fbpx

a magazine about beer, spirits & bartending

a magazine about beer, spirits & bartending

Aegean Cocktails & Spirits Festival 2019

από Danae Margaritidi
1,2K προβολές © Aegean Cocktails & Spirits Festival

Το Aegean Cocktails & Spirits Festival ξεκίνησε τη δράση του σε μία προσπάθεια να απαντήσει σε ένα βασικό ερώτημα: «Γιατί ένα μπαρ στην Ελλάδα ή το εξωτερικό να μπει στη διαδικασία να προτείνει στους πελάτες τους ελληνικά αποστάγματα όπως ούζο, τσίπουρο, μαστίχα και τα τελευταία χρόνια, τζιν;». Αυτό το ερώτημα θέτουν και προσδοκούν να δώσουν απαντήσεις στους bartenders και επιχειρηματίες, οι διοργανώτριες του Aegean Cocktails & Spirits Festival, Ντένη Καλλιβωκά και Ελένη Νικολούλια.

Έχοντας επισκεφτεί και τις δυο διοργανώσεις έχω να επισημάνω πως ναι, “practice makes perfect”. Σημαντική βελτίωση η επιλογή και αλλαγή του χώρου διοργάνωσης. Μπορεί το περσινό να φιλοξενήθηκε στο 360ο bar, να ήταν στο κέντρο κοντά στο Μοναστηράκι, μία περιοχή με πολλούς τουρίστες και κόσμο, ήταν όμως κάπως στενό και ανοιχτό, με τον ήλιο να μην είναι σύμμαχος στη προσπάθεια να δοκιμάσουμε και να συνομιλήσουμε με τους εκπροσώπους των εταιρειών. Η φετινή επιλογή του Φάρου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήταν στα δικά μου μάτια, πολύ καλύτερη. Άνετη δροσερή και με επίσης υπέροχη θέα! Μία τοποθεσία που πιστεύω ελκύει εξίσου τουρίστες, λίγο πιο δύσκολή όμως στην προσέγγιση.

Αντίστοιχος αριθμός εκθετών όπως και στην πρώτη διοργάνωση, με διαφορετικές όμως συμμετοχές και τα ομοιόμορφα απλωμένα στον χώρο –κοινά για όλους– booths να καλύπτουν τις ανάγκες των εταιρειών. Στα θετικά της διοργάνωσης συνυπολογίζω επίσης, τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, χάρτινα ποτήρια και βιοδιασπώμενα καλαμάκια.

Με ίδια τιμή στο εισιτήριο τόσο κατά τη διάρκεια της προπώλησης όσο και στην είσοδο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν τρία ποτά θεωρώ δελεαστικό για κάποιον να το επισκεφτεί ούτως ώστε να γνωρίσει νέες γεύσεις και ελληνικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Το Aegean Cocktails & Spirits Festival κάνει την προσπάθεια αναγνώρισης της παράδοσης και της κουλτούρας μας, επιλέγοντας να μυήσει σε αυτή Έλληνες και ξένους bartenders ταυτόχρονα με το καταναλωτικό κοινό, καλώντας τους να δουν τα ελληνικά αποστάγματα από νέα οπτική.

Χρήσιμες στην κατανόηση των παραπάνω και οι ομιλίες και παρουσιάσεις των ίδιων των παραγωγών τις οποίες η διοργάνωση δεν μπορούσε να αφήσει εκτός. Ενδεικτικά αναφέρω αυτές που εμένα μου κέντρισαν το ενδιαφέρον: “Retsina: The Revival” με εισηγητή τον κ. Γιώργο Ντάρλα, Marketing Manager της εταιρείας Kechris και την παρουσίαση του κ. Θάνου Καραθάνου με θέμα: «Χρήση και σημασία του βαρελιού στα αποστάγματα». Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν δεν γινόταν να λείπει το ούζο, η μαστίχα αλλά και το τζιν, μια κατηγορία αποστάγματος στην οποία η χώρα μας δειλά, αλλά με σταθερά βήματα κάνει την εμφάνιση της πέρα της εγχώριας αγοράς και στη διεθνή.

Η δράση του Aegean Cocktails & Spirits Festival δεν σταματά όμως εδώ. Πριν αλλά και μετά το πέρας του φεστιβάλ μερικά από τα καλύτερα μπαρ πανελλαδικά, μ’ έναν ειδικά λογοτυπημένο κατάλογο προσέφεραν δύο cocktails με έμφαση στην ελληνικότητα. Οι καταναλωτές μπορούσαν με αυτό τον τρόπο και σε καλύτερη τιμή, να δουν στην πράξη πως τα ελληνικά αποστάγματα μπορούν να αξιοποιηθούν στα μπαρ.

Οι προσπάθειες τους όμως δεν τελειώνουν εδώ αφού φέτος θα δούμε το Aegean Cocktails & Spirits Festival στο μεγαλύτερο bar show του κόσμου, στο Bar Convent Berlin, προσπαθώντας να «κατακτήσουν» και τα bars του εξωτερικού, μαζί με τα υπόλοιπα ελληνικά προϊόντα, μεταφέροντας στη γερμανική πρωτεύουσα το ελληνικό ταπεραμέντο, συνεργασία με τον Σ.Ε.Α.Ο.Π. και την Enterprise Greece.

Πρώτη δημοσίευση στα Ελληνικά: Beer & Bar Magazine, Τεύχος 10

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.