocktail και προσδίδουν έναν μοντέρνο, αλλά και παράλληλα παραδοσιακό χαρακτήρα με ελληνική χροιά, στο σύγχρονο  all day drinking. Παράλληλα, καθώς η εντοπιότητα (localization), η ιστορία, οι αυθεντικές γεύσεις και το ελληνικό στοιχείο έχουν εισέλθει σιγά σιγά στις συνήθειες μας και στους καταλόγους των bar και των εστιατορίων, με το διαγωνισμό προσπαθούμε να ενισχύσουμε ακόμα παραπάνω αυτη την “στροφή στις ρίζες” μας. Πίσω απο κάθε διαχρονικό ποτό υπάρχει μια ιστορία, μια ανάμνηση, μια γεύση ή μία “ρίζα”. Για αυτό αναζητήσαμε όμορφες ιστορίες μέσα απο ένα roots greek aperitivo

ROOTS Divino 0% alc vermouths

Ανακαλύπτοντας εκ νέου τις “ρίζες” των αρχαίων βοτανικών αφεψημάτων και χρησιμοποιώντας μεσογειακά βότανα όπως η αρτεμισία, το θυμάρι, το νεράντζι, η γεντιανή και άλλα βότανα της ελληνικής φύσης η Roots δημιούργησε τα Roots Divino το οποίο επαναπροσδιορίζει το vermouth ως ενα μη αλκοολούχο aperitif, σε μια σημαντική καινοτομία στο χώρο των ποτών, όχι μόνο σε ελληνικό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο.

Κατηγορίες Διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός είχε 2 κατηγορίες. Αυτή των απεριτίφ cocktail χωρίς αλκοόλ, με τη χρήση των Roots Divino 0% alc vermouths, και την κατηγορία low alcohol απεριτίφ cocktail, δηλαδή ενός ελαφρού απογευματινού ποτού, παρόμοιο με ένα spritz με τη χρήση των premium liqueur ROOTS. Η πρώτη κατηγορία αναφέρεται στην παγκόσμια τάση και καινοτομία των cocktail χωρίς αλκοόλ, που όμως δεν υπολείπονται ούτε σε γεύση, ούτε σε ποιότητα αλλά ούτε και σε εμφάνιση απο τα cocktail με αλκοόλ. Η δεύτερη αναφέρεται στην ανάγκη ανάδειξης της κληρονομιάς μας μέσω “τοπικών” απεριτίφ.

Οι φιναλίστ του διαγωνισμού

Ανάμεσα απο συμμετοχές από 20 πόλεις της Ελλάδας και πάνω απο 100 διαφορετικές προτάσεις ελληνικών Roots Aperitivo ξεχώρισαν 22 φιναλίστ, οι οποίοι και παρευρέθηκαν στον τελικό. Υπήρχαν συμμετοχές απο 20 (!) διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, με πάνω απο 70 διαφορετικές.

H κριτικη επιτροπη

Oι νικητές  αποφασίστηκαν βάσει ισορροπίας, απλότητας, φιλοσοφίας και ιστορίας του cocktail. Στον τελικό υπήρχε μια εξαιρετική κριτική επιτροπή αποτελούμενη από 2 βραβευμένους bartender κι έναν εξαιρετικό chef! Tον Βασίλη Κυρίτση, Co Owner @the_clumsies, @line.athens και πολλά άλλα, το Γιάννη Μπάκο απο τη Θεσσαλονίκη Beverage Manager @tribecabar, Bar Manager @jackieomykonos αλλά και τον ειδικό στη γεύση Νίκο Θωμά Chef-patron @simul_restaurant, F’n’B manager @masterchefgr.

Ταυτόχρονα με τη βοήθεια του Δημήτρη Κουπριτζιώτη, δημοσιογράφου στο oneman.gr και nou-pou.gr, καθώς και του Μιχάλη Παπαζήσση απο τη bar academy, δημιουργήθηκε και την κατηγορία editors choice, όπου χωρίς αναλυτική βαθμολογία και λεπτομερή κριτήρια, οι δύο editors αποφάσισαν ποια 2 ποτά απόλαυσαν περισσότερο γευστικά.

Οι νικητές!

Μετά απο πολλές και πολυ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, με μικρές διαφορές νικητής στην κατηγορία Non Alcoholic Roots Greek Aperitivo αναδείχθηκε ο Γιώργος Μουδιώτης απο τη Θεσσαλονίκη και τα Mira Lounge και Catalaya Mylos, με το cocktail “Olivens tårar” που στα σουηδικά  είναι λογοπαίγνιο μεταξύ των δακρύων της μαστίχας και της ελιάς (τα δάκρυα της ελιάς), καθώς ο Γιώργος έχει γεννηθεί στη Σουηδία. Το cocktail περιέχει Roots Divino Bianco απογεμισμένο με σόδα με μαστίχα, ελιές και κουμ κουάτ.

Στην κατηγορία Low Alcohol Roots Greek Aperitivo νικητής αναδείχθηκε ο Θάνος Σιδέρης από τη Σαντορίνη και το  Bar Elements By Canaves Oia. Ο Θάνος χρησιμοποίησε Roots Rakomelo και Roots Diktamo με σόδα απο άγρια ορχιδέα και πεύκο για το απεριτίφ “Pontzi”. To pontzi είναι ένα δροσερό απεριτιφ το οποίο είναι εμπνευσμένο από το μερος το οποίο προέρχεται ο Θάνος, τους Πάδες, ένα μικρό χωριο στην Ήπειρο σε μεγάλο υψόμετρο περιτριγυρισμένο από άγρια βλάστηση, πεύκα και Δρακόλιμνες. Στους Πάδες το ποντζι είναι ένα ζεστό ρόφημα με τσίπουρο και πετιμέζι.

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.