Από τα γραφικά σοκάκια του Μιλάνου μέχρι τις ηλιόλουστες πλατείες της Ρώμης και από εκεί πλέον σε όλο τον κόσμο, το aperitivo αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες ιταλικές συνήθειες, την οποία αναβιώνει με τα Aperitivo Originale η εταιρεία Concepts μαζί με τον Brand Ambassador του Italian Portfolio της Greco-Romano Alper Deli.

H έννοια του «ανοίγματος της όρεξης» μέσω ενός ποτού υπήρχε από την αρχαιότητα. Οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να πίνουν κρασί αναμεμειγμένο με μέλι και βότανα πριν από το δείπνο, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας πρόδρομος του aperitivo. Η πιο σύγχρονη εκδοχή του πιστώνεται στον Antonio Benedetto Carpano, ο οποίος το 1786 στο Τορίνο δημιούργησε το βερμούτ, ένα αρωματικό κρασί με βότανα που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές ως ποτό πριν το δείπνο.
Τα χρόνια μπορεί να πέρασαν, και όπως πολλά πράγματα έτσι και το aperitivo όχι μόνο έχει επανέλθει, αλλά έχει αναδειχθεί σε μια μοντέρνα κοινωνική συνήθεια. Έχει συνδεθεί με μία συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας λειτουργώντας σαν γέφυρα μεταξύ του τέλους της ημέρας στην εργασία πριν την επιστροφή στο σπίτι. Στην μοντέρνα αυτή εκδοχή του το aperitivo ή “after office drinks”, όπως είναι επίσης γνωστό, αποτελεί την μετάβαση από την κόπωση της εργασίας σε μια πιο ευχάριστη στιγμή της ημέρας. Το άγχος και τα προβλήματα μένουν για λίγο στο περιθώριο και τη θέση τους παίρνουν ανάλαφρα θέματα συνοδευόμενα από δροσερά ποτά, χαμηλών συνήθως αλκοολικών βαθμών, σε συνδυασμό με ελαφριά αλμυρά σνακ, όπως μπρουσκέτες, ελιές, αλλαντικά και τυριά, τα οποία θα «ανοίξουν το δρόμο» στο κυρίως γεύμα.
«Φανταστείτε ένα τραπέζι γεμάτο με πολύχρωμα κοκτέιλ, λαχταριστές μπουκιές και φίλους που απολαμβάνουν τη στιγμή. Αυτή είναι η μαγεία του aperitivo, μιας συνήθειας που δεν αφορά μόνο το ποτό, αλλά την ίδια την απόλαυση της ζωής.»

Την πενταετία μεταξύ 2015-2020 τα βερμούτ όπως τα Carpano, Otto’s και η Fernet Branca έκαναν αισθητή την παρουσία τους προσπαθώντας να επαναφέρουν στο προσκήνιο την τάση του Aperitivo το οποίο επανασυστήθηκε στο κοινό του το 2023 οπότε και ξεκίνησαν τα πρώτα Aperitivo Originale. Σε μια εποχή που οι καταναλωτές αναζητούσαν νέους τρόπους διασκέδασης και οι επιχειρήσεις εναλλακτικούς τρόπους λειτουργίας, οι ανάγκες των δύο συναντήθηκαν στην παγκοσμίως ανερχόμενη τάση του apertivo. Ο Greco-Romano Alper Deli για πρώτη φορά ανέλαβε το ρόλο του chef αντί του bartender και μέσα σε 2 χρόνια οργάνωσε πάνω από 220 Guests Aperitivo Originale σε όλη την Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια τους εκπαίδευε το προσωπικό να παρασκευάζει τα ποτά από ένα 100% ιταλικό κατάλογο με μοντέρνες ελληνικές πινελιές. Έτσι τα πλέον αγαπημένα negroni, americano, sour και bitter, προσαρμόστηκαν, εκμοντερνίστηκαν, απέκτησαν ελληνικό χαρακτήρα και κέρδισαν τις καρδιές και τα ποτήρια των καταναλωτών. Ο ίδιος προετοίμαζε μπρουσκέτες με αλοιφές κι αλλαντικά από τα leftovers των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα με το μοναδικό και εξωστρεφή χαρακτήρα του λειτουργούσε ως οικοδεσπότης εξηγώντας στους πελάτες το aperitivo concept προσφέροντας τους την ποικιλία από μπρουσκέτες όταν επέλεγαν κάποιο από τα ποτά.ς
Μετά από περίπου 220 Guests Aperitivo Originale τα προηγούμενα χρόνια σε όλη την Ελλάδα το concept επανέρχεται ανανεωμένο. Από φέτος o Greco-Romano Alper Deli ενώνει τις δυνάμεις του με τον Giovanni Scaraggi Ιταλό chef του Sole Giaguaro με στόχο να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο και τη δική σας απόλαυση σε μια σειρά από κοινά events που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα. Ξεκινώντας από το Sole Giaguaro, σειρά έχουν τέσσερις ακόμη συναντήσεις σε αθηναϊκά στέκια.
Όσο πλησιάζουμε τους πιο ζεστούς μήνες και τις μεγαλύτερες ημέρες, θα σας περιμένουν στις αυλές και τις πλατείες τους να απολαύσετε κάποιο από τα: Perfect Negroni, Italian Gin N’ Tonic, Dissarono Sour, Velvet Pina, Fernadito, Athenian Spritz και Espresso Martini, με ελληνικό χαρακτήρα, προκαλώντας σας να δοκιμάσετε τις μοναδικές εκδοχές τους, σε χαλαρά απόγευμα Aperitivo Orignale Bruchettas & Drinks με φίλους και τον ακαταμάχητο Alper Deli επί τω έργω.
Τα Aperitivo Originale και τα προϊόντα που συμμετέχουν εισάγονται στην Ελλάδα από την εταιρεία Concepts